Telefoane pentru copii: cum alegi un telefon bun

Discuția despre vârsta de la care telefoanele pentru copii sunt ok e lungă și complicată. Unii părinți spun că de pe la 8-9-10 ani e bine pentru copil să aibă propriul telefon, deoarece apare presiunea socială din partea colegilor și e mai ușor să îl suni când e nevoie, alții și-ar ține copiii feriți de tehnologie până la 18 ani, dacă ar putea.

Acum vreo 2 ani erau niște statistici care spuneau că unul din 10 copii de 6 ani primește telefon când începe să meargă la școală, între timp cred că procentul a crescut, din ce văd prin clasele copiilor noștri.

Realitatea e că din momentul în care încep să scrie și să citească copii s-ar putea să aibă nevoie de telefon, altfel îl vor folosi pe al tău.

Râdem, glumim, dar apar grupurile de WhatsApp, discuțiile cu colegii din clasă, jocurile online, mai nou a apărut și școala online unde e mult mai ușor de gestionat totul dacă copilul are dispozitivul lui. Și da, tehnologia îi poate afecta dacă nu știm cum să o folosim, dar îi și ajută, dacă e folosită responsabil.

Asta nu înseamnă că trebuie să îi cumperi copilului cel mai scump telefon, cu acces nelimitat la internet și libertatea de a instala orice aplicație, ci că e ok să îi cumperi un telefon care se mișcă decent, telefon pe care vei controla ca părinte ce aplicații instalează, cu cine vorbește, în ce grupuri de WhatsApp e băgat și așa mai departe. Noi am preferat metoda asta.

Am povestit deja despre aplicațiile de monitorizare pentru copii, dar atunci nu m-am gândit și la ce telefoane sunt potrivite pentru copii. Zic asta deoarece am avut surpriza să constat că pentru mulți părinți e ceva normal să le cumpere odraslelor telefoane de 2000-3000 de lei.

Chiar și fetele mele m-au întrebat dacă telefoanele lor sunt scumpe, dacă e o marcă bună, și ideile astea nu le puteau veni decât din discuțiile cu alți colegi. A trebuit să le explic că nu e important doar brandul și prețul, ci specificațiile telefonului, dotările lui, în funcție de ce are fiecare nevoie.

Cum am procedat noi până acum – le-am cumpărat telefoane cu Android sau le-am dat pe ale noastre când le-am schimbat. Nu le-am cumpărat modele de top, dar nici cele mai ieftine, care se strică constant.

Fetele au propriile telefoane, cu număr și acces la internet, dar folosim Google Family pentru a vedea ce aplicații instalează, a controla timpul petrecut zilnic pe telefon etc.

Nu ne iese mereu, în weekend de exemplu le lăsăm să stea mai mult, mai ales dacă se joacă online cu prietenii, dar ideea e că fetele știu că nu e ok să stea tot timpul cu nasul în ecran, că nu pot instala orice aplicație, iar dacă ceva li se pare ciudat vin la noi să ne întrebe.

Ce fel de telefon să alegi pentru copil?

Orice telefon i-ai alege, în primul rând ai nevoie de o husă rezistentă pentru el. Sunt copii, sunt neatenți, mai scapă telefoanele, le mai lovesc. Personal recomand husele tip carte ce protejează și ecranul, plus folie de sticlă pe ecran, dar ajută și husele din cauciuc dur, ce absorb șocurile.

Revenind la prețul unui telefon, oricât de mult ați fi tentați să îi arătați copilului dragostea cumpărându-i cel mai scump model, asta e o mare greșeală.

Nu aș recomanda un telefon de 200 lei decât dacă îl cumpărați strict pentru vorbit. Dacă vreți să îi luați un telefon util și pentru jocuri, conferințe video, care să aibă o baterie decentă, să nu se blocheze mereu și să nu se strice după 2 luni trebuie să alocați un buget de 500 lei minim. Limita e cerul în sus, dar nu aș trece de 1000 lei.

Ce specificații ar trebui să aibă un telefon pentru copii?

Minim 3-4 GB memorie RAM ca să nu se blocheze când sunt 3 aplicații pornite, minim 32 GB memorie de stocare ca să aibă loc și pentru câteva fotografii și filmări, procesor în jur de 2 GHz pentru niște jocuri simple și minim rezoluție HD, ca să nu își strice ochii.  Nu strică să aibă și suport pentru carduri microSD și o cameră de cel puțin 8 MP, pentru niște poze decente.

Aplicând filtrele astea pentru telefoane noi, acum puteți cumpăra pentru copii telefoane ca:

Mai recomand și Nokia 3310, dacă vreți un telefon ieftin și rezistent, doar pentru vorbit și sms-uri, fără jocuri, aplicații.

Evident, puteți să le dați și telefonul personal odraslelor când faceți upgrade. De exemplu la noi în familie Diana are un Huawei P9 primit de la noi cu un an și ceva în urmă, Amalia are un Honor 5X cumpărat SH. Ambele valorează în jur de 100 euro, dar sunt suficient de performante pentru ce au ele nevoie.

Personal nu aș cumpăra Allview, Evolio, Vonino, știu că sunt mai ieftine, dar cei pe care îi cunosc și au cumpărat modele de la ei s-au plâns mereu de probleme.

Și aveți grijă cu telefoanele ce sunt promovate ca fiind special pentru copii, în afară de faptul că au carcasa colorată sau cu diverse efecte nu primiți nimic în plus, de fapt plătiți mai mult, pentru telefoane cu specificații mai slabe. E mai ieftin un telefon normal cu o husă pe roz sau albastru.

Deasemenea, eu nu sunt nici fanul tabletelor pentru copii, că tot de discuta despre folosirea tabletelor la școală.

Dacă ne gândim strict din punct de vedere al prețului e mai avantajos pentru copil un telefon, mai ales că îl poți suna când nu e lângă tine. Dacă ne gândim din punct de vedere practic e mult mai util un laptop pentru copil, chiar și unul entry level, decât o tabletă proastă ce se blochează. A scris Vali un ghid – alegerea unui laptop pentru copil.

Oricum regula rămâne valabilă, orice vor să trimită odraslele de pe telefon trebuie întâi să fie validat de părinți, noi le-am spus de la început fetelor să ne întrebe când nu sunt sigure de ceva. Nu zic să îi spionați mereu, dar copilul trebuie să învețe cum e cu responsabilitatea, sunt multe pericole pe internet și au nevoie de un adult ca să fie ghidați.

Poate suntem prea paranoici sau prea permisivi, vom afla în timp dacă am procedat bine. Ideea e că nici nu îți poți izola copiii complet, ferindu-i de tehnologie până când ajung adolescenți, ci trebuie să îi inveți cum să folosească responsabil tehnologia, arătându-le calea cea dreaptă.

Voi cum procedați cu telefoanele copiilor, de la ce vârstă le-ați cumpărat propriul telefon?

Recomandă prietenilor!
  • 26
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
4 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Mihai Surdeanu

Offtopic: Cred ca e cel mai bine sa ii cumperi un telefon copilului cat mai tarziu. Daca de la 10 ani il inveti cu telefonul, s-ar putea sa te trezesti ca nu mai bate deloc mingea in fata blocului si ajunge pe la 18 ani o leguma.
Ontopic: Eu as cumpara maxim un telefon midrange. Clar nu un telefon foarte scump, pentru ca o sa-l scape pe jos si cu toate protectiile posibile o sa apara probleme. Nu as putea sa zic ca am un producator preferat.

Soulseeker

Cu totul de acord!

Andrei

Dupa ce incep scoala e cam greu sa tii copilul departe de telefon, cum ai zis si tu. Adica o poti face, dar s-ar putea sa fie marginalizat, exclus din colectiv, va rata discutii pe care ceilalti colegi le au.