fbpx

Super-oferte pentru bloggeri atehnici. Sau nu.

S-a lansat Blogway, un serviciu care permite crearea unui blog ( inclusiv domeniu, tema si email ) pe baza unor cartele preplatite. Pentru cei atehnici, suna misto in teorie, nu? Oferta suna cam asa:

▪ Platforma de blog,
▪ Domeniu .ro,
▪ Peste 400 de template-uri,
▪ Tutoriale video ca să nu te încurci,
▪ Hosting profesional pentru 1 an,
▪ Căsuţe de e-mail nelimitate,
▪ Spaţiu pe server cât ai nevoie,
▪ Bandă de internet cât să se încarce blogul instant,
▪ Suport tehnic 24/7/365.

Ce nu se mentioneaza expres:

  • 1. Domeniul .ro pe care il primesti este valabil doar pentru 1 an, desi domeniile .ro se cumpara pe viata la noi. Adica Hostway iti ofera domeniul doar pentru un an, dupa aceea trebuie sa il prelungesti la ei. Misto, nu?
  • 2. Printre temele WordPress de acolo am vazut si cateva care nu sunt gratuite. Sper ca au licente comerciale pentru ele, altfel ceva e aiurea. Restul temelor sunt aiurea rau de tot, cel putin pentru un blogger care se respecta.
  • 3. Platforma de blog – un pusti de 14 ani poate instala o platforma de blog, de ce ai plati pe cineva pentru asta? Corect Dany?
  • 4. Ce inseamna hosting profesional? Cati MB, cat trafic, uptime garantat? Nu am vazut nicaieri mentionate specificatiile. Daca eu am un spyke de trafic si prind 100.000 unici pe zi, rezista serverul?
  • 5. Spatiu pe server cat am nevoie? Eu vreau sa imi pun colectia de filme si sa fac streaming direct de pe blog. Se poate?
  • 5. Suport tehnic 24/7/365? E la fel ca in 2007, sau pentru bloguri e si mai profesionist serviciul de suport?
  • 6. Banda de internet cat sa se incarce blogul instant. Deja incep sa zambesc cu gura la urechi. Inteleg ca e facut textul pentru necunoscatori, dar chiar asa va bateti joc? Cate secunde inseamna instant? Serverul e in Romania sau in State/ Cum demonstrati ca e instant? Era chiar asa de greu sa puneti cateva date tehnice pe site?

Ar mai fi multe de zis, dar totusi, ma abtin. In plus, sa bagi 50.000 euro pentru un site si doua trei articole prin ziare mi se pare o suma cam mare, la fel ca si profitul vizat: 500.000 euro din bloguri. Get real! Pun pariu ca nici macar serverul pentru bloguri nu e separat, fiind bagate la shared cu restul domeniilor gazduite.

Pentru bloggerii care vor sa treaca pe domeniu propriu:

Un blogger nu incepe decat rareori sa scrie direct pe domeniul propriu.
De obicei se pleaca de la o platforma gratuita, ca wordpress.com, blogspot.com sau la noi haipa.ro, ablog.ro etc.

Cand un blogger incepe sa isi doreasca un domeniu propriu, deja are cateva idei despre online, hosting, inregistrare domeniu, nevoile lui de hosting, viteza de upload, download, incarcarea blogului, iar vrajeala de doi lei si culorile frumoase de pe un site nu il conving sa scoata 200 lei din buzunar, chit ca domeniul .ro nici macar nu va fi pe numele lui, ci pe al vostru.

Ce poate face un wanna-be blogger cu 200 lei?

Inregistrarea unui domeniu .ro prin abonet.ro de exemplu, e 28 euro.
Un hosting decent ( nu zic profi, imi e rusine dupa ce am citit ) la Webfactor e 12 euro.
Total 40 euro, cam 170 lei la cursul BNR.
Cu 30 de lei Gigel, prietenul blogger care de acum exista cam peste tot si la noi, instaleaza WordPress-ul de pe WordPress.org ( e moca ) si arata cum se foloseste. Sunt chiar si tutoriale gratuite pe net pentru instalarea WordPressului. Incredibil, totul gratuit, la un clic distanta.

In final, cu 200 lei ne cumparam un domeniu .ro pe viata, ne alegem noi hostingul unde vrem si il platim pe Gigel sa ne arate care e treaba cu WordPress-ul, iar in plus acumulam si putin know-how.

Anticipez pentru blogway.ro insuccese maxime. Sorry, nu oferiti nimic interesant. Next?

P.S: abonet, webfactor sunt mentionate doar pentru ca lucrez cu ele si au fost ok pana acum, postul asta nu e un advertorial.

Recomandă

10 Comentarii

  1. Am citit despre aceasta platofrma pe DailyBusiness acum ceva timp in urma. In articolul respectiv tipii spun ca vor 10.000 de clienti pana la sfarsitul anului. Nu se mentiona insa nimic despre faptul ca domeniul .ro nu e pe viata, nici nu era lansat site-ul asa ca nu am putut vedea temele disponibile. Asa ca am scris pe twitter ca baietii astia vor obtine maxim 2.000 clienti parca. Avand in vedere toate minusurile prezentate de tine…nu cred ca vor atrage mai mult de cateva sute. Si cred ca acesti clienti vor proveni din randul vedetelor romanesti care nu au prezenta online.

  2. Păi dacă vrei să scrii, fără să te cramponezi tot timpul de micile chiţibuşării tehnice, care-i problema?
    E un business.

    Aşa cum unora le place să facă de toate (nu prea le chiar iese), la fel unora le place să se focuseze doar pe o anumită chestie.

  3. Imi place ca e un review ok, nu advertorial ca in alte parti.

    Doua mici observatii:
    – nu exista tema de WordPress comerciala! WP e un soft opensource iar orice modul, inclusiv temele sunt tot opensource (asa a vrut autorul WP, altii permit ca temele sa fie publicate sub orice licenta).
    – preturile pentru domenii / hosting (cele in eur) nu includ TVA 19%

  4. @dt – licenta comerciala se referea la faptul ca unele teme nu sunt gratuite, autorii lor le vand pe bani. single user – 1 pret , multi-user ( licenta comerciala ) -alt pret.

    WordPress-ul e liber, dar temele nu sunt un modul, practic e vorba de grafica, interfata vizibila. Care poate sa fie contra cost, la fel ca orice alt design de website.

    La TVA m-ai prins.

  5. @Marius Uite ce zice autorul WordPress despre licentierea temelor: http://wordpress.org/support/topic/113358#post-543507

    “Grafica” nu sta in aer ci e integrata destul de mult cu WP prin codul PHP din ea – fara de care nu ar putea sa functioneze.

    Cei care distribuie temele sub o alta licenta decat GPL o fac incalcand termenii WP (sau legal, sub forma de abonamente sau alte artificii). La fel scrie si in sectiunea theme de pe site-ul wordpress.

    (Atentie, licenta GPL se refera la distributie si nu la folosire – care nu e restrictionata in vreun fel. Dar asta e alta discutie.)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *