fbpx

S-a terminat cu hipsterismele prin restaurante și cafenele

Apropo de redeschiderea teraselor de la 1 iunie și a restaurantelor începând cu 15 iunie, mă gândeam că inițial cei din HoReCa se vor bucura, deoarece numărul de clienți va fi mai mare, în fond după 2-3 luni de stat în casă mulți vor fi dornici de socializare, ieșit la terase, expus în societate hainele și mașinile.

Totuși, entuziasmul cred că se va reduce destul de repede, și vor rezista pe piață în perioada următoare două tipuri de locații – cele cu meniuri la prețuri corecte, pentru oamenii sensibili la preț, și cele cu preparate speciale, unde se justifică să mergi la restaurant, nu să gătești acasă.

Mă înșel?

Faza e în felul următor, nu cred că omenirea se va schimba brusc, dar s-ar putea ca și tinerii de 20-30 de ani să descopere că nu merită să își cheltuie jumătate din salariu pe ieșit în oraș. Ați văzut în lunile astea, Facebook-ul era plin de poze cu mâncare, mai ales pizza, banana bread, ouă poșate. Unii au descoperit că pot găti acasă destul de rapid tot felul de rețete simple, și e chiar relaxant, pe lângă faptul că îi costă doar un sfert din prețul de la restaurant. Alții au descoperit că le rămân și bani din salariu, și nu suferă așa de tare dacă nu ies zilnic.

Probabil Mc, KFC, shawormeriile o vor duce bine în continuare, în ciuda criticilor legate de mâncare ele oferă un raport corect, cam primești ce plătești. Idem și cafenelele cu prețuri corecte, 5 lei mi se pare decent pentru un espresso bun.

Vor supraviețui și restaurantele specializate, nișate, care gătesc chestii pentru care trebuie să întorci bucătăria pe dos și nu merită o zi întreagă în bucătărie – nu cred că vor găti prea mulți acasă sushi sau fructe de mare, de exemplu.

În schimb cred că vor suferi locațiile de fițe, cu prețuri umflate doar de branding. Cafenelele unde era 20 de lei cafeaua, terasele din centru cu bere caldă la 15 lei, restaurantele cu omlete banale la 20 de lei, din astea. Oamenii, chiar și cei ce nu au fost afectați din punct de vedere al veniturilor, se vor întreba: De ce aș plăti de 3 ori mai mult pentru o cafea sau un fel simplu de mâncare pe care îl fac acasă rapid?

Hai să o luăm altfel, voi la ce fel de restaurante și cafenele aveți de gând să mergeți, după 15 iunie?

Recomandă

9 Comentarii

  1. eu abia astept sa se deschida terasa de la fire din bucuresti, nu de fita sau de hipsterism, ci pentru ca acolo se aduna gasca de prieteni de cativa ani si ca e 10 lei berea la draft de jumate. si haleala la pret decent si nu e in traficul ala mare

    • Nu am fost personal acolo, dar cred că asta e soluția cam peste tot pe zona de restaurante și cafenele – să strângi comunitatea în jurul tău, să arăți că nu e doar despre bani, să faci evenimente, să rămână oamenii cu amintiri.

  2. Personal ieșeam în oraș pentru experiență, iar restaurantele ”hipstărești” au fost din totdeauna preferatele mele. Pentru că îmi ofereau experiența pe care o căutam. În această categorie intră și tavernele grecești, alea cu față de masă de unică folosință, unde îți servea mâncare o familie de greci, din bucătăria proprie, la umbra unui copac, cu agitația lor specifică. Dar o mâncare absolut fabuloasă.

    Acum, sincer să fiu, nu știu exact dacă avem aceiași definiție la hipstereală (probabil că eu mi-am modelat-o puțin). Dar, ca să-ți răspund, personal nu am ieșit niciodată în oraș ca să-mi hrănesc trupul, cât mai degrabă spiritul, Iar să iau masa cu Buburuza mea la o terasă și să beau un pahar de vin, nu o să egaleze niciodată cu mâncatul unei mese absolut delicioasă acasă. Din simplu motiv că sunt experiențe total diferite. Nu zic că nu e o experiență fabuloasă și luatul mesei acasă, spun că amândoi apreciem experiența ieșitului în oraș.

    Costul unei mese în oraș nu se compune doar din costul materii prime, curentului și a angajatului. Acesta include și experiența pe care o trăiești în acel moment. Sincer, în Cluj, am simțit în ultimii 5 ani (înainte de pandemie) că avem o direcție bună… toate componentele care îți oferă o experiență fabuloasă au început să fie combinate, astfel încât aceasta să fie cu adevărat o experiență memorabilă.

    Îți dau un exemplu: unul dintre localurile noastre favorite e DOT, care vinde toasturi. Unii zic că nu se justifică o pită prăjtă cu ceva peste ea să coste 30 de lei, în schimb îți spun că de la intrarea și până la mâncare, toată experiența pe care o trăiești este absolut fabuloasă.

    Ex 1 Dick latte art competition https://www.ciulea.ro/d-i-c-k-latte-art-competition-dot-cluj/
    Ex 2 Cocktail de țiucă numit Ai de PLM https://www.ciulea.ro/drink-local-dot-slow-drink/
    Ex 3 întrebare stupidă 5 lei pe BF https://twitter.com/MPorumb/status/1218531885648838656

    Am mult mai multe, dar deja am scris prea mult. Și când zic că am mult mai multe exemple, nu mă refer doar la DOT, ci am mult mai multe localuri care îmi plac pentru experiențele pe care le trăiesc acolo.

    • La cum văd eu lucrurile hipstereala nu e legată doar de preț, ci fix de faptul că primești cam același lucru ca în altă parte, la un preț de 3 ori mai mare. Tu deja mergi în zona de experiențe, unde nici eu nu am o problemă să plătesc mai mult. Fix ce scriam și la Andrei, că vor rezista localurile ce strâng comunitatea în jurul lor, arată că nu e vorba doar de bani. Și în Grecia la fel și noi, fugeam de localurile cu multe stele și căutam tavernele unde de la a treia masă deja eram de-ai casei și proprietarii ne întrebau dacă vrem ca de obicei. Lucrurile mici…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *