fbpx

Doar mie mi se pare Decembrie cea mai stresantă lună din an?

Nici nu a început bine luna Decembrie și abia aștept ca toată lumea să intre în concediu și copiii să aibă vacanță. Am senzația că stresul e mult mai mare față de celelalte luni din an, deși marketingul de sezon ne îmbie cu imagini feerice, zăpadă și globulețe. Nu știu la voi cum e, dar eu simt că se pune tot mai multă presiune din toate părțile, luna asta și parcă toți începem să visăm la o evadare din cotidian. Și voi aveți aceeași senzație?

Vremea e tristă, zăpezile de altă dată s-au transformat în noroi înghețat. Pot suporta iarna dacă văd un pic de zăpadă, dacă ninge, dar temperaturile cu minus acompaniate de jeg nu au nici un farmec, chiar că m-aș culca ca să mă trezesc prin aprilie.

Comercianții și mass-media îți zic că e luna cadourilor pentru cei dragi, și trebuie să te apuci de cheltuit bani pentru asta, că doar o dată-i Crăciunul. Copiii au așteptări mari, că vine Moș Neculai, Moș Crăciun. Și nu ar fi asta problema, dar la final când tragi linie te trezești că dai și primești o mulțime de cadouri inutile, doar pentru că am căzut toți în capcana asta a consumerismului de sezon, deși abia am ieșit din Black Friday. Am uitat să mai facem cadouri din inimă, cadouri nu neapărat scumpe, dar care chiar semnifică ceva.

Prin orașe e nebunie, aglomerație, oameni alergând după cadouri, curieri ce se chinuie să livreze coletele restante, totul prin peisajul gri al unei Românii unde iarna nu e ca vara, dar nici ca iarna. Și luminițe, să nu uităm de luminițe. Luminițe care să ne facă să uităm de frigul din casă sau lipsa apei calde din capitală, sau de sărăcia din portofele ori suflete,

La job, indiferent de domeniu, e presiunea finalului de an. În vânzări se trage tare pentru că targetul e mai mare și se știe că vin ianuarie și februarie care sunt luni moarte, în servicii se termină proiectele, plus închiderea de an, plus bugetele pentru anul viitor, plus evaluările, plus negocierile de salarii, plus multe telefoane, emailuri, gălăgie. Am senzația că decembrie e luna în care toți vor să îngrămădească ceeea ce fac în 30 de zile în primele 20, pentru ca după asta să poată dormi 10-15 zile ca să își revină.

E doar o înșiruire de cuvinte, dar mi se pare că în decembrie ne stresăm mai mult unii pe alții, în loc să fim mai buni, mai generoși, mai calmi. Sigur, sunt și aspecte pozitive, timpul petrecut cu cei dragi, masa în familie, un pic de relaxare, dar parcă nu ne mai bucurăm ca pe vremuri, acum totul e pe fast forward.

Eu de sărbători nu visez decât la câteva zile de liniște, un vin bun și să termin teancul de cărți adunate și necitite, să urmăresc niște seriale mult prea mult timp amânate. Voi ce fantezii aveți pentru final de decembrie? 🙂

Recomandă

4 Comentarii

  1. Self employed , concediu neplatit 20
    Zile . Am pus suficienti bani la saltea inca de prin iunie sa ma pregatesc pentru perioada asta. Car timp exista disciplina, happy days 🙂

  2. Vand produse tehnice offline si online si pina acum sunt la 50% fata de aceeasi perioada a lunii noiembrie. E o stare de acalmie generalizata, toata lumea asteapta zilele libere desi stie ca o sa fie nasol cu incasarile.
    Eu sunt bine cu planul pe anul asta – am depasit CA si marja de profitabilitate. Dar parca ceva nu e in regula… desi abia astept sa iau pauza tot ma gandesc la incasari, plati, darile la stat, etc.
    Si la FIRE ca tot l-am vazut la tine pe site si mi s-au aprins beculetele…

    • Începutul de an va fi trist, că toată lumea va avea buzunarele goale. Dar sper să fie doar începutul. Da, FIRE E mișto ca și concept, deși majoritatea românilor încă sunt la nivelul.. Eu nu am ce pune pe masă mâine și tu îmi vorbești mie de independență financiară? Asta e mai trist, că ne place să ne complacem.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *