Gadgeturile din viața noastră

Uneori mă gândesc că ne-am umplut de gadgeturi, tehnologia a devenit tot mai accesibilă, dar parcă toate astea adesea ne mănâncă timpul liber, în loc să ne ajute să lucrăm mai repede, mai eficient, pentru a avea mai mult timp pentru noi.

gadgeturi sescu

Prin 2004, când mi-am cumpărat primul calculator performant, am plătit vreo 3700 de lei (de fapt erau 37 de milioane pe vremea aia) pentru un computer cu procesor AMD Athlon la 2000 Mhz, 512 RAM, hard de 120 Gb și monitor CRT de 17 inchi. O căruță de bani pentru un calculator ce acum e demodat, dar care atunci era ultimul răcnet. Mi-am făcut treaba cu el, și-a scos banii, l-am muncit vreo 6 ani intens, până când a ajuns la mama, după ce am realizat că aduna praful din cameră. Trecusem deja la nivelul următor, laptop, care se potrivea mult mai bine cu stilul meu de viață, practic puteam munci de oriunde, cât timp aveam acces la internet.

Tot prin 2004 mi-am cumpărat și primul telefon cu acces la internet, Alcatel OT 535. Nu avea Wi-Fi, touchscreen de 5 inchi sau cameră de 12 MP cu filmare HD, dar avea ecran cu 4096 culori, bluetooth, ba chiar și o cameră supertare pe atunci, de 0,3 Mp. Telefonul ăla e de mult istorie, acum m-am obișnuit cu un smartphone cu ecran mare, cameră performantă, filmare HD, procesor de peste 1 Ghz.

Primul televizor? Unul sport de 37 cm, CRT, care încă mai funcționează, își trăiește pensionarea în bucătărie, locul lui fiind luat în sufragerie de un LED Samsung de 101 cm, cu 3D chiar.

Nu mai zic de internet. Am prins vremea când stăteai noaptea după 10 ca să prinzi un loc la internetul ieftin prin Romtelecom, că ziua era prea scump. Acum ne-am obișnuit cu internet peste tot. Fibră optică, hot-spot-uri Wi-Fi peste tot, internet pe telefon, internet mobil prin modem, ce mai, numai la mine dacă mă uit am trei conexiuni diferite la internet, dacă pica una sigur am backup.

Cât despre tablete, dacă mi-ai fi spus prin 2000 că în 12 ani vom avea minicalculatoare pe care le vom lua peste tot, la prețuri începând cu 100 de euro, aș fi râs cu lacrimi, deși acum ne-am obișnuit să le vedem în jurul nostru.

Eu sunt genul care își cumpără gadgeturi doar dacă sunt sigur că am nevoie de ele sau că mă vor ajuta să muncesc mai repede, mai bine, să economisesc timp. Cu toate astea, mă uitam aseară în jurul meu. Puteam să văd un film 3D la televizor, dar nu aveam chef. Smartphone-ul era pus la încărcat, dar oricum nu aveam chef de butonat. Tableta idem, poate că aș fi putut să navighez pe internet, dar deja stătusem prea mult în timpul zilei cu ochii în laptop.

Avem tot mai multe gadgeturi în jurul nostru, dar uneori ele ne răpesc plăcerea de a trăi, în loc să ne-o amplifice, ne mănâncă prea mult timp în loc să ni-l economisească. Problema apare, zic eu, atunci când alergăm după ultimele gadgeturi, după cele mai noi tehnologii, pentru a înlocui lucrurile care contează cu adevărat în viață. Când ne cumpărăm gadgeturi doar pentru a ne simți bine, fără să ne gândim dacă avem nevoie de ele cu adevărat sau nu.

Stăteam aseară cu toate gadgeturile în jurul meu și mă gândeam că singurul lucru pe care aș fi vrut să îl fac era să mă dau cu sania, ca în copilărie. Poate în weekend.

La voi cum e, câte gadgeturi aveți prin casă? Și mai ales, le folosiți cu adevărat sau le-ați cumpărat doar din amuzament?

Recomandă prietenilor!5
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
dojo
Vizitator

Laptop mare pentru munca de design. Il car peste tot pe unde am fost, ca tot ne place sa calatorim si nu stam uneori doar 2 saptamani. Laptop mic pentru cate o vacanta scurta sau vizionat de seriale (ca nu as tine 5 kile de comp pe burta). Nook Tablet pentru citit in special. Merge misto de tot si da, citesc mai mult de cand il am. Telefon ‘normal’. Nu destept, nu cu net, cu nimic. DSLR si camcorder pentru calatorii. Cam astea sunt 🙂

JMarius
Vizitator

Laptopul e neaparat, mai ales daca lucrezi in domeniul IT. Nu poti sa scrii articole si sa editezi ceva prea usor cu o tableta sau cu un smartphone. In functie de tableta, depinde si ce poti face pe ea. Pe o tableta cu 3G si o camera ok (Samsung sau iPad) pot share-ui foarte multe poze din calatorii si diverse statusuri, in timp ce pe un Evolio pot sa citesc sau sa ma joc. Cert e ca si tabletele au uzul lor. Cat despre smartphone, prinde bine sa ai unul daca stai la coada undeva, asteptand de nebun dupa ceva… Citește tot »

Bucur
Vizitator

adevarul este ca ne fac viata un pic mai dulce nui asa :))

Yamasha
Vizitator

Am un laptop, un telefon pe care il folosesc doar pentru sunat, un desktop si un aparat foto dslr… le folosesc zilnic pe toate. Eu zic ca e suficient!