fbpx

Problema nu e tehnologia, nici social media

Zilele astea e distribuit intens pe Facebook și Twitter clipul de mai jos, care acuză evoluția tehnologică și rețelele sociale pentru că ne transformă în oameni tot mai izolați, închiși în sine, care nu mai știu să comunice unul cu altul față în față, în locul promisiunii de a ne ajuta să interacționăm mai rapid unii cu alți.

Merită să îl vizionați, după aceea vă zic opinia mea despre lipsa asta de socializare generată de interacțiunile virtuale.

Inițial eram tentat și eu să zic că așa e, tehnologia și social media ne transformă în oameni tot mai dependenți de internet, iar viața trece pe lângă noi în timp ce ne actualizăm statusul de pe Facebook. Dar NU E ADEVĂRAT. Nu asta e realitatea.

Realitatea e că social media, internetul și orice progres tehnologic disponibil tuturor sunt doar unelte, iar NOI decidem cum le folosim, în mod pozitiv sau negativ.

Pot sta pe Facebook toată ziua pentru a mă uita la clipuri video cu pisici și citate motivaționale stupide sau îmi pot filtra lista de prieteni la maxim, pentru a afla ce au mai făcut oamenii de care chiar îmi pasă cu adevărat și cu care nu apuc să mă văd destul de des.

Pot folosi laptopul pentru a mă juca toată ziua jocuri sau a naviga aiurea pe internet sau îl pot folosi pentru a mă documenta, a mă informa și a deveni mai bun, mai deștept, a construi o afacere. La naiba, 95% din ceea ce fac eu din punct de vedere profesional depinde de tehnologie, laptopuri și internet, deci sigur nu tehnologia e problema.

Pot folosi smartphone-ul pentru a verifica Facebook-ul sau îmi pot încărca cărți electronice pe care să le citesc când trebuie să aștept pe undeva.

Internetul e buba cea mai mare, mulți spun că este o mare pierdere de timp. Realitatea e aceeași, dacă tot ce știi despre Internet se rezumă la Facebook și messenger atunci da, poți spune că e o pierdere de timp. În realitate însă sunt o mulțime de site-uri și aplicații online pe care le poți folosi pentru a te dezvolta, a te educa, a deveni un om mai bun, mai informat.

Chiar și televizorul poate fi folosit ocazional pentru a te educa, dacă ignori majoritatea canalelor TV românești și te axezi pe documentare, emisiuni culturale, filme bune.

Concluzia e simplă. Nu mai spuneți că social media e nașpa, că tehnologia ne face antisociali, ci întrebați-vă dacă voi folosiți rețelele sociale, smartphone-urile, tabletele, laptopurile, internetul și alte unelte ale societății moderne cum trebuie.

Voi cum folosiți social media? 🙂

Recomandă

2 Comentarii

  1. Perfect de acord! Toate sunt unelte şi numai noi decidem cum/când să le folosim.
    Eu doar pentru informaţii, pentru a sta în contact cu prietenii de departe, pentru a promova ceea ce scriu. N-am timp pentru altceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *