Dacă lucrați mult online în perioada asta vă recomand călduros să limitați la maxim utilizarea rețelelor sociale, pentru a nu da și voi în depresie. Nu știu dacă mi se pare doar mie, dar am senzația că după 5-6 săptămâni mulți oameni au început să o ia razna, cel puțin un pic. Și sunt două feluri de reacții pe care le văd mai ales pe Facebook.
Sunt oameni pe care îi văd postând mereu pe pozitiv, totul va fi bine, uite ce tartă frumoasă am făcut, chiar dacă stau în casă I love my life, și oameni care au dat în extrema cealaltă, totul e gri, vom muri cu toții, viața noastră e terminată, nu știu cât mai rezist. Cabinetele psihologilor vor fi pline când vom ieși din casă, vă zic eu. Ați remarcat și voi același lucru?
Cred că sunt mai multe motive. În primul e faptul că mulți români au descoperit abia acum importanța unei case în care să se simtă bine.
Nu râdeți, acum un an și jumătate circula intens o știre despre faptul că 50% dintre români stau în case mici și înghesuite, ceea ce e adevărat, ne-am obișnuit cu niște cutii de chibrituri în perioada comunistă, și inclusiv după revoluție s-a construit mult și prost. Abia în ultimii ani au început să apară apartamente cu suprafețe decente, în care dezvoltatorii nu îngrămădesc 3 dormitoare în 50 de metri pătrați.
Între timp, românii caută să închirieze locuințe la țară. Și asta are legătură cu apartamentele înghesuite de mai sus. Sigur, poate că te descurci în 2 camere atunci când ambii părinți lucrează și copilul e la școală plus afterschool 8-9 ore pe zi. Pleci la 7 dimineața de acasă, te întorci la 6 seara, mâncați ceva, faceți un duș și nani, că în weekend ieșim în parc sau mergem în vizită. Dar când trebuie să munciți, să vă relaxați și să mâncați zilnic în același apartament, săptămâni la rând, lucrurile se complică, și ajungi să vezi totul în culori închise.
Găsisem niște studii care spuneau că o singură persoană are nevoie de o suprafață între 9 și 35 de metri pătrați într-un apartament, pentru a se simți comfortabil, a fi fericit. Hai să luăm media, și tot îți trebuie vreo 70 de metri pătrați la o familie de 4, și pot să confirm aici, că tot suntem 4 persoane, fără un 15-20 de metri de persoană situația e dificilă, mai ales când ai copii.
Noi trăim în țara unde 95% dintre locuințe sunt proprietate personală, dar media suprafeței locuințelor e de 47 de metri pătrați, la jumătate cât media UE.
The average floor area per person in EU 28 is 42,56 m2 per person. In most member states this indicator is below the average in EU 28, but rather close to it. The difference between the highest value of the indicator (in Cyprus) and the lowest one (in Romania) is rather huge, about 45 m2 per person.
Adăugați la problema legată de spațiul personal insuficient pentru jumătate dintre români toate problemele legate de job sau lipsa lui, teama pentru viitor, frica de Covid-19, și poate că înțelegeți de ce mulți o iau razna zilele astea.
Nu am sfaturi, că fiecare reacționează diferit. E interesant totuși că abia acum descoperim care sunt lucrurile cu adevărat important pentru noi.
De exemplu eu nu duc lipsa ieșirilor la restaurant sau la mall, nu îmi pasă de haine de firmă, oricum nu eram nici înainte ahtiat după ele, dar îmi e dor să ies cu bicicleta, să mă văd cu prietenii și să stăm la povești la un pahar de vin, sau să facem o excursie de weekend fără un plan bine stabilit. Lucruri simple, pe care le consideram normale înainte, dar acum abia aștept să le fac.
Voi cum rezistați? Ce vreți să faceți prima dată când ieșiți din casă, pe 15 mai?
Primul lucru pe care îl voi face pe 15 mai este să nu ies din casă pe 15 mai :))
Am urmărit articolele tale legate de casă. Anul trecut ne-am mutat și noi la casă și curte, foarte aproape de oraș (12 minute până la școală – nu că ar mai conta azi, fix în momentul ăsta) și ai mare dreptate în tot ceea ce spui legat de spațiu și alte chestii legate de mutarea la casă. Cred că la un moment dat o să fac și eu un articol pe blog despre toată experiența asta.
Oricum, cred că va crește foarte tare cererea de case și cumpărarea de pământ pentru case în apropierea orașelor după ce se termină totul. Asta dacă mai rămân bani (și eu sunt în zona aia optimistă în care cred că o să mai existe bani în piață). Zic asta pentru că am auzit nenumărate persoane care nici nu voiau să audă de casă (și că viața lor e la un apartament în centru), că încep să caute case 🙂
E fain să stai la casă, dar depinde în ce etapă a vieții ești, în ce domeniu lucrezi, ce fac copiii, cât de mari sunt. Eu am crescut la casă, sunt multe plusuri, dar și unele minusuri. Ideal ar fi să stai în timpul săptămânii în oraș dacă lucrezi și copiii au școală, iar în weekend să mergi la casa de vacanță, dar cine își permite…
O plimbare cu masina de nebun.
Dar ce zici de cazurile de divort care au inceput sa apara ? 🙂 … Multi de abia acum au ajuns sa se cunoasca “mai bine”!
Si vizavi de ultima ta intrebare: de cand a inceput “criza”, de prin ianuarie, noi (in familie) picatam, o pasiune lasata in asteptare de acum 25 de ani !
Zic că vor fi mai multe după 15 mai, că acum nu vrea nimeni să doarmă pe preș. De aia e bine să locuiești împreună și înainte de căsătorie, nu doar după, și nu doar în weekend. Și mai zic că și aici e important să ai suficient spațiu personal, că una e să stai în 100 de mp și alta în 20.
Pictat – nice. 🙂
Anul trecut a fost divortul “Roxanelor” … cunosc 3 amici care au divortat anul trecut, toti aveau neveste cu numele Roxana 🙂 … anul acesta probabil sperau sa-si refaca familiile … dar cine stie !
Să evite Roxanele atunci, nu aduc noroc. 🙂
Ca sa scap de izolare m-am bagat pe Glovo. Fac livrari pe bicicleta.
Tare asta. 🙂
😀 asta-i o preocupare 2in1 si sport/miscare si un job … in perioada urmatoare posibil sa se dezvolte chestia asta la un nivel mai serios !