fbpx

Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 2̶0̶ 30 de ani

Niciodată nu am reușit să înțeleg de ce românii sunt interesați mai mult de alegerile prezidențiale decât de cele locale. Ok, președintele e mai vizibil, dar adevărul e că primarul și consilierii locali ne afectează mai mult viața decât președintele.

Cu toate astea, ne stresăm pentru alegerea președintelui, ne certăm la cuțite pe Facebook, dar când avem de ales pe plan local suntem mai puțin interesați, plecăm la munte sau la grătar. Totuși, parcă încep să se schimbe lucrurile, românii încep să realizeze că nu își aleg un stăpân al orașului, ci angajează un manager care trebuie să fie eficient, iar Brucan s-a înșelat doar cu 10 ani, când a spus în 1990 că Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani.

Anul ăsta prezența la vot la alegerile locale a fost de 46,02%, în 2016 a fost de 48,44%. Eu cred că sunt mulți români plecați în afară ce încă au domiciliul oficial în România, și explicația asta ajută și la înțelegerea prezenței mai mari la vot atunci când au loc alegeri prezidențiale, unde nu trebuie neapărat să votezi în localitatea de reședință. De asta nici prezența la vot în rândul tinerilor nu a fost extraordinară, că mulți apar ca fiind aici, dar nu sunt.

Totuși, anul ăsta parcă au fost mai multe alternative și candidați independenți, chiar am avut de unde alege la locale, și probabil în 2024 peisajul va fi complet diferit, nu vom mai discuta doar despre PNL și PSD. USR-PLUS a primit multă încredere din partea românilor, e important să nu dezamăgească, așteptările sunt foarte mari.

Articole interesante despre alegerile locale:

Harta politică a câștigătorilor la președinția consiliilor județene, de aici.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Adevărat trebuiau să treacă 30 că să înțelegem ce este democrația, pentru că generațiilor vârstnice păstorite de Ceașcă nu le-a pasat și nu au fost interesați de ea ,de fapt nici nu înțeleg și nici nu vor să înțeleagă ce reprezintă ea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *