Am donat azi dimineață sânge în Iași, la rugămintea cuiva din familie. Vroiam de mult să fac asta, dar nu știam cât durează, dacă doare, cât de complicată e procedura, și mereu eram pe fugă.
Cu ocazia asta am aflat și niște detalii din interior despre donarea de sânge în România. În primul rând, sistemul sanitar duce mereu lipsă de sânge.
Oficial mergi la spital când ai o operație și gata, te operează, neoficial dacă e ceva mai complicat ți se sugerează frumos să convingi câțiva prieteni, membrii din familie să doneze sânge, pentru ca cei de la spital să primească suficient, înainte de a începe operația. Da, nu e ok, dar asta e situația, în condițiile în care doar 2% dintre romani donează sange.
Dacă ajungi să donezi sânge constați că sunt trei categorii de donatori: cei care vin să doneze sânge pentru operații (te întreabă încă de la completarea fișei pentru cine donezi), cei care donează pentru că vor să facă o faptă bună (tot mai rari) și cei care donează pentru a își suplimenta veniturile. Nu știam că după fiecare donație primești 7 bonuri valorice de 9 lei și ceva, și sunt foarte mulți care donează sânge pentru aceste bonuri. Știu, e trist, dar asta e realitatea, de fapt cred că cei mai mulți donează sânge pentru a își suplimenta veniturile. E oarecum ironic, salvezi o viață pentru a îți ușura puțin și viața ta.
Condițiile necesare pentru a dona nu sunt foarte drastice, dar sunt acceptați ma ușor cei sub 50 de ani, cu tensiunea în regulă, fără boli și care nu sunt subponderali, am văzut dimineață mai multe persoane respinse pentru că bătea vântul prin ele. E recomandat să mănânci înainte de a merge la donare.
Sistemul e destul de simplu, completezi o fișă la recepție, ți se dă un bon, completezi încă o fișă cu informații medicale și ți se ia sânge din deget pentru câteva teste plus măsurarea tensiunii, iar dacă ești în regulă ajungi în sala de donare. În maxim 5 minute ai donat cei 450 de ml de sânge, stai 20 de minute pe un pat special și după aceea îți ridici bonurile valorice și pleci. Personalul se poartă frumos cu tine, am fost rugat de 3 ori să revin și peste 6 luni.
În total eu am stat cam 2 ore, dar am fost printre primii, la 7 dimineața. Cred că lucrurile s-ar mișca mult mai repede dacă spitalele ar avea suficient personal, pentru că asta e problema, nu sunt suficiente asistente și doctori. La Iași mi-au spus că donează zilnic cam 50 de persoane, dar ar fi nevoie de mai mult.
Cât despre campaniile de promovare a donatului de sânge, cred că ultima de care am auzit a fost prin 2013, cea al cărei afiș l-am găsit lipit și pe ușile spitalului din Iași: Doneaza sange! Fii erou. Ar trebui să fie făcute mai des, românii nu își dau seama de importanța donării de sânge decât atunci când au ei probleme medicale, și e păcat.
Cred că voi mai dona sânge, e simplu și nu doare. Doar înteapă un pic. Voi ați donat?
Felicitari!
Sper sa te fi “virusat” si sa nu fie aceasta ultima relatare despre tine ca donator de sange. Iti spune un “virusat pasionat” cu mai bine de 25 donari la activ.
Despre donarea de sange se poate vorbi mult! Despre donarea de sange in Romania se poate vorbi si mai mult. Poate fiecare dintre noi sa faca mult mai mult decat sa vorbeasca! Actiunea este cea care ne duce inainte!
Nu conteaza motivul pentru care donezi. Daca respecti toate regulile (sanatate, alimentatie, non-alcool, intervalul de timp intre donari) toata lumea are de castigat: tu ca persoana si sistemul sanitar, de asemeni.
Recomand tuturor: 1. donati daca puteti! 2. indemnati pe toti cei din jurul vostru sa faca acest gest umanitar!
Merci Andi, dar nu am făcut cine știe ce, ar trebui să fie oarecum normal să donezi sânge. De curiozitate, am înțeles că dacă începi să donezi constant sânge e bine să nu te oprești, deoarece organismul se obișnuiește. E adevărat?
Stai liniștit! Donarea de sânge nu da dependență!
Să fii voluntar în a face fapte bune ar trebui să dea dependență însă la noi e cam greu. Trebuie să ne educăm copiii în așa fel ca peste 15-20 de ani să avem parte de normalitate și în România.
Legal poți dona sânge de 5 ori într-un an. Eu am reușit performanța ăsta câțiva ani. Trebuie să fii conștient de activitate, să te pregătești pentru fiecare dintre donări și vei avea satisfacții pe măsură.
Top 5 Posturi: Donarea de sange in Romania (mariussescu.ro) http://t.co/BIPSypJzmx
Top 5 Posturi: Donarea de sange in Romania (mariussescu.ro) http://t.co/BIPSypJzmx
Top 5 Posturi: Donarea de sange in Romania (mariussescu.ro) http://t.co/BIPSypJzmx
Dacă ajungi să donezi sânge constați că sunt trei categorii de donatori… http://t.co/kM63uV1DaU
Dacă ajungi să donezi sânge constați că sunt trei categorii de donatori… http://t.co/kM63uV1DaU
Dacă ajungi să donezi sânge constați că sunt trei categorii de donatori… http://t.co/kM63uV1DaU
[…] datele Institutului Național de Transfuzie Sanguină. Am constatat și eu asta anul trecut când am donat sânge, e o criză gravă în […]