Antreprenorii care pun citate motivaționale pe Facebook

O cugetare scurtă, dacă tocmai am făcut iar o vizită prin altă bulă, cea a antreprenorilor de carton, care se laudă cu înființarea de companii ce au cifră de afaceri de sute de mii de euro lunar, în timp ce ei își pun pe Facebook poza lor alături de citate motivaționale scrise de alții. Nimic nu transmite mai repede impresia de om fals decât asta, să te lauzi că știi să faci bani dar să nu poți lega două cuvinte cu propriul creier.

Foarte mulți români se visează antreprenori, e un lucru știut asta. E la modă acum să spui că ești antreprenor, chiar dacă nu ai realizat mare brânză la viața ta, chiar dacă nu ai experiență prea multă în vreun domeniu și nu știi sigur ce vrei să faci în viață.

Problema apare atunci când încerci să vinzi și altora iluzia asta, că tu ești super tare, că ai succes, că ai construit nu știu câte afaceri. Și eu zic că recunoști cel mai ușor chestia asta când vezi un antreprenor din ăsta fals cum vorbește doar în citate motivaționale, doar din cărți.

Să fim serioși, adică tu știi cum să faci sute de mii de euro pe an, știi să construieși afaceri de la zero, dar nu poți gândi nimic pe cont propriu, și ai timp zilnic să pui pe Facebook poze cu tine alături de cugetări adânci scrise de alții? Eventual vinzi și un curs prin care le promiți credulilor că îi vei învăța să facă și ei bani…

Ce spune asta despre tine?6 Comentarii

  1. E ca în politică: tu le atragi atenția naivilor că e greşit drumul ales de partidul X (nu dăm nume 🙂 ) pe care-l preamăresc, le aduci argumente, le ceri contra-argumente, iar ei o țin “langa” că idolii lor sunt minunați şi eşti tu prost că nu vezi realitatea.

    Ştii, cu riscul de a deveni antipatică, n-am nicio milă față de asemenea oameni (credulii), prostia se plăteşte! Problema e când şarlatanii ăştia (“antreprenorii de succes care dau lecții” sau politicienii mincinoşi şi hoți) îți sunt impuşi de angajator sau vot.

  2. Excelenta remarca! Sunt de aproape 3 ani in tranzitie de la corporatie la antrprenoriat si recunosc ca in primii doi ani chiar ma intrebam cum de “ei”, cei cu postari pe facebook, au reusit iar eu nu inca desi aveam in spate niste ani buni ca profesionist in domeniul meu. Acum stiu ca nu e atat de simplu sa fii pe cont propriu 100% mai ales venind din perspectiva angajatului. E chestie de mentalitate. Iar apoi am invatat sa-i recunosc pe cei ce se prefac. E chiar amuzant.

     

  3. Si mie imi plac astia care pun poze cu pisici si citate, au like-uri, share-uri şi vizualizari pe pagina afacerii lor si se lauda cu statistica asta ca sa vanda, nu stiu, filtre pentru aparatul de cafea. Dar eu cred ca aici e de vina si cel care cumpara produsul acesta contrafăcut si nu arunca un ochi pe statistica aceasta care este reala, dar, totusi, irelevanta pentru scopul in care a fost creata.

Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: