Cu un an în urmă Tristan și-a băgat toți banii în NFT-uri și Solana, fiind și fan FTX de mic, dormea cu un hanorac de-al lor pe post de pernă, mai avea o saltea și un laptop. Ăsta nu e minimalism, e prostie dusă la extrem, din perioada când toți visau că criptomonedele se vor duce to the moon.
Între timp FTX a falimentat și i-a lăsat pe toți cu buza umflată, pentru că ghici ce, nu sunt garantate de nici o instituție, majoritatea NFT-urilor nu mai valorează nici măcar 1% din prețurile cu care se vindeau, maxim le poți folosi ca wallpapere, iar Solana a picat cu peste 90%, cum zice și Victor.
Pe Reddit e festival de făcut mișto-uri la adresa tipului, și majoritatea oamenilor au dreptate, Being poor as fuck, with no tangible assets, is peak cryptobro. Pentru 1 persoană care s-a îmbogățit din crypto mai sunt 999 care și-au luat-o grav, crezând că vor da lovitura. De asta avem nevoie de educație financiară, de asta e mai bine să învățăm din greșelile altora decât să le facem noi.
Cea mai importantă lecție este cea legată de diversificarea investițiilor, deși personal eu nu aș numi crypto investiție, ai la fel de multe șanse să devii bogat ca și atunci când joci la păcănele.
Prima regulă în investiții este să îți faci un profil de risc.
Clasificarea profilului de investitor începe de la defensiv, când vrei doar să nu pierzi banii pe termen scurt, continuă prin conservator, când vrei să obții un venit stabil cu riscuri reduse, urmează echilibrat, care vor să crească pe termen lung portofoliul, după aceea este investitorul dinamic, care vrea să crească pe termen lung dar face și diversificare, profită de scăderile din piață, și se încheie cu investitorul agresiv, care e pus doar pe făcut bani, e dispus să facă speculă, să riște. Totuși, există un element important, investitorii agresivi au experiență și cunoștințe vaste despre domeniile în care investesc, chiar și crypto, când e cazul.
În funcție de vârstă, venituri și obiectivele pe termen lung poți să îți dai seama unde stai, și cât de liniștit vrei să dormi noaptea. Sigur, la 25 de ani poți fii un investitor agresiv, dacă ai acumulat experiență deja și știi ce faci. Când te apropii de 50 de ani nu mai poți risca la fel de mult, că poate ai și familie, și vrei să păstrezi banii strânsi, să te asiguri că nu se devalorizează.
Majoritatea oamenilor care s-au fript în cryto în perioada asta erau agresivi, dar nu erau investitori. Coincidență sau nu, erau și tineri. Când investești urmând trenduri, sfaturi de pe TikTok sau din grupuri cu acces plătit, fără să îți faci propria cercetare, sunt șanse mari să o pățești., Sigur, poate ai noroc și faci 100x, dar e fix ca la păcănele, sunt mai multe șanse să te trezești a doua zi sărac lipit.
Concluzia – dacă aveți bani de investit educați-vă financiar, diversificați investițiile și gândiți pe termen lung, nu cu planuri de 100X dacă îmi iese combinația asta.
Bonus, ce scriam despre NFT-uri acum 1 an, pentru că na, nu înțeleg eu tehnologiile astea noi.
Crypto sh!t si NFT au atras o categorie speciala de oameni: Cei care vor sa se imbogateasca rapid, visand 10-100-1000X peste noapte, fara sa treaca prin filtrul mintii procesul de “specula”, si anume: Daca tu cumperi cu 10 Lei, trebuie sa fie un prost care sa plateasca 20 Lei, el la randul lui sperand sa gaseasca un altul care sa ii dea 30 lei si tot asa, toate acestea fara o baza solida si reala, vreo reglementare.
Exact cum ai zis, e fix acelasi lucru ca si la pacanele. Pui 10 lei cu speranta ca vei pleca, poate, cu 1000 lei.
Generatia increzatoare in Crypto vede numai varful iceberg-ului, ca sa isi pastreze moralul sus. Mai exact, vor da 2-3 exemple de indivizi care s-au imbogatit, fara a lua in calcul milioanele de pierzatori, pe spatele carora cei 2-3 s-au imbogatit.
Vezi si la noi o gramada de exemple precum “Ch!f0i”, auto-intitulati guru in Crypto si NFT, la care ce curge din gura atuci cand pornesc Youtube-ul sa isi vada idolii.
In realitate, eu cred ca fiecare isi merita soarta si cel mai bine e sa inveti pe propria piele daca nu te poti lasa convins de cei din jur. Dormi pe o saltea gomflabila si investeste in Solana, “sperand” la un penthouse. Te vei trezi tot acolo. Bula Crypto si NFT deja s-a spart.
Se pare ca unii au uitat foarte repede de One Coin.
Da, o sa vina crypto-fratii sa ne explice cum aceste “proiecte” sunt de viitor, sunt solide, vor revolutiona lumea, dar mai e nevoie de timp, pentru ca 10 ani nu au fost suficienti pentru Bitcoin sa demonstreze ceea ce poate (si ce nu).
PS: Esti pregatit de hate, Marius? 🙂
Mi-am luat botezul anul trecut, voi supraviețui. https://mariussescu.ro/nft-metaverse/
Mă zăpăcise un vecin de pe strada cu cryptomonedele astea. Că e de viitor, că neam de neamul meu nu mai are nevoie să miște un pai, că-mi iau yacht și vilă pe Coasta de Azur…. și mi-am adus aminte, brusc, de Caritas. Îl știi? Și ăia ziceau că îți iei o insulă prin Pacific dacă bagi banii de 4-5 ori la ei….și-au nenorocit jumate de țară. Cam așa-s și-aștia cu crypto. Se învârt atâtea interese acolo, sunt atâția rechini de pe Wall Street-ul online că plevușca asta care-și vinde casa și mașina să bage banii în niște iluzii …sau cum spun eu ”să cumpere pixeli” – plevușca asta, zic, n-are absolut nicio șansa.
Dar n-ai cum să convingi omul care aleargă după cai verzi pe pereți, mai ales atunci când îi crede pur-sânge 😀 O seară furmoasă îți doresc!
Păi cam aia e strategia, trebuie să convingem și pe alții să intre, ca să nu fim noi fraierii care au cumpărat la cel mai mare preț. To the moon.
Imi place covorul lui. Oare il vinde?
Dai și tu 1 bitcoin și se rezolvă.