fbpx

Uneori mai trebuie să zici și NU

Hai să vorbim un pic despre bani și oportunități. În ultimul timp pe blog refuz săptămânal colaborări, probabil ar fi ieșit bani frumoși, dar știu că am cititori prea deștepți să reacționeze la ce vor brandurile să promoveze, sau sunt propuneri dubioase, și simțeam că m-ar afecta pe mine și ce scriu pe aici. Regula rămâne, cel puțin 80% din articolele de aici nu sunt plus plătite, și colaborările când apar sunt cu branduri care îmi plac, le folosesc oricum.

La agenție în ultimele luni am lăsat bani pe masă, uneori am avut și tupeul de a le arăta potențialilor clienți de ce ideile lor sunt proaste și cum vor pierde bani dacă se apucă de ele, deși ei stăteau cu banii întinși, trebuia doar să îi luăm, câteva luni facturam la greu programare și promovare. Uneori mă gândesc că sunt prost, aș putea face o mulțime de bani dacă aș fi mai nesimțit, dar pe de altă parte dorm bine noaptea, cu conștiința împăcată că încerc să fac ce e corect. Voi cum procedați?

Recunosc că sunt un caz fericit, nu mă simt super bogat, dar nici disperat, astfel încât să fiu nevoit să accept orice colaborare, orice client, doar pentru a avea ce pune pe masă. Îmi permit să mai refuz colaborări care cred că nu sunt benefice nouă, să mai filtrez din clienți, și știu că pentru mulți asta e un lux, să poți alege oamenii cu care lucrezi, proiectele pe care să te implici, zonele în care vrei să faci o diferență. Cu alte cuvinte, pot să fac ce îmi place și să trăiesc decent din asta.

Pe de altă parte, nu a fost mereu așa. Când am început să lucrez acceptam orice job legal, doar pentru a acumula un pic de experiență. Când am pornit blogul marcam în calendar dacă apărea o campanie plătită, era sărbătoare.

În timp însă mi-am dat seama că trebuie să filtrez propunerile, colaborările, joburile. Viața îți aruncă multe ocazii în cale, dar asta nu înseamnă că trebuie să le accepți pe toate. Și deși pare greu, uneori trebuie să înveți să spui NU de mai multe ori unor propuneri greșite, pentru a putea spune DA atunci când merită.

Voi cum procedați, acceptați orice propunere, orice job, colaborare, sau vă permiteți să spuneți și NU?

Recomandă

4 Comentarii

  1. Cum ai spus si tu, depinde unde te afli … daca esti la inceput cel mai probabil vei spune DA pentru a capata experienta. Daca deja ajungi la un nivel unde esti confortabil financiar , probabil vei incerca sa selectezi clientii pentru binele afacerii tale.
    Mereu gandesc pe termen lung, nu accept doar banii pe moment , desi e foarte tentant atunci cand ti se ofera o “galagie de bani” sa faci ceva “gresit”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *