fbpx

Ce ai face dacă nu ar mai trebui să muncești ?

E o discuție interesantă pe Quora despre viitorul muncii și posibilitatea ca roboții să ne fure joburile. Și sunt două curente aici, pesimiștii care spun că ne vom trezi cu o mulțime de oameni care nu își găsesc locuri de muncă și optimiștii care spun că tehnologia ne va ajuta să muncim mai puțin, și astfel vom avea mai mult timp liber. Eu sunt de partea optimiștilor, întrebarea e ce ai face cu timpul tău dacă nu ar mai fi nevoie să muncești?

Predicțiile spun că 50-75% din joburile actuale vor dispărea în următorii 50 de ani, și cred că sunt șanse mari să se întâmple asta, gândiți-vă un pic la locurile voastre de muncă și uitați-vă la joburile de acum 50 de ani, majoritatea au dispărut. Asta nu înseamnă că sunt mai puține locuri de muncă acum, progresul tehnologic a creat mereu mai multe joburi, au apărut industrii noi, materiale și tehnologii la care bunicii noștri nici nu visau.

Eu nu cred că roboții ne vor fura joburile, ci ne vor ajuta să fim mai eficienți, să lucrăm mai repede și mai bine. În continuare va fi nevoie de oameni, în continuare vor exista locuri de muncă, doar că accentul se va pune pe tehnologie, inovație, creativitate, nu pe munca manuală, care poate fi ușor înlocuită.

Totuși, ar fi fain să discutăm pe tema asta. Presupunând că de mâine te-ai trezi că e suficient să lucrezi 2 zile pe săptămână pentru a trăi decent, ce ai face cu restul de 5 zile libere, cu atâta libertate? Ți-ai găsi noi hobby-uri, ai călători mai mult, ai sta numai prin concedii, te-ai apuca de încă o facultate?

Recomandă

7 Comentarii

  1. Daca ar fi sa pot lucra 2 – 3 zile pe saptamana ca sa am indeajuns de multe venituri mi-ar placea sa calatoresc (imi doresc sa cunosc lumea) si sa incep sa fac voluntariat.

  2. aș vedea vreo 100 filme pe care le am în așteptare și pe care le văd când am timp
    aș citi și reciti cărți.
    aș ieși mai mult în natură.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *