1. Noi reguli de etichetare pentru anvelope.
- Prin rezistenţa la rulare se indică impactul asupra consumului de carburant şi, implicit, al nivelului emisiilor – clase de la A la G.
- Aderenţa pe carosabil umed, măsurată prin distanţa de frânare pe suprafeţe umede – clase de la A la G.
- Nivelul de zgomot la exterior este măsurat în decibeli (dB).
2. Testarea anvelopelor pentru aderența pe carosabil umed.
Aderenţa pe carosabil umed se măsoară în aer liber, pe o pistă, prin comparaţie cu o anvelopă de referinţă, fie pe un vehicul, fie pe o remorcă de test. Testele se realizează pe acelaşi tip de suprafaţă, cu o peliculă de apă având aceeaşi adâncime (1,0 mm ±0.5 mm pentru anvelope pentru turisme). Temperatura mediului ambiant depinde de categoria de anvelope, anvelopele de vară fiind testate la temperaturi cuprinse între 5° şi 35°C, iar anvelopele de iarnă la temperaturi cuprinse între 2° şi 20°C. Totuși, pentru a reflecta mai bine condiţiile reale de utilizare, Michelin a ales să efectueze testele la temperaturi reprezentative pentru condiţiile climatice europene, respectiv 7°C pentru anvelopele de iarnă pentru turisme şi vehicule utilitare şi 20°C pentru anvelopele de vară.
3. Eficiența energetică a anvelopelor.
Un set complet de anvelope din clasa A ca eficiență energetică poate reduce consumul de carburant cu până la 7,5%, comparativ cu un set complet de anvelope din clasa G.
4. Distanța de frânare la anvelope, diferențe de clase ce pot salva vieți.
Distanţa de frânare corespunzătoare unui vehicul echipat cu un set complet de anvelope de clasa A poate fi cu până la 30% mai scurtă decât distanţa de frânare corespunzătoare unui vehicul echipat cu un set complet de anvelope din clasa G. Aceasta înseamnă aproximativ 18 metri* în cazul frânării de urgenţă a unui vehicul care se deplasează cu 80 km/oră.
5. Strategia Michelin și atuurile anvelopelor proprii.
Strategia Michelin se concentrează pe proiectarea şi fabricarea unor anvelope care să combine siguranţa în toate condiţiile de rulare (pe carosabil umed şi uscat, în linie dreaptă, dar şi în viraje) eficienţa energetică optimă şi randamentul kilometric sporit, scopul final fiind reducerea costului total de exploatare al unui vehicul, indiferent că e vorba de avioane, automobile, biciclete, motociclete utilaje industriale, echipamente agricole sau camioane grele.
6. Michelin Man.
Michelin Man, cum mai este denumit logoul companiei ce are și rol de mascotă oficială, a fost creat în 1989, la 11 ani după ce frații Michelin preluau o mică fabrică de anvelope. Mascota este formată din anvelope puse împreună pentru a reproduce corpul uman, iar culoarea sa este albă deoarece cauciucurile nu au fost negre pana în 1912, ci albe sau gri ori bej. Chiar, oare cum ar arăta azi mașinile cu cauciucuri albe? Tudor a scris un articol întreg despre povestea logoului Michelin.
7. Michelin în România și în lume
Michelin are 3 fabrici de anvelope și aproape 3000 de angajati în România. 2 fabrici sunt la Zalău şi una la Floreşti. Da, avem cauciucuri Michelin made in .ro, inclusiv noile modele Michelin Primacy 3, Michelin Energy Saver +, Michelin Pilot Super Sport şi Michelin Pilot Sport 3, care se încadrează în clasa A de performanţă din punct de vedere al aderenţei pe carosabil umed.
Michelin are 115.000 de angajaţi în mai mult de 170 de ţări şi operează în 69 de situri de producţie în 18 ţări din cinci continente. Compania publică, de asemenea, ghiduri de călătorie (ghidul verde), ghiduri pentru hoteluri şi restaurante (ghidul roșu), hărţi şi atlase rutiere şi oferă şi servicii electronice ce sprijină mobilitatea, pe ViaMichelin.com. Am pus și eu mâna pe ghidul verde despre România, e foarte util dacă vreți să faceți turism la noi în țară și nu știți de unde să începeți.
Din ce am vorbit cu reprezentanții companiei anul ăsta se vor implica puternic în mediul online, în curând urmează să fie lansat un canal oficial de Youtube. Eu sper să își facă și o pagină de Facebook special pentru România, paginile Michelin din alte țări au zeci de mii de fani, ar fi păcat să se piardă un canal eficient de comunicare cu fanii români ai brandului.
Alte articole despre anvelope și Michelin găsiți la Cătălin, Tudor și pe Automod.
Câteva fotografii din weekendul petrecut alături de cei de la Michelin, cu partea de relaxare a evenimentului, sunt mai jos, iar Răzvan a făcut și un clip video la karting:
În concluzie, data viitoare când mergeți la shopping de anvelope sper că veți fi mai bine pregătiți pentru a face alegerea corectă. Eu sigur sunt.