fbpx

Tendințe în aspectul blogurilor pe 2014

De câteva luni tot vroiam să schimb tema blogului, aveam senzația că fosta temă mă limita. În consecință am tot citit despre tendințele în materie de webdesign și am studiat temele noi apărute în ultimul an, mai ales pentru WordPress, pentru a decide ce vreau să integrez în noua temă.

Mai jos sunt concluziile mele în privința temelor pentru bloguri în 2014. Nu zic că sunt universal valabile, mai ales în cazul blogurilor personale contează în primul rând preferințele autorilor, dar dacă intenționați să vă schimbați tema blogului și vreți să aflați ce se poartă acum luați de citiți.

1. Responsive layout.

Deja se folosește intensiv de vreo 2 ani, dacă vă schimbați tema blogului neapărat luați în calcul una care se adaptează în funcție de ecranul cititorului. Pe blogul ăsta vreo 15% dintre vizitatori intră de pe tabletă sau smartphone, procentele astea vor crește, deci are sens să ușurați lectura de pe orice dispozitiv. În câțiva ani cred că jumătate dintre accesările de pe majoritatea site-urilor vor fi făcute de pe mobil. Vă puteți testa aici site-ul, dacă vreți să vedeți cum arată pe diverse dispozitive.

2. Post Formats.

Formatarea posturilor e disponibilă în WordPress de la versiunea 3.1, sincer cred că au facut-o după ce a prins foarte bine pe Tumblr. Dacă scrieți doar text nu are sens să vă bateți capul cu Post Formats, dar dacă alternați conținutul pe blog, dacă puneți și galerii foto, clipuri video, citate, linkuri, mesaje mai scurte vă recomand să căutați o temă care să aibă și suport pentru formatarea posturilor, pentru a afișa în mod personalizat fiecare tip de conținut.

3. Imagini, imagini, imagini.

Nu mai e o noutate faptul că o imagine poate face cât 1000 de cuvinte. Temele apărute în ultima perioadă oferă diverse facilități pentru a prezenta cât mai mult conținut vizual – imagine featured la fiecare articol, thumbnails pentru posturile recente vizibile în sidebar, imagini cât mai clare pentru comentatori ș.a.m.d.

4. Grafică cu butoane mari, curată.

Asta are legătură cu designul responsive, dar acum se poartă temele cu butoane mari, ce pot fi apăsate ușor de pe orice dispozitiv. Uitați de temele cu brizbrizuri inutile, scopul acum e ca tema să se încarce cât mai rapid și cititorii să navigheze ușor pe blog.

5. Integrarea butoanelor și widgeturilor pentru rețelele sociale.
Sunt zeci de mii de pluginuri care vă ajută să afișați butoane și widgeturi pentru rețelele sociale pe blog, dacă nu știți să umblați în cod. Totuși, dacă vreți o temă nouă orientați-vă spre una care le are deja integrate pe acestea, în ton cu cromatica temei, pentru că rezultatul e mult mai bun decât adăugarea unui plugin.

6. Texte cât mai ușor de citit.

Chiar ieri citeam un articol despre Readability, cum putem crea pagini web ușor de citit. Temele noi pentru bloguri pun accentul pe text, prezentarea lui într-o manieră prietenoasă pentru cititor. Veți spune că așa a fost mereu, dar țin să vă amintesc că acum câțiva ani apăreau o mulțime de teme cu scris de orice culoare pe fundal de orice altă culoare decât alb, și era groaznic. Lumea s-a prins acum că cel mai ușor e să citești negru pe alb. Nu alegeți o temă cu fundal închis la culoare, cel puțin la zona de conținut.

Tendințele de mai sus sunt cele mai relevante zic eu pentru aspectul blogurilor în 2014, am încercat să le încorporez și eu în noua temă, pe care o vedeți acum. Dacă mai găsiți erori, chestii de îmbunătățit lăsați un comentariu.

Voi ce ați adăuga la tendințele astea pentru bloguri?

Recomandă

12 Comentarii

    • La asta mă gândeam și eu. 🙂 Merci. În articol e font de 18, toate temele din 2014 folosesc asta. Personal mie îmi place, să vedem ce zic și ceilalți cititori.

  1. Mă bucur să văd încă pe cineva care pune accent pe Post Formats. Nu doar Tumblr le folosește intensiv, ci multe alte platforme de blog (inclusiv Ghost). Personal îmi place în WordPress API-ul complet construit pentru Post Formats care te ajută să construiești ușor teme complexe pe aceste facilități.

    Legat de fonturi, selecția ar trebui să fie mai obiectivă, anumite tipuri de fonturi fiind potrivite pe anumite nișe. De exemplu fonturile serif sunt bune pentru ziare online, chestii oficiale. Tu în tema ta, ai selectat Lora, care este un serif și ai pus pentru rezervă Helvetica și sans-serif prestabilit. Încearcă unul care se anti-aliază mai bine, acesta are “zgârieturi” și pune “rezervele” pe altele serif (PT Serif și Droid Serif arată mai bine pe mai multe dispozitive).

    Legat de “Responsive Design”, majoritatea temelor se limitează la a oferi suport pentru câteva rezoluții comune intermediare, păcat că mulți încă nu dau atenție pentru construcția în funcție de densitatea pixelilor și țintesc tot lățimi exacte. Un exemplu simplu de “artă” în “responsive” e site-ul Smashing Magazine care se transformă foarte mult după rezoluție, dar și după densitatea de pixeli, acoperind mult mai multe tipuri de dispozitive pe care ar fi vizualizat. Ei folosesc și JavaScript pentru a iniția unele efecte și în funcție de dispozitiv.

    • Merci, foarte complet feedback-ul. Tema are integrat Google Fonts, am ales Ubuntu pt titluri și Lora pt conținut deoarece e printre cele mai recomandate combinații pt lizibilitate și afișează corect diacriticile românești.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *