fbpx

o zi pe Ceahlău (#priNeamt)

Acuși se face o săptămână de când am revenit acasă, după o săptămână petrecută #priNeamt cu 60 de bloggeri și fotografi români și străini, porniți să descopere frumusețile județului cu același nume.

Nu știu ce a fost în capul organizatorilor de la Eventur, Alex și Toma, când s-au gândit ei că ar fi fain să facă și un traseu pe munte până la vârful Toaca din Ceahlău, cu bloggerii, dar tare bine au făcut.

Am văzut multe locuri faine prin Neamț, am scris despre ele, dar amintirile cele mai vii sunt de pe munte. Apusul și răsăritul deasupra norilor sunt chestii pe care nu le uiți prea ușor. Am plecat din Durău pe la 10 dimineața cu destinația finală Cabana Dochia, mă așteptam să fie un traseu lejer, iar lumea să nu se grăbească prea tare, pentru că deh, majoritatea erau bloggeri, și urma să avem multe locuri faine de fotografiat. Până la Cascada Duruitoarea a fost relativ ușor, nici nu am simțit cum a trecut timpul.

dochia-toaca-ceahlau-neamt (1)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (2)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (3)

După Duruitoarea a început adevărata distracție. Cărări abrupte, pante pe care doar caprele de munte se puteau descurca, aer curat și o mulțime de peisaje care îți tăiau respirația. Am decis să o las mai lejer, să mă bucur de natură și de faptul că mi-am luat cu mine bocancii de munte și nu pantofii de ieșit prin oraș.

dochia-toaca-ceahlau-neamt (4)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (5)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (6)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (8)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (14)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (15)

Când am ajuns la Cabana Dochia era trecut deja de ora 15:00 și nu visam decât la o bere rece. Și nu, nu eram deloc obosiți, se vede, nu?

dochia-toaca-ceahlau-neamt (7)

Credeam că voi adormi imediat după prânz, dar o parte din colegii de drumeție au decis să urce pe vârful Toaca, deci am mai făcut un efort. După o oră eram în vârf, la 1907 metri, cu camera foto și smartphone-ul dornic de semnal și internet.

dochia-toaca-ceahlau-neamt (9)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (10)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (12)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (17)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (18)

Nici după ce am coborât nu am reușit să adorm, deci am prins și apusul la Cabana Dochia pe terasă, presărat cu câteva beri și o cină binemeritată.

dochia-toaca-ceahlau-neamt (11)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (16)

Cabana Dochia e în curs de renovare, etajul 1 și 2 arată destul de bine. Să nu vă așteptați la condiții de 4 stele, dar dacă doriți un pat cu lenjerie curată unde vă să puneți capul după 1 zi pe munte, atunci ați ajuns unde trebuia, cum fac și majoritatea turiștilor care înnoptează aici.

Recompensa, dacă rămâneți pe munte noaptea, este un răsărit fantastic la 6 dimineața, cu soarele care trezește natura la viață și mângăie aparatele fotografilor dornici să îl prindă primii în cadru.

dochia-toaca-ceahlau-neamt (13)

dochia-toaca-ceahlau-neamt (19)

Coborârea de pe munte a fost mult mai rapidă, am venit înapoi în Durău pe la Cabana Fântânele, traseu de vreo 3 ore, 5 kilometri distanță, trecând pe lângă Căciula Dorobanțului.

dochia-toaca-ceahlau-neamt (21)

Am ajuns la Hotel Bistrița înainte de prânz, iar după amiaza am petrecut-o într-o dulce lenevie, cred că pun cei de la hotel ceva în camere, parcă avea magnet patul, nu mai puteam să mă ridic din el :). Că tot mă întreba cineva despre atracțiile turistice din Durău, cei care vin aici nu vin pentru distracție, ci pentru liniște și relaxare. Nu veți găsi cluburi de noapte, mașini de fițe și terase deschise non-stop. Veți găsi în schimb o stațiune unde poți dormi liniștit 2 zile, după ce ai făcut un traseu extenuant pe munte, iar dacă vreți sunt și câteva hoteluri și pensiuni cu piscine și spa. Dacă s-ar rezolva și cu pârtia de schi ce așteaptă să fie renovată tare bine ar fi.

Ok, am mințit puțin, la subsolul hotelului Bistrița din Durău este un club, cu DJ, shoturi și tot tacâmul, un grup de bloggeri au petrecut acolo până pe la 3 dimineața, după ce au coborât de pe munte. Deci se poate. 🙂

dochia-toaca-ceahlau-neamt (17)

Să nu uit, dacă urcați pe Ceahlău neapărat să vă luați bocanci în picioare, ceva mai gros de îmbrăcat, sandvișuri și 2 litri de apă. Pare o plimbare, dar pe munte nu e de joacă.

Mai multe fotografii pe Facebook:

5-11 septembrie 2014. Tot ce-i de văzut #priNeamt! Urmărește ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy. Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Hotel Bistrița din Durău, Blue Air și Autoboca Rent-a-car.

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *