Lucrurile au început să se așeze după #priNeamt. Au apărut sute, poate chiar mii de poze din județul Neamț pe Facebook, Twitter și Instagram, bloggerii și fotografii s-au distrat de minune, dovadă fiind faptul că și la o săptămână după eveniment încă își amintesc de el cu plăcere, iar acum încep să apară articolele serioase, cu detalii. Vedeți aici ultimele noutăți, sincer și eu sunt mirat de amploarea evenimentului și cât se discută despre el.
Totuși, am văzut că încă sunt persoane care întreabă asta: De ce ai aduna 60 de bloggeri și fotografi români, moldoveni și străini, pentru a îi plimba timp de aproape o săptămână printr-un județ din România, cale de 500 de kilometri? Cât de avantajos este pentru turismul din zonă?
Primul avantaj este că schimbi mentalități
Nu pot să vorbesc pentru restul bloggerilor, dar eu personal consideram că am văzut tot ce e de văzut în Neamț în excursiile făcute mai demult: barajul de la Bicaz, Lacul Roșu, Cheile Bicazului și Durăul erau locațiile pe care le știam destul de bine, la fel ca mulți alții. Ei bine, infotripul ăsta m-a convins că sunt multe alte locuri faine de vizitat în județ, nu îți ajunge o săptămână dacă vrei să vizitezi totul, pe îndelete. Oamenii care cunosc bine Neamțul ne-au arătat multe locații faine, mai puțin cunoscute, care acum vor fi descoperite și de turiști, pentru că…
Ajungi la oameni noi, care nu ar fi vizitat Neamțul în mod normal
Nu o să o bag pe aia cu estimarea numărului de oameni care au văzut postările despre Neamț, Totuși, sunt 60 de bloggeri și fotografi care au comunități online de cititori, fani ce au încredere în recomandările lor. Dacă cel puțin 10 oameni care îi citesc pe fiecare se vor decide să viziteze în viitorul apropiat Neamțul, pentru că le-au plăcut articolele despre Neamț sau fotografiile postate, înseamnă că se adună câteva sute de turiști ce vor cheltui bani în zonă, turiști care probabil nu ar fi venit aici. Și eu sunt strict, s-ar putea să fie chiar mii de turiști, unii care poate vroiau să vină aici, dar nu erau deciși.
Se amplifică brandul turistic al Neamțului
La începutul infotrip-ului nu înțelegeam nici de ce au venit și bloggeri din republica Moldova, dar după ce am urcat pe Ceahlău am înțeles, pe traseu am întâlnit cel puțin 5 grupuri de turiști moldoveni, deci e clar că există interes turistic din partea celor de peste Prut pentru zona Neamțului, și vin destul de des pe la noi în excursii.
Adăugați pe lângă ei bloggerii străini de travel, din Anglia, Brazilia sau America, care vor scrie pe blogurile lor despre locurile faine din Neamț. Nu înseamnă că vor veni toți cititorii lor imediat aici, dar când vor veni să viziteze România poate vor include și Neamțul pe lista de locații ce trebuie vizitate, pe lângă Brașov, Sibiu, zona Maramureșului sau Bucureștiul.
Comunitatea locală ajunge să aprecieze mai mult ceea ce are
Cel mai tare lucru după eveniment mi s-a părut faptul că inclusiv nemțenii și turiștii care vin în vizită prin Neamț au început să posteze fotografii din zonă cu hashtag-ul #priNeamt pe rețelele sociale, semn că tot evenimentul ăsta a avut ecou și a generat buzz. Am aflat că și la edițiile anterioare #priNeamt se mai postau fotografii pe hashtag-ul evenimentului de către localnici, dar anul ăsta s-a ajuns la alt nivel.
Și mi se pare fain ca nemțean, când ești întrebat de un străin de ce ar trebui să viziteze zona în care locuiești, să îi spui să caute pe Google, știind că va găsi suficiente detalii datorită unor evenimente ca #priNeamt.
Dar vom afla mai multe când apar rapoartele de monitorizare oficiale pentru eveniment, cele de mai sus sunt doar impresiile mele despre eveniment și cum va ajuta el zona Neamțului. Vă las cu um album cu multe poze de #priNeamt.
5-11 septembrie 2014. Tot ce-i de văzut #priNeamt! Urmărește ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy. Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Hotel Bistrița din Durău, Blue Air și Autoboca Rent-a-car.