fbpx

Topul orașelor din România în care ați vrea să vă mutați?

Pandemia asta a schimbat multe pe piața joburilor, și una din cele mai mare schimbări este legată de mobilitatea muncii, cei care pot lucra online au realizat repede că nu mai sunt legați de un anumit oraș sau o anumită țară pentru a își face jobul, ci pot lucra de oriunde.

Am tras o fugă în orașul preferat al moldovenilor, Brașov, și în timp ce mă plimbam pe străzile din centru mă gândeam că majoritatea oamenilor pe care îi știu și și-ar dori să se mute undeva în România ziceau că ar alege orașe din Transilvania.

Voi unde v-ați muta, dacă ați putea să alegeți un oraș din țară?

M-am uitat și pe cele mai recente sondaje sau topuri cu orașe din România, ce am găsit e cam așa:

Evident că un oraș este atractiv sau nu în funcție de persoană și interesele ei. Dacă jobul tău nu depinde de locație de exemplu nu îți pasă dacă sunt sau nu corporații în orașul respectiv, dacă găsești locuri de muncă, ci probabil te uiți la calitatea vieții, cum sunt oamenii din zonă, ce opțiuni de recreere ai, cum e vremea, cum sunt drumurile prin zonă.

Dacă ai copii probabil îți pasă mai mult de sistemul educațional, activitățile pentru copii, cât de prietenos e orașul cu familiile, ce fel de parcuri găsești.

Dacă ești pasionat de drumeții, sport, un stil de viață sănătos probabil cauți un oraș mai eco friendly, fără poluare, cu transport modern, piste de biciclete, și lista poate continua.

Ce mi se pare interesant acum este că schimbările ce vor apare în societate pot să fie utilizate de către orașele ce înainte nu erau considerate ca fiind atractive.

Înainte un oraș unde nu găseai suficiente firme pentru a te angaja nu era atractiv, dar acum dacă are acces la autostradă, internet bun și se poziționează ca fiind eco friendly, family friendly poate să devină un paradis pentru cei care vor presta doar work from home.

Păreri, opinii? Dacă aș face un top 3 orașe atractive pentru mine din România acum cred că ar fi Brașov, Oradea și Sibiu.

Bonus – într-o societate dominată de materialism, apar oameni care își măsoară averea în timp, nu în bani.

Recomandă

17 Comentarii

 1. Un oras care pentru mine bifeaza multe din ceea ce spui tu in articol este Timisoara. Aeroport exista, scolile inca mai sunt decente, oportunitati de angajare inca mai sunt, iar costul vietii nu este asa de ridicat precum Cluj-Napoca. La toate astea mai adauga faptul ca pot vizita alte tari interesante intr-un timp mai scurt fata de cat mi-ar lua sa ma duc pana la Brasov din Bucuresti.

  • Corect, de asta nici eu nu aș merge în Cluj acum, costul vieții prea mare, doar că atunci când am fost în Timișoara nu m-a lăsat cu senzația că aș vrea să trăiesc acolo. Poate nu am stat destul.

   • Eu am doua orase care imi plac si le-as alege oricand:
    Timisoara – oras mare, aeroport, oportunitati de angajare, bine conectat cu vestul Europei
    Alba Iulia – pozitionare buna pt un pasionat de calatorii in Romania, conectat partial cu Timisoara / Cluj / Sibiu prin autostrazi, oras linistit, aproape de munte

 2. Trebuie luat in considerare si aspectul numit clima. Unii nu ar putea sta toata iarna la munte. La mare la fel, briza aia iarna nu e ceva placut.

  In plus, daca esti o persoana mobila trebuie sa iei in considerare si aeroportul. Poate vrei sa dai o fuga intr-un City Break, lucru pe care nu-l poti face din Targoviste ori din Turnu Severin.

  Totodata, daca te pasioneaza teatru si evenimentele culturale, tot spre orasele mari tinzi, gen Bucuresti, Cluj, Timisoara.

  Fara sa raspund la intrebare, constat ca:
  1. Timisoara apare doar intr-un singur top de mai sus.
  2. Iasiul nu apare deloc.
  3. Tu pui doar problema oraselor, insa multi s-au mutat la tara in perioada asta. Trendul cred ca va ramane acelasi. E drept, te muti la tara de unde e familia tu, nu te duci random, intr-un sat cu care nu ai nicio legatura.

 3. Criterii:
  1. Dezvoltare și calitatea vieții
  2. Costurile locuințelor și serviciilor
  3. Aproprierea de natură (dealuri, munți, păduri)

  Se descalifică Clujul că e scump. Se descalifică orice oraș de câmpie. Se descalifică orice oraș dinafara arcului carpatic pentru că sunt urâte cu spume.

  Orașe in care aș fi deschis să mă mut: Sibiu, Tg Mureș, Oradea, poate Brașov, dar mi se par cam scumpuț.

 4. Probabil ca as alege Brasovul. Desi, realistic vorbind, cred m-ar tenta mai mult alegerea unui oras din afara Romaniei.

  • Da, asta e altă discuție. Țările nordice sunt tentante pentru nivelul de trai, dar aș îngheța acolo, la propriu. Pe zona călduroasă avem Italia, Spania, Portugalia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *