Nu am comentat prea mult despre recensământ pentru că nu era treaba mea. Au fost probleme cu metodologia, cu strategia de recensământ, cu colectarea informațiilor. Mi se pare normal, doar a fost o acțiune organizată de statul român. Trecând peste asta, acum încep să apară rezultatele, care prezintă realitatea pe care statul nu dorește să o vadă: suntem tot mai puțini români în România, ai noștri pleacă fiecare pe unde pot, în speranța unei vieți mai bune.
Avem niște cifre, chiar dacă sunt preliminare: 19.599.506 românii la ultimul recensământ, față de 21.680.974 în 2002. Ok, poate vor mai apare 500.000 de români ca prin minune la final, deși mă îndoiesc.
Românii pleacă, iar faptul că 2 milioane de români au plecat din țară în 9 ani e șocant doar pentru autorități, noi am văzut cum ne plecau prietenii și rudele zi de zi, lună de lună. Am ajuns ca niște păsări migratoare, zburăm de aici pentru că nu avem condiții prielnice de trai, doar că majoritatea celor care pleacă nu se mai întorc, chiar dacă spun că pleacă pentru câțiva ani, cât să le fie mai bine, lor și familiilor pe care le lasă acasă. Pleacă și se obișnuiesc cu o altă cultură, o altă civilizație, se obișnuiesc cu normalitatea care la noi nu există. Și dacă le e bine acolo, de ce să se mai întoarcă?
Copiii noștri învață italiana, spaniola, franceza, engleza, germana sau alte limbi ale pâmântului, dar nu mai învață româna, decât poate pe rupte, în familie. Învață limbile astea în alte școli, în alte țări, dintr-un singur motiv: statul nu a fost capabil în 22 de ani să asigure condiții decente de trai pentru cetățenii săi. Nu mă refer la ajutoare sociale, ci la o societate normală în care să poți munci și să fii apreciat pe măsura performanțelor tale și a efortului depus. E trist dar adevărat, clasa de mijloc e pe cale de dispariție, vom ajunge să ne împărțim doar în bogați și săraci. Iar când săracii vor ajunge la limita de jos, nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla.
Nu spun că migrația nu e un lucru normal în evoluția unei țări. Începând cu 1945, după al doilea război mondial, și din Italia au plecat oamenii în alte țări, pentru a o duce mai bine. Au plecat în Austria, Belgia, Franța, Germania, Elveția, au plecat chiar și mai departe. O spun pentru că am stat acolo suficient și mi-au povestit multe italienii despre fenomenul ăsta care a existat și la ei.
Problema e că în Italia după 20 de ani trendul s-a inversat, italienii au încetat să plece, au început să revină în țară, ba chiar alte nații au început să migreze la ei, pentru că era mai bine.
La noi? Acuși se împlinesc 22 de ani de la Revoluție și românii încă pleacă, iar partea cea mai tristă este că acum pleacă cei inteligenți, cei capabili, cei care știu că pot să se realizeze mai bine în alte țări, cei care nu mai suportă o civilizație ce nu vrea să evolueze. Nu văd o inversare a trendului, nu văd români care să se întoarcă, deși nici afară nu e ușor acum.
Da, suntem tot mai puțini, și cred eu că suntem și tot mai proști. Ne pleacă crema României, iar statul român stă și se uită de pe margine, fără să facă nimic, pentru că vorba aia, la alegeri nu ai nevoie de oameni inteligenți, ci de fraieri pe care îi poți prosti cu un kil de zahăr și unul de făină. În ultimii trei ani au plecat prieteni buni din țară, și nici unul nu a plecat la munca de jos: doctori, manageri, ingineri, oameni de IT… Prietenii noștri au plecat pentru că o pot duce mai bine dincolo decât aici, se pot realiza mai ușor, personal și profesional. Nu îi poate nimeni condamna, e normal să sperăm la mai bine.
Totuși, știți cum se spune, speranța moare ultima, dar moare și ea. Mai este speranță în România?
Speranta o s existe mereu. Dar pana cand o sa se puna in aplicare ceva PENTRU popor, CU poporul, mai e cale lunga. Ma uimeste cand aud ca, de aici, din Spania, in Romania pleaca, anual, peste 3 milioane de euro si totusi, cei de acasa o duc din ce in ce mai rau… Desi din strainatate intra in Romania tone de bunuri, celor de acasa le lipsesc bunurile de strict necesar, pentru ca nu au posibilitatea sa le cumpere. Si ma refer la cei trecuti de o varsta, la pensionari, nu la studentii care, paradoxal, tocmai si-au cumparat ultimul iPhone scos pe piata, sau tocmi s-au intors din nu stiu ce calatorie peste hotare… Speranta o sa existe mereu, intrebarea este daca cei care mai spera o sa mai si apuce ziua aia fericita… Iar legat de recensamant, Marius, hai sa radem impreuna, in cinstea celor mai PROST cheltuiti bani, din istoria Romaniei. Dupa recensamant, nu exista cifre corecte, si asta ma pune pe ganduri. Nu exista date concrete, mii de persoane nu au fost recenzate iar noi, din strainatate, deasemenea nu am fost recenzati. Ce fel de recensamant a fost asta? Sa nu imi spui ca e oficial: in 9 ani au plecat din tara DOAR 2 milioane de persoane, ca se stie ca nu-i corect. Au plecat mult mai multi…
Eu am zis să mă iau după cifre, că dacă ne luăm după altele poate sunt 4 milioane. Numai eu știu vreo 15 oameni care au plecat și care nu se mai întorc, asta doar în ultimul an. Nu știu cum trebuia să fie făcut recensământul pt diasporă, dar da, au dat-o în bară.
Si daca suntem mai putini ce? cu ce ne incalzeste?!
Că suntem mai puțini nu ar fi o problemă, dar uită-te în primul rând cine pleacă acum – doctorii, inginerii, ăia cu studii superioare, care ar fi putut face ceva în .ro dacă era încurajată performanța. Întreabă-te cine rămâne în România și vei vedea problema.
E clar că nu poţi rămâne acolo unde nu eşti dorit.
Iar în cazul de faţă, a apela la sintagma “dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau” e o prostie totală, pentru că dacă ţara nu mă vrea, nu mă plăteşte, prin urmare nu are nevoie de mine, nu-mi asigură condiţii de trai bune, atunci de ce să fac doar eu sacrificiul de a rămâne?
Cam aşa se întâmplă. Tu oferi ca tânăr serviciile tale, energia ta, iar sistemul nu îţi oferă nimic. Nu suntem sclavi să facem ceea ce ni se dictează. Avem liber arbitru şi opţiunea de a alege. Şi mulţi aleg să plece pentru un viitor mai bun.
Sincer, mă gândesc şi eu: ce viitor am ca cercetător în psihologie în România? Dacă mă gândesc bine, banii mi-i câştig lucrând cu oamenii din UK şi USA. Mă gândesc serios să îmi fac curaj şi să plec şi eu.
Poate o să-mi fac timp cândva să argumentez toate motivele psihologice pentru care cineva decide să plece din România. Şi nu cred că e nimeni în măsură să judece de ce oamenii pleacă sau de ce rămân. Fiecare îşi alege calea.
Nu era de judecat, doar făceam o comparație. Eu de ex mă descurc acceptabil acum în .ro, dar dacă nu aș putea să îmi asigur cele necesare aici aș pleca în afară, cât timp îmi găsesc un job în domeniu.
Marius esti pe langa total. De ce vezi numai lucurile negative? La ce ai nevoie de bani, siguranta, job, sanatate sau viitor pentru copii?
Poti sta linistit in Iasi (Romania, nu am ceva cu Iasul) in gunoaie si prostie fara viitor pentru copilul tau dand check-in in cluburi inconjurat de oameni frumosi.
Vezi, problema ta este ca nu esti inconjurat de oameni frumosi, esti un hater.
Iti zic eu, seara baga un ceai/cafea in tine, citeste o carte cu top 10 ideei sau cum a ajuns Trump bogat si viata va fi altfel.
Eu prefer un pahar de vin plin pe jumătate, să văd și jumătatea plină a paharului.
Eu zic sa testam mai multe pahare intr-o seara ca si asa nu ne-am mai vazut de mult timp.
Sunt de acord, doar că eu testez mai mult prin Bacău paharele acum. Dar dacă ajung în Iași ne auzim.
“Da, suntem tot mai puțini, și cred eu că suntem și tot mai proști.”
Cat de trist… si cat de adevarat!
Plange inima in mine de fiecare data cand aud despre un om capabil ca pleaca. E dreptul lui! Dar dreptul lui deplin ar fi fost sa lucreze in tara care l-a nascut/ educat/ creat!… Sa lucreze pe un salariu decent, nu pe surcele…
Sunt salarii decente și în .ro, dar din păcate nu pt toți cei care le merită. De exemplu e jenant pt un doctor după 8 ani de scoală să stea pe 800 de lei, când afară poate lua câteva mii de euro.
Eu cred ca sunt o multime de salarii indecente (sau nesimtite?!) pentru oameni care nu merita. Care au ajuns in functii inalte pentru ca sunt X si Y, nu pentru ca au studiile si competentele necesare… Probabil asta e mai trist… iar balanta se dezechilibreaza si mai rau!
[…] mai scris pe blog despre asta, din țară pleacă crema României, iar statul român stă și se uită de pe margine, fără să facă nimic, pentru că vorba aia, […]