fbpx

4 Aplicații Android gratuite pentru învățarea alfabetului românesc

Sunt multe discuții despre folosirea tehnologiei de către cei mici, criticii spun că e nociv să le dai pe mâna copiilor tablete, laptopuri sau să îi lași prea mult timp la televizor. Eu am o altă opinie, cât timp controlezi timpul petrecut de cei mici în preajma gadgeturilor și te asiguri că se joacă jocuri care le dezvoltă inteligența sau se uită la desene animate, emisiuni din care pot învăța ceva la vârsta lor, atunci tehnologia poate fi și benefică.

De exemplu Diana a învățat formele și numerele mult mai rapid datorită unor aplicații interactive de pe tabletă decât cu clasicele forme de plastic, cuburi sau cu numărătoarea. Important pentru mine e rezultatul, iar pentru ea procesul de învățare e mai distractiv.

La prima tabletă cu Android cumpărată eram dezamăgit de oferta producătorilor români de aplicații Android. Nu prea găseai aplicații românești pentru cei mici, iar producătorii de pe alte meleaguri nu creau versiuni localizate geografic. Între timp piața a mai crescut, au apărut și producătorii români de aplicații, iar acum găsești aplicații cam pentru orice, inclusiv aplicații educative pentru cei mici.

Zilele trecute am căutat aplicații pentru învățarea albabetului românesc și formelor literelor de către copii. Nu sunt foarte multe aplicații în română, dar cele existente oferă cam tot ce îmi doream.

FunABC mi se pare cea mai completă aplicație, plus că arată foarte bine din punct de vedere grafic. Culmea, nu e făcută de români, producătorul este eJuk, care am înțeles că vinde atât tablete și ebook readere, dar crează și aplicații pentru ele. Aplicația de învățare a alfabetului românesc e gratuită, permite copiilor să facă clic pe litere pentru a auzi pronunția lor, iar pentru fiecare literă este prezentat și un animal care începe cu aceea literă. Fiică-mea a stat o oră lipită de tabletă apăsând pe litere, prima dată când i-am pus aplicația. O recomand cu căldură, aplicațiile de genul ăsta de regulă sunt plătite, raportat la calitatea ei. Un clip video de prezentare:

A doua aplicație utilă pentru învățarea literelor românești pe tabletă este ABC Trenul Alfabet. Varianta gratuită a jocului oferă accesul la primele 6 litere mari și mici ale alfabetului limbii române, accesul complet la toate literele costă 5 lei. Aplicația e bine realizată, copii pot învăța atât pronunția corectă a literelor românești cât și scrierea acestora, realizând conturul lor direct pe tabletă.

ABC Guru e gratuit, Scripto Schola ABC are o versiune gratuită suficient de bună, deși există și o versiune plătită. Aplicațiile nu au și limba română inclusă, dar le-am trecut în listă deoarece puteți înregistra pronunția pentru fiecare literă cu vocea voastră și astfel copilul s-ar putea să învețe mai ușor alfabetul românesc. În plus aplicațiile permit și scrierea conturului pentru fiecare literă.

Pentru ca cei mici să învețe cifrele vă recomand Bobocii şi Cifrele, una din multele aplicații utile pentru copii realizate de cei de la Kidsopia, vi le recomand cam pe toate dacă aveți kinderi prin casă și vrei să învețe lucruri utile cu ajutorul tabletei.

Alte aplicații interesante pentru cei mici: Povești, Basme si Povesti, Povesti de Ion Creanga, Povesti de Petre Ispirescu, Poveşti de Fraţii Grimm, Poveşti de HC Andersen, Draw, Color, and Learn, Draw+Coloring Books, Jocul Literelor, Povestila: Aventurile lui Moko.

Sper să vă ajute recomandările dacă aveți un copil mic prin preajmă, iar dacă știți și alte aplicații românești Android utile pentru cei mici nu ezitați să lăsați linkurile în comentarii.

Recomandă

6 Comentarii

  1. O aplicatie asemanatoare este SERIN ABC PENTRU COPII. E gratuita (primele 8 nivele) si ce mi-a placut este ca are un design simplu, e usor de folosit, are multe imagini si NU ARE RECLAME! Baietelul meu de 5 ani e incantat pentru ca se aude pronuntia literei si a cuvantului pe care trebuie sa il ghiceasca (poate apasa de mai multe ori pe litera sau cuvant pentru a reasculta pronuntia).
    Link-ul este: https://play.google.com/store/apps/details?id=bimmobilesoft.com.serinabcforkids&hl=ro

  2. Am descoperit niste jocurii si aplicatii educative pentru copii in limba romana. Site-ul lor este http://www.kidsopia.com. Jocurile si aplicatiile merg instalate pe telefoane sau tablete cu Android si iOS si se pot descarca din Google Play si AppStore.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *