fbpx

Gata, a început școala, ne-am dus copii pe la clasele lor, cu emoții și speranțe. S-au ținut discursurile plictisitoare despre viitorul strălucit al elevilor și al sistemului de învățământ care îi va duce pe culmi mărețe. Bun, acum hai să ne uităm pe niște cifre, să vedem cum este școala în România în 2018:

Bugetul Ministerului Educației pe 2018 este de 2,98% din PIB, chiar dacă avem o lege a educației care spune că acesta ar trebui să fie de minim 6% din produsul intern brut. Niciodată nu a fost respectată, maximul a fost de 4,24%, în 2008. Au crescut salariile profesorilor anul ăsta, e adevărat, dar investițiile în școli lipsesc. Fondul clasei, al școlii încă sunt normalitatea. Aici personal mă deranjează cel mai mult ipocrizia, că statul insistă să afirme că învățământul e gratuit, în loc să admită că nu poate asigura condiții decente.

Aproape 3.900 de unităţi nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 20 la sută dintre clădirile în care vor învăţa copiii nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

Educația e gratuită doar pentru elev, vorba unui ministru al educației. Părinții cheltuiesc între 500 și 1.000 de lei de copil pentru începerea anului școlar, conform unui sondaj.

În 2016 42% dintre elevii români erau analfabeți funcțional. Citesc, dar nu înțeleg ce citesc. Învață, dar învață mecanic. Știm, avem și copii olimpici, dar sunt excepțiile.

Nu zic că nu sunt și profesori buni. Nu zic că nu sunt și școli unde încă se face performanță. Doar că situația de ansamblu a învățământului românesc e dezolantă, iar statul are cu totul alte preocupări decat realizarea unui sistem de educație decent.

Între timp, la o școală din București s-au montat WC-uri noi (via Reddit).

RECOMANDĂ
  • 19
  •  
  •  
  •  
  •   

3 Comentarii

      • Nu ca le iau apararea insa e posibil ca firma de montaj a peretilor cabinelor a intarziat lucrarea si pt. ca oricum incepea anul scolar…

Lasă un comentariu