fbpx

E foarte bun articolul despre cum s-au schimbat obiceiurile de consum ale americanilor, văzut la Vali. Pe scurt oamenii au descoperit că nu au nevoie de toate prostiile văzute în reclame, au descoperit că pot face schimb unii cu alții de lucruri, că și așa au prea multe chestii prin casă, și că în loc să se îngroape în datorii cumpărând pe credit mai bine pun niște bani deoparte, pentru zile negre, cum sunt cele de acum.

La noi nu am găsit o analiză similară, cum s-au schimbat obiceiurile de consum ale românilor în ultimele 3 luni din cauza Coronavirus, dar vă spun ce am observat eu. Și la noi s-a cheltuit mai puțin, prioritatea a fost mâncarea, amenajarea casei, echipamente pentru work from home și tot ce ține de activități prin casă – hobby-uri, jocuri video, echipament sportiv, trambuline pentru copii etc. Mulți mi-au spus că și-au redus cheltuielile cu 50%, în ultimele luni. Voi?

Câteva idei din articolul legat de consum la americani, știu că nu veți citi complet, dar e bine să analizăm societățile mai consumeriste ca noi, poate învățăm din greșeli:

 • În 2019 un studiu concluziona că 53% dintre americani nu aveau un cont de economii pentru urgențe. 25% dintre americanii ce câștigau peste 150.000 de dolari pe an nu aveau bani pentru urgențe. Ca idee, 100.000 dolari pe an e un venit decent foarte bun pe familie în State, în majoritatea regiunilor, exceptând orașele mari, poți să trăiești ok cu banii ăștia.
 • Americanul obișnuit are cam 6000 de dolari datorii pe carduri de debit, cu o dobândă de 16%. Practic trăiesc pe datorie pentru cel puțin o lună.
 • Cheltuielile medii pe familie sunt de 61.000 dolari anual, adică în jur de 5000 de dolari pe lună. Nu comparați totuși cu România, din ce mi-au zis oamenii ce locuiesc acolo, fără 4000 de dolari pe lună de familie trebuie să faci multe compromisuri, dacă vrei să trăiești într-un oraș ok, unde sunt și joburi bune.

Pentru România am găsit studiul GFK în care cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum au crescut cu aproape 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar s-au cumpărat mărci mai ieftine.

La Victor citisem o analiză făcută de Revolut în aprilie, când încă eram toți închiși în case: cheltuielile la restaurante erau reduse semnificativ, serviciile de livrări mâncare au explodat, s-a cumpărat la greu de pe eMag, de la Decathlon, Ikea, Dedeman, Leroy Merlin, Bricostore.

Cam ați înțeles ideea, cu toții am trecut prin experiențe similare. Dacă tot am stat în casă ne-am mai apucat de renovat prin camere, am mai dat un var, schimbat un covor. Nu puteam face sport în parcuri și am luat tot felul de echipamente sportive, iar cine a fost norocos și a putut lucra de acasă și-a amenajat un mic birou.

Întrebarea e ce facem de acum, cum vom cheltui banii vara asta, mai ales că de la 1 iunie ne putem deplasa oriunde, fără declarație, de pe 15 iunie se deschid și terasele, adică lucrurile se apropie de normalitate, pe cât se poate.

Eu eram destul de sceptic în perioada stării de urgență, credeam că românii vor reveni la vechile obiceiuri de consum imediat ce putem ieși din case, dar s-ar putea să vedem schimbări în comportamentul de consum general.

 • La turism din ce văd hotelierii români deja pregătesc tunurile de sezon, o noapte de cazare la 4 stele în Mamaia e dublul uneia în Tenerife. Mulți amici mi-au spus că vor da pas concediului de vară pe litoralul românesc – ori vor merge la munte la noi, ori așteaptă iulie august, să vadă care e situația concediilor în alte țări. Toți visăm la Grecia, dar nu cu avionul.
 • La restaurante și going out s-ar putea să dureze mult până se revine la vechile obiceiuri, da, oamenii vor să iasă la terase, dar mulți vor fi precauți, ca să nu zic paranoici, legat de Coronavirus. Deja văd un trend al petrecerilor de familie, cu prietenii în grupuri restrânse, pe la case.
 • Pe gadgeturi și echipamente cred că vânzările nu își vor reveni anul ăsta, cam toți vom trage de telefoanele, laptopurile actuale, până când știm cum stă economia.
 • Vor merge bine în continuare vânzările pe tot ce ține de home&deco, construcții, amenajări. Mulți români au descoperit că e mai fain să stai la casă, deja prețurile caselor aproape de oraș au crescut, pe când prețurile apartamentelor încep să scadă.

Cam asta e situația, la cum o văd eu acum.

Voi cum stați? Ați cheltuit mai puțini bani lunile astea? Plănuiți să reporniți economia sau veți cheltui cu grijă?

RECOMANDĂ
 • 35
 •  
 •  
 •  
 •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andrei
Andrei
29 mai 2020 10:50

Cred ca jumatate dintre romanii care s-au trezit lunile astea ca fac foamea, desi castigau bine de obicei, vor fi un pic mai atenti pe ce cheltuie, ca nu se stie cum va evolua situatia. Restul vor reveni la acelasi stil de viata.

Laura
29 mai 2020 22:33
Răspunde către  Andrei

Asa este.

lumi
2 iunie 2020 15:04

brico depot 🙂 si apropos, au un site (inclusiv pentru comenzi online) de JALE.

Liviu
14 ianuarie 2021 14:34

Cu siguranta ca vom cheltui mai mult. Toti vor cauta sa-si recupereze din pierderi.

5
0
Lasă un comentariux
()
x