fbpx

De ce nu inchidem companiile cu pierderi

Citesc in Financiarul ca Iulius Group a raportat pentru anul trecut pierderi de 125 miliarde lei vechi. Ridic din spranceana, cad in reflexie profunda si incep sa ma gandesc la numarul urias de firme care raporteaza pierderi, dar continua sa existe, nu doar in Iasi sau in Romania, ci la nivel mondial. Ciudat … sau poate nu?

De obicei, atunci cand o firma continua sa aiba pierderi, eu vad urmatoarele motive pentru a pastra firma pe linia de plutire, adica in loc sa o vinzi sau sa declari faliment, tu preferi sa pompezi bani in continuare in ea.

  1. Controlul asupra informatiei – e mai ales cazul trusturilor de ce incorporeaza televiziuni, ziare, radio, care, desi spun ca nu castiga nimic, continua sa functioneze. Cum ar fi daca patronii lor, cunoscuti politicieni sau oameni de afaceri, nu ar mai avea un canal media prin care sa poata modera perceptia oamenilor simpli, ca mine sau ca voi, despre ceea ce se intampla in jurul nostru? Nasol, iar magariile lor ar ajunge rapid la suprafata. Informatia inseamna putere.
  2. Acoperirea unei nise de piata. Daca stii ca exista o nisa de piata, deschizi o firma, care, chiar daca nu are profit, este acolo, poate fiind chiar numarul 1, indiferent ca scoate sau nu profit. Intr-un final, vor apare investitori, romani sau straini, care vor dori sa investeasca pe aceea nisa, iar tu vei putea vinde la un pret premium. De ex Realitatea TV, acest BBC al Romaniei, Kanal D, sau Cosmote, care, dupa cativa ani de pierderi, a fost vandut ( usor usor ) catre T-Mobile. Super nu?
  3. Spalarea de bani. Sa spunem ca ai o firma. Firma asta scoate bani, chiar multi, pentru care tu ar trebui sa platesti un impozit mare la stat pe profit. Decat sa dai bani la stat, nu mai bine mai deschizi inca doua trei zece douazeci de firme ( pe care le reunesti intr-un grup, de exemplu Sescu Group ), iar la final de an, dupa ce ai plimbat banii dintr-o firma in alta, spui ca de fapt tu ai pierderi?
  4. Nepotismul. Nu doar sprijinirea fratilor, surorilor, nepotilor, ci chiar si a sotiei. Sa spunem ca esti un mare mahar, dar sotia ta o freaca aiurea acasa si te streseaza. Cea mai simpla varianta de a o scoate de pe capul tau este sa ii faci o firma: de moda, de consultanta, de styling, ma rog, de orice chestie mai “soft”. Ea va fi acolo ditamai directorul, impartind ordine si terorizandu-si angajatii, dar macar tu vei putea sa respiri linistit, sa te intalnesti seara cu amicii la clubul ala select sau vei putea trage o fuga cu amanta prin locatii exotice.

Probabil mai sunt si alte motive pentru care multe din companiile cu pierdereri continua sa functioneze, dar nu imi vin in minte acum, e prea cald. Mai aveti si voi alte sugestii?

P.S: daca este vreun mare mahar pe aici, sa ma corecteze in cazul in care m-am inselat in afirmatiile de mai sus. Mai ales cea cu spalarea de bani.
Sursa foto

Recomandă

10 Comentarii

  1. Marius, te-ai gandit la varianta ca Iulius Group este in mijlocul derularii unor investitii uriase, al caror turn-over [punctul in care se realizeaza trecerea pe profit] este proiectat peste cativa ani? Cam asa se face o investitie serioasa, pe termen mediu si lung…

    Oricum ar fi, indiferent ca este pe pierderi, ei vor plati la Primarie suma minima de peste o suta de mii de EUR pe an, conform contractului, din cate am inteles.

  2. Daniel, intr-adevar, o investitie civilizata asa arata, cu profit peste cativa ani. Insa daca te gandesti la PROTV ca are pierderi de cand s-a infiintat, si nu este singurul, prezumtia de nevinovatie este greu de dat

  3. de ce trebuie sa dea iulius la primarie? concesionare teren pe 50 ani si la voi? la constanta au concesionat cazionul. ala de pe faleza. da. ala de 100 ani. pentru 120-130k euro pe an. cazino care, dupa renovare o sa scoate cateva milioane bune pe an.

  4. Marius, hai sa iti fac un calcul grosier, da totusi orientativ…

    La o investitie de 250 de milioane de EUR, cu o amortizare de 30 de ani sa zicem, ar trebui amortizate cam 8.5 milioane de EUR pe an, neluand in calcul costurile de operare.

    Un profit stabilizat pe o perioada asa mare de timp este undeva intre 8 si 10 % pentru acest tip de business.

    Tu imi spui mie ca din profitul de 850.000 pe an, sa dai minim 100.000 unui partener care nu isi asuma niciun fel de risc investitional este frectie?

  5. Marius, terenul din centrul orasului nepus in valoare valoreaza cat unul de la periferie. Sa nu imi zici ca erai multumit de teatrul de vara care nu ma avea spectacole de cativa ani, sau de strandul ala care devenise baie comunala pentru diversi – unul se spala pe cap cu sampon in bazin!!!

    Nu ma intelege gresit, nu sunt avocatul Palasului, doar iti ofer o alta perspectiva asupra problemei.

  6. Stiu toate perspectivele Daniel, dar nu cred ca a fost aleasa cea mai buna solutie. De ex, sper ca Palatul sa mai ramana in picioare, am vazut ca lucrarile sunt chiar pana la coltul lui.

    Oricum, vom vedea abia peste cativa ani cine a avut mai mult de castigat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *