fbpx

Unde putem învăța limbi străine online

Sunt norocos, fac parte din generația care a prins desenele animate la televizor fără titrare. De voie, de nevoie, am învățat engleza dinainte să o fac la scoală, și s-a lipit instant de mine, în sensul că acum citesc în engleză aproape la fel ca în română. Îmi e milă de ăștia mici de acuma, care văd la tv doar programe în română, inclusiv desenele animate. Noroc de filmele americane că mai învață și ei câteva expresii în altă limbă.

limbi străine online

La fel și cu italiana, am prins perioada când prin cablu nu erau decât canalele TVR, iar PRO TV-ul abia făcea ochi. Unde puteai vedea filme și emisiuni faine? Pe canalele italiene, gen RaiUno, RaiDue, Italia1, Rete4, Canale Cinque. Uite așa am învățat și italiana fără profesor, iar când am ajuns în Italia ziceau cei de acolo că eu sigur am stat o perioadă cu niște italieni, nu am cum să știu italiana așa de bine doar de la televizor. Eh, câțiva ani de experiență contează.

Buun, vine la rând franceza. Făcută vreme de 10 ani atât în școala generală cât și în liceu, dar fără tragere de inimă. O înțeleg, dacă e vorbită lent, ba pot și să particip la o conversație, dar nu sunt mulțumit de ea, nu sunt la nivelul conversațional pe care mi l-aș dorit.

Adaug la asta faptul că plec în octombrie cu familionul în Franța pentru câteva zile de Paris mon amour, și motivația mea de a re-învăța limba franceză crește. Din experiența proprie și din recomandările primite de la prieteni, dacă vrei să înveți o limbă străină fără profesor ai două variante la dispoziție – cursurile audio, adică cursurile alea în format MP3 sau pe cd-uri pe care le asculți în mașină sau la MP3 player și cursurile online de limbi străine, de pe diverse site-uri.

Pentru oricare din cele 2 variante, engleza e absolut necesară, nu am găsit nici un audiobook în limba română, nici cursuri online din franceză în română.

Există foarte multe site-uri pe net unde poți învăța limbi străine, gratuit sau pe baza unui abonament lunar, dar variantele preferate de mine până acum sunt:

  • Cursurile audio Pimsleur. Sistemul e dezvoltat de Paul Pimsleur și are la bază ideea de participare activă. Cu alte cuvinte, auzi conversația între 2 persoane, atât în engleză cât și în franceză, de exemplu, și ești îndemnat să intri și tu în rol, să conversezi și tu. Cursurile Pimsleur sunt pe bani, dar dacă vă chinuiți găsiți pe torenți destule alternative gratuite, pentru foarte multe limbi. Cu Pimsleur în căști alerg dimineața.
  • Cursurile online BBC Languages – foarte utile dacă știi engleza, mai ales că sunt gratuite. Poți învăța franceza, germana, spaniola, italiana, greaca, portugheza, chineza și multe, multe alte limbi, vreo 40 de limbi străine sunt disponibile în total. Cred că te ajută mai mult ca Pimsleur, deoarece ai parte de audio și video, plus că poți să vezi și textele pe care le auzi, deci înveți puțin și să scrii, dacă ai atenție distributivă.

Normal, dacă vă permiteți să mergeți la un curs clasic pentru a învăța o limbă strină chiar vă recomand, nu se compară un curs online sau un curs audio pe care îl asculți în mașină cu o experiență față în față, cu un profesor și alte persoane cu care interacționezi. Totuși, atunci când nu ai timp sau bani, poate e o idee bună să începi cu un curs online, dacă vrei să înveți o limbă nouă sau să îți reamintești ce ai uitat.

Voi mai știți și alte resurse online pentru învăța limbi străine?

Recomandă

7 Comentarii

  1. Eu acum vreau să învăț daneza și poate și germana 🙂 Engleza îmi vine aproape la fel de natural ca și limba română (mai puțin vorbitul, aici mai am de lucru) 😛 Și la fel ca și tine, am învățat foarte mult de la desenele animate și filmele în limba engleză 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *