fbpx

Cât de bine poți targeta o reclamă pe Facebook

Cred că majoritatea oamenilor, indiferent de câte scandaluri despre Facebook vor apare, nu realizează cât de multe informații despre ei deține rețeaua socială, informații pe care le oferim de bună voie, evident. Zic asta pentru că încă mai văd prieteni surprinși de reclamele care li se afișează, mirați că de unde știa Facebook cum ei vor să meargă în vacanță în Bora Bora, să își cumpere o dronă DJI sau că ar fi interesați de nu știu ce artist care va cânta în orașul lor în curând. În realitate noi le spunem asta, Facebook doar ambalează frumos totul și pune opțiunile la dispoziția firmelor ce au bani.

Și nu doar Facebook, inclusiv Google are multe informații despre noi. De exemplu în State au integrat Adwords cu datele de la recensământul populației, poți afișa reclame pentru Lamborghini doar persoanelor care au declarat că fac peste 1 milion de dolari anual și locuiesc în zone rezidențiale, ca să nu arunci banii aiurea pe reclame pentru săraci. Numai zic.

Revenind la Facebook, toate reclamele astea pe care le vedem în rețea și pe site-urile ce folosesc sistemul lor de afișare al reclamelor pleacă de la profilele pe care noi le avem: ce cărți, filme, melodii ne plac, pe unde dăm check-in, unde mergem în vacanțe, cine ne sunt prietenii noștri, membrii familiei, pe ce site-uri intrăm, la ce articole dăm like, ce pagini apreciem și așa mai departe. Sistemul lor recunoaște inclusiv fețele persoanelor din pozele urcate de noi, dacă au cont de Facebook (nu neapărat ale prietenilor) sau obiectivele turistice din poze.

Nu mai zic de accesul la locație, numerele de telefon din agendă, fotografiile din telefon, că deja intrăm în zona conspirațiilor, ei zic că nu vând astea, eu nu bag mâna în foc, în final e vorba despre bani, iar modul în care îți cer ei acces la agendă, camera foto, locație e agresiv, opțiunea e evidențiată, dacă NU vrei să dai acces trebuie să fii foarte atent când instalezi Messenger sau Facebook pe telefon.

Vrei să afișezi reclame celor care sunt interesați de PSD, pentru o campanie? Se poate, că Facebook creează automat liste de interese dacă ești activ prin grupurile sau paginile partidului sau ai dat Like la articolele lor.

Vrei să afișezi reclame femeilor interesate de modă care fac frecvent cumpărături online? Se poate, că Facebook are pixelul de tracking și pe magazinele online, știe ce fac fetele în pauza de cafea de la birou.

Am putea să afișăm o reclamă și celor care au fost în Vamă anul trecut și sunt fani Vama, dacă ne dorim să promovăm un bar nou pe acolo sau un eveniment cu Chirilă.

Ce vreau eu să zic este că ar fi timpul să nu ne mai mirăm de targetarea foarte precisă a reclamelor onine, totul pleacă de la informațiile oferite de noi.

Și o soluție efectivă în afară de a arunca pe geam laptopul, telefonul și a ne muta în pădure nu există, dar putem avea grijă cu aplicațiile de pe mobil, ce permisiuni le dăm, iar pe laptop aveți grijă ce extensii folosiți în browser, pentru a scăpa de tracking și reclamele agresive recomand uBlock Origin și Ghostery

Voi v-ați uitat prin lista de aplicații de pe mobil, să vedeți ce permisiuni le-ați acordat?

Recomandă

6 Comentarii

  1. De acord, poti targeta super detaliat reclamele, dar oficial nu poti targeta direct oameni in functie de grupuri politice. In lista aia a FB de chestii targetate nu vei gasi posibilitatea de a alege un partid anume. Va trebui sa o iei pe ocolite si sa cauti preferinte care vor caracteriza acel grup (ex: fani antena 3, fani chestii religioase, locatie in rural sau orase mici). Dar fix pe fix targetat oameni cu afinitati PSD nu prea se poate.

    • Daniel, se poate, face deja asta Facebook pentru tine. Nu bag mâna în foc că e votant înrăit PSD, dar sigur sunt incluși membrii grupurilor, fanii paginilor organizațiilor locale și așa mai departe. PNL are cam tot atâția, 2 milioane și ceva.

  2. Dar dacă nu postez nimic, nu uploadez poze, nu dau like-uri, nu comentez, nu am dat date personale si nu folosesc app lor, ci intru din browser (Ghostery sau Firefox cu ublock origin) crezi ca mai pot fi targetat cu reclame ??

    • Teoretic nu. Practic e suficient să aibă ip-ul tău, să îl coreleze cu contul de Facebook și după aceea să îți afișeze reclame pe Facebook sau alte site-uri ce afișează reclame prin sistemul lor, chiar dacă nu vor fi foarte precise.

  3. My bad, am incercat sa fac asta din uk si nu imi afisa PSD (sau vreun alt partid romanesc). Am schimbat pe un ip romanesc si apar aceleasi sugestii ca in screenshotul tau.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *