fbpx

Culoarea influențează gustul

Prima impresie e că nu se poate așa ceva, culoarea unui produs nu are nici o legătură cu gustul, corect? Totuși, credeți că o portocală ar avea același gust dacă ar fi verde sau cartofii pai ar fi la fel dacă ar fi albaștri?

Prima impresie e greșită, Louis Cheskin a fost printre primii care a studiat efectele culorii asupra gustului în 1940, când a colorat margarina pentru a fi similară untului ca aspect, crescând astfel vânzările de margarină în State. Realitatea e că impresia generală pe care ne-o formăm despre un produs e un mix între gust, culoare, aspect, textură și celelalte impulsuri pe care le primim din mediul înconjurător.

Mi-am amintit de asta când am citit despre dozele de Coca-Cola albe cu urși polari, pe care compania le-a vândut în S.U.A în cadrul unei campanii de strângere de fonduri pentru protejarea acestei specii, deși cu toții știm că urșii polari nu beau Coca-Cola și nici nu le pasă de ea.

Coca-Cola a fost nevoită să renunțe la producerea dozelor albe și să revină la clasicul ambalaj roșu după ce vânzările au scăzut, consumatorii fiInd induși în eroare și de asemănarea dozelor cu cele de Coca-Cola light, pe lângă problemele cauzate de cei care acuzau compania că au modificat și gustul Coca-Cola, nu doar ambalajul.

Pentru Coca-Cola lecția e simplă, nu modifica un lucru cu care consumatorii s-au obișnuit, adică culoarea roșie la doze, în cazul de față. Și Pepsi a dat-o în bară când a lansat pe piața Crystal Pepsi în 1993 și au învățat rapid cât de mult contează percepția consumatorilor asupra culorii unui produs.

Alte două experimente legate de influența culorii asupra gustului:

Given two cups of the same Tropicana orange juice, with one cup darkened with food coloring, the members of the researcher’s sample group perceived differences in taste that did not exist. However, when given two cups of orange juice that were the same color, with one cup sweetened with sugar, the same people failed to perceive taste differences.

During one experiment in the early 1970s people were served an oddly tinted meal of steak and french fries that appeared normal beneath colored lights. Everyone thought the meal tasted fine until the lighting was changed. Once it became apparent that the steak was actually blue and the fries were green, some people became ill.

Studies have found that the color of a food can greatly affect how its taste is perceived. Brightly colored foods frequently seem to taste better than bland-looking foods, even when the flavor compounds are identical. Foods that somehow look off-color often seem to have off tastes. For thousands of years human beings have relied on visual cues to help determine what is edible. The color of fruit suggests whether it is ripe, the color of meat whether it is rancid. Flavor researchers sometimes use colored lights to modify the influence of visual cues during taste tests.

Din articolul Is Visual Taste Perception Coloring Your Appetite?

Concluzia? Suntem influențați de mai multe elemente atunci când consumăm un produs, nu doar de gustul propriu-zis. Cine știe, poate și carnea de pui ar avea alt gust dacă ar fi roșie. Sau nu?

Recomandă

3 Comentarii

  1. Probabil s-au gandit la momntul respectiv la faptul ca partea grafica cu ursii polari(specie pe cale de disparitie) este conmpatibila cu o imagine alba-artica, rece (racoritor) si nu mergea cu rosul clasic “arhicunoscut” coca-cola. Culoarea alba a fost insa in imaginea consumatorilor coke asimilata cu Coca cola light , slim, sau ceva de genul…stii treaba cu efect ul Pavlov…ai schimbat un element in identitatea produsului, publicul nu-l mai accepta, consuma, doreste. Crezi ca ei nu si-au facut studii inainte de a scoate noua cutie?! Mi-e greu sa cred ca nu, pentru ca vb de o companie in adevaratul sens al cuvintului,cu potential financiar puternic de mk si cercetare, dar probabil si-au asumat pierderea din start!

    • Cred că au făcut teste, focus-grupuri etc, dar realitatea din piață i-a contrazis. Și mie dacă îmi arătai doza albă spuneam că arată bine, dar când vine vorba de gust lucrurile se complică.

  2. Din ce stiu gustul este influentat cel mai mult de miros, asta cu vazul nu o stiam, de fapt nu m-am gandit la ea, dar este logic, cand vezi o portocala stii deja care este gustul la care te astepti (daca ai gustat una), sau ai asteptari uriase daca o vezi intr-o campanie media super tare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *