fbpx

Un popor care își uită istoria e condamnat să o repete

Când scriu articolul ăsta, postarea de mai jos despre cât de mult și-a iubit Ceaușescu țara și ce patriot era el are peste 18.000 de like-uri și 19.000 de share-uri pe Facebook. Sunt aproape 6000 de comentarii, și 90% dintre ele îi dau dreptate autorului, cum că da, Ceaușescu a fost băiat bun, ne-a ținut în foame, frig și întuneric doar pentru că ne iubea.

Aș zice că e vorba de sindromul Stockholm, încă sunt mulți care simpatizează cu cel care ne-a răpit libertatea mai bine de 22 de ani. Totuși, e mai mult de atât.

O parte dintre cei care cred astfel de aberații despre Ceaușescu nici măcar nu erau născuți pe vremea comunismului, și sunt manipulați de partidele și organizațiile extremiste să creadă că înainte era mai bine, că românii au fost un popor măreț, dar mereu alții au complotat ca noi să nu o ducem bine.

O altă parte, cei care au apucat comunismul și sunt nostalgici după el, sunt cei care au dus-o mai bine pe vremea aceea, nu pentru că erau ei mai deștepți, ci pentru că au servit sistemul.

O a treia parte sunt cei plătiți să propage astfel de mesaje, evident.

Ce putem face? Să citim, să ne informăm, să le spunem copiilor despre comunism, să învățăm istoria reală, să știm cât de groaznic a fost comunismul pentru români, cum ne-a tras înapoi cu 50 de ani. Mă întreba într-o zi Diana de ce trebuie să învățăm istorie. Fix din cauza asta, ca să nu uităm greșelile trecutului, și să avem grijă să nu se mai repete.

Un rezumat foarte pe scurt despre Ceaușescu, pentru cei care nu au răbdare:

Citiți Orizonturi roșii de Ion Mihai Pacepa, ca să vedeți cruzimea lui Ceaușescu și părerea lui despre români, pe care îi considera un fel de sclavi personali. Veți fi surprinși cât de ușor ordona asasinate, deși cred că la cruzime era depășit de Elena Ceaușescu.

Uitați-vă și la documentarul Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, pe Netflix, ca să realizați opulența în care trăia familia lui Ceaușescu și aparatul de stat, în timp ce românii se chinuiau să nu moară de foame și de frig.

De văzut și seria TVR, adevăruri despre trecut, e la liber pe Youtube. Pentru început.

Recomandă

4 Comentarii

  1. In `89 aveam 11 ani. Tata mergea pana la Bucuresti cu trenul, facea aproximativ 3 zile si isi risca libertatea pentru cateva batoane de salam de cal pentru ca in Brasov nu se gasea. Ce imi amintesc ce gaseai in Alimentara: apa minerala, creveti vietnamezi, borcane de 800g cu fasole cu carnati. Am stat cu noptile la coada la butelii si primeai numai una, daca aveai doua deja erai chiabur si riscai parnaie. Daca nu aveai un prieten, o cunostinta ceva pe la magazii/magazine, mureai de foame. Norocul nostru a fost ca locuiam la tara, mai o gaina, mai un ou, mai un cartof morcov de prin gradina, o intindeam cumva. Benzina, canci. Motorina se mai gasea, pe sub mana cu riscul de a face puscarie. Tata a facut 2 ani de parnaie si a luat bataie pentru tot neamul pentru ca nu a vrut sa intre in PCR. Si acum, la 71 ani ai lui, are ziarul in care era laudata echipa lui din fosta uzina Tractorul, in care el e trecut “domnul XXX” si nu regulamentarul “tovarasul”. Pe mine m-au exmatriculat 3 zile pentru ca nu aveam inelul de la cravata de pionier, il pierdusem si nici alea nu se gaseau. Am stat, elev de clasa a 3-a, in soare 5 ore sa-l asteptam mandri si bucurosi pe tovarasul secretar de partid care venea in vizita la gospodaria de partid din localitate, cu pancarde si urale. Astia care zic ca era bine nu au nici cea mai vaga idee.

    • Asta e partea mai tristă, oameni care nu au trăit o zi din viața lor în comunism, dar îl glorifică. Ai uitat de caramelele alea maro, tari ca piatra, și biscuiții la fel.

  2. E ciudat că mulți români care vor în troaca ceaușistă nici nu erau născuți atunci . Dacă România ar fii avut o lege a lustrației și o condamnare fermă a șobolanimii roșii ceaușiste poate nu am fii avut acum atâți doritori de făcut foamea,frigul și prosteala pe față din timpul lui Ceașcă . Nasol că se uită în gura părinților și bunicilor ( mulți dintre ei au dus-o bine atunci , să nu uităm că erau peste 4 milioane de membrii de partid comunist cu multe privilegii față de ceilalți români).Pe băieții ăștia care fac spume la gură pe toate rețelele sociale că vor ceaușism pe pâine ia-și obliga să încerce să trăiască ca atunci .Sunt curios , în cât timp le trece dorul de Leana și Ceașcă ❓ O zi ,o săptămână ❓

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *