Luna trecută se estima că în România peste 350.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă, iar 45.000 de firme și-au restrâns sau oprit activitatea. Bonus, se estima că peste 280.000 de firme din România se află în prezent într-o situaţie cu risc mare de insolvenţă. Realistic vorbind, cred că peste jumătate de milion de români au rămas fără job, iar la firme situația e și mai tristă, că multe din firmele închise sau cu risc de insolvență sunt afaceri de familie, care hrănesc mai multe persoane.
În contextul ăsta, am văzut multe discuții legate de siguranța locului de muncă, că ar fi mai bine în vremuri ca astea să lucrezi într-o firmă mare, stabilă, tocmai pentru sunt mai puține șanse să rămâi fără job. Și eu zic că asta e o prostie, siguranța locului de muncă e o iluzie.
Ca om care a lucrat prin mai multe locuri, a mai fost și concediat, dar și-a dat și demisia, pot să vă zic că nu am simțit că eram mai liniștit atunci când lucram pentru alții decât acum, când lucrez la propria firmă.
Nu spun că toți ar trebui să ne facem propria firmă sau să ne apucăm de freelancing, depinde mult de aptitudinile și firea fiecăruia, dar personal eu simt că am mai mult control asupra destinului, lucrând pentru mine, alegându-mi singur clienții cu care colaborez. Sigur sunt mai multe ore de muncă, stresul e mai mare, sunt luni cu venituri mari mari, luni cu venituri mai mici, dar trăgând linie nu regret nimic.
Siguranța jobului e o iluzie de care ne legăm deoarece așa am fost crescuți, asta ni s-a transmis și în scoală, și de către părinți. Învață bine, ia note mari, trage tare și o să îți găsești un job bine plătit, la o firmă de unde vei ieși la pensie. În realitate tinerii acum își schimbă joburile în medie la 2-3 ani, iar companiile care să reziste zeci de ani pot fi numărate pe degete.
Și da, poate veni o pandemie care să își blocheze complet afacerea, să fii nevoit să o iei de la zero, dar prefer riscul ăsta comparativ cu riscul că oricând aș putea fi dat afară, dacă șefii consideră că nu sunt bun în ceea ce fac.
Nu mai zic de salarii. Adevărul este că majoritatea antreprenorilor nu devin miliardari, probabil câștigă un pic peste medie, dar veniturile lor sunt condiționate doar de munca depusă, de ideile de afaceri cu care vin, de aptitudinile proprii.
Când ești angajat, în 98% din cazuri venitul tău este mereu același, indiferent de cât muncești sau cât de bun ești pe nișa ta. Sunt puține domeniile unde salariile cresc constant, odată cu experiența acumulată.
Voi ce preferați, siguranța unui job sau independența de a lucra pe cont propriu?
Nimic nu mai e sigur post pandemie, in ianuarie faceam planuri de vacante exotice, acum ne bucuram ca avem voie sa iesim din casa. Viitorul cred ca va fi mult pe contracte de colaborare cu mai multe firme, mai ales ca si munca remote a devenit ceva normal in perioada asta.