fbpx

Era un studiu anul trecut care spunea că 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional, adică știu să scrie și să citească, dar nu înțeleg textele.  Stați liniștiți, tendința e pe tot globul, doar că noi suntem primi din UE. Nu credeți că este o legătură între asta și faptul că tinerii și adolescenții folosesc tot mai mult emoticoane, gif-uri, stickere atunci când comunică între ei?

Ultimul studiu pe tema asta spune că 36% dintre cei cu vârsta între 18 și 34 de ani se simt mai confortabil să se exprime folosind emojis în locul cuvintelor. Poate că și de asta una dintre cele mai mediatizate funcții din noul iPhone 10 este Animoji, practic niște emojis virtuale ce reproduc expresiile feței noastre?

Să nu ne înțelegem greșit, emojis, emoticoale, gif-urile, stickerele și tot felul de animații vizuale pot ajuta foarte mult comunicarea nonverbală, practic oferă celor ce primesc mesajele trimise de noi niște indicii despre starea noastră de spirit. E ok să le folosim așa, pentru a completa un mesaj. Sunt ok și în reclame, cât timp sunt folosite cu cap.

Problema apare atunci când nu mai folosim deloc cuvintele, am văzut și eu adolescenți care pot purta o conversație întreabă pe Messenger numai din emoticoane. Da, există emoticoane pentru orice, oameni 😃💁, animale 🐻🌻, mâncare 🍔🍹, activități 🎷⚽️, călătorii 🚘🌇 și așa mai departe. Asta nu înseamnă că trebuie să le folosim în locul cuvintelor.

Știu că limbajul tinerilor va fi dominat de elemente vizuale. Dar cred că e foarte important ca ei să se poată exprima în cuvinte, și aici intervine cititul, cu cât o persoană citește mai mult cu atât are un vocabular mai bogat pe care îl poate folosi în conversații, chiar și alea virtuale.

Citiți copii, citiți, altfel vom comunica ca proștii.

Bonus, dacă vreți un dicționar emoji-engleză încercați emojitranslate.com.

3 Comentarii

  1. Ne intoarcem la hieroglife ca pe vremea faraonilor. Numai aia foloseau emoticoane, asta ca o glumita

Lasă un comentariu