fbpx

Se întâmplă ceva interesant pe piața muncii. Pe de o parte mulți tineri încearcă să se angajeze și nu își găsesc un job ok, iar de cealaltă parte mulți angajatori din diverse domenii se plâng că nu găsesc oameni buni, specialiști, deși sunt dispuși să plătească salarii decente, să ofere condiții faine de lucru. E chiar așa de greu să găsești un job, sau să angajezi un om bun?

Eu zic că sunt două aspecte aici. Pe de o parte sunt mulți tineri care nu au experiență, abia au ieșit de pe băncile școlii, dar vor să ardă etape. Nu vor să învețe, nu sunt dispuși să înceapă cu un salariu mai mic și să crească, ei vor totul acum și aici, 1000 de euro la start, mașină de serviciu, asigurare medicală privată, tot pachetul. Și după aia se plâng că nu găsesc joburi.

Tot aici intră și oamenii trecuți de 40 de ani, care se plâng că nu își găsesc joburi, deși la ei problema nu e salariul cerut. Au avut o singură specializare toată viața lor, ce știau ei să facă nu mai e util nimănui, dar acum NU sunt dispuși să se reprofileze, să învețe altceva. Dacă le spui că pot face un curs, pot învăța ceva ce se caută acum, ți-o bagă pe aia cu La vârsta mea…

Și vine al doilea aspect acum, din perspectiva angajatorului. Știu multe firme care caută să angajeze oameni buni, dar nu îi găsesc.

Problema este că de multe ori firmele astea ori vor să angajeze un fel de specialist 5 în 1, care să facă de toate, eventual pe un salariu entry-level, și oamenii nu merg la ei la interviuri, că știu cât oferă firma și ce pretenții au, ori vor oameni buni pe domeniul lor, oferă și salariu ok pentru jobul respectiv, dar șefii sunt nașpa acolo, și lumea iar nu merge la interviuri, pentru că un om bun își găsește un job ok rapid, fără să își bată capul cu șefi idioți și program de lucru stresant.

Ăsta e adevărul, chiar dacă ești super bun pe domeniul tău, sunt puține firmele cu mediu de lucru plăcut, șefi care să fie manageri adevărați, să te lase să îți faci treaba pentru care ai fost angajat, iar la final de lună să te trimită acasă cu un salariu gras. Sunt, dar nu pe toate drumurile. Dacă prindeți o firmă din asta țineți cu dinți de ea.

Și reversa e valabilă, e greu să găsești oameni serioși, de încredere, pe care să îi angajezi, oameni cărora să le spui ce au de făcut și după aia să tragă tare, fără să îi verifici tu constant. Și nu e vorba de bani, ci de mentalitatea noastră, mulți români au impresia că trebuie să muncească doar când îi vede șeful, nu văd legătura între Firma merge bine – mie îmi merge bine. Cred că aici încă ne afectează moștenirea comunistă.

Ce e de făcut? Ca angajat trebuie să fii conștient de faptul că mereu ești nevoit să înveți pentru a îți crește valoarea, că ceea ce știi să faci azi s-ar putea să nu mai fie util mâine, deci e obligatoriu să fii la curent cu noutățile din domeniul tău. Iar dacă ești la început de drum e mai ok să începi cu un salariu mai mic, dar într-o firmă ok-ish, cu perspective, eventual cu clauze de negociere a salariului după performanțe, decât să urmărești doar salariul mare și atât.

Ca angajator aș prefera să iau oameni cu mai puțină experiență și pretenții, dar dornici să învețe, să crească (salarial dar și profesional), oameni pe care pot să îi formez în stilul de lucru al firmei, care să aibă sclipirea aia în priviri, decât să angajez un super specialist pe mii de euro, care s-ar putea să plece peste câteva luni la următoarea companie care îi oferă 5% în plus la salariu.

Alte idei?

Lasă un comentariu