fbpx

Se apropie toamna. Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă

Probabil că nici vouă, nici nouă nu ne-a fost ușor în perioada stării de urgență. Noi am stat izolați în casă, cu două fete în clasele primare, ce aveau nevoie constant de ajutor la lecțiile predate prin Zoom, Google Classroom sau temele trimise pe WhatsApp. A fost un curs intensiv de hai să învățăm cum este educația digitală, la care am participat cu toții: copiii, părinții și profesorii.

Totuși, noi suntem foarte norocoși, am putut să le asigurăm fetelor tot ce aveau nevoie: am curățat de praf un laptop mai vechi pentru conferințele video și le-am mai împrumutat laptopurile noastre cînd aveau ore simultan, am transformat sufrageria în sală de cursuri și, cel mai important, joburile ne-au permis să lucrăm de acasă, astfel încât să fim alături de ele când aveau nevoie.

Din păcate, nu toți elevii benefiază de condiții decente de studiu acasă, iar accesul inegal la educație se va accentua din toamnă și mai mult, dacă nu facem ceva.

În România, unul din trei elevi nu a avut acces la resursele educaționale în timpul situației de urgență instituite din cauza pandemiei de Covid-19. Situația noului an școlar încă e incertă, dar cel mai probabil școala va fi online. Autoritățile fac eforturi să ofere elevilor și profesorilor tablete, dar va fi greu să rezolve toate problemele la timp, de asta e important să sprijinim toate inițiativele demarate pentru sprijinirea elevilor.

Vodafone își dorește să vină în ajutorul elevilor din toată țara, prin furnizarea de resurse pentru elevii care nu au în prezent acces la educație. Indiferent că ești client Vodafone sau folosești altă rețea, poți dona 2, 5 sau 10 euro, pentru că Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă. Fundatia Vodafone va dubla întreaga suma a donațiilor.

Poți dona 2€ prin SMS la 8846 indiferent de rețea, poți dona 2, 5 sau 10 euro cu cardul direct pe www.vodafone.ro/educatie pentru extinderea programului Școala din valiză, iar dacă ești client Vodafone, poți dona din creditul existent în extraopțiunea cartelei preplătite sau direct pe factura Vodafone.

Ce este Programul Școala Din valiză? Este un proiect susținut de Fundația Vodafone, prin care elevii și profesorii din mediul rural primesc tot ce au nevoie pentru accesul digital la educație: laptopuri, tablete, sisteme audio – video cu încărcare încorporată, acces la internet și la platforma de e-learning ce oferă cursuri digitale pentru elevi.

În program sunt peste 500 de profesori, 25 de școli și 5400 de elevi înscriși. Prin campania Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă vor avea acces mai mulți elevi la educație digitală de calitate, iar programul va fi extins prin realizarea de masterclasses specifice pentru toți elevii, acces la o bibliotecă digitală și programe de îndrumare.

Eu deja am donat 10 euro, chiar 20, dacă ținem cont de faptul că Fundația Vodafone dublează sumele donate de noi. Știu că nu se face primăvară cu o floare, dar sunt recunoscător pentru faptul că le putem oferi fetelor noastre acces la tot ce au nevoie pentru școala online din septembrie, și mi-aș dori ca toți elevii români să aibă acces la educație de calitate, chiar dacă în perioada următoare ea va fi realizată prin intermediul internetului.

Voi ați început pregătirile pentru școala online?

 

Recomandă

4 Comentarii

  1. E ok că VDF vrea sa ajute, dar nu trebuia Ministerul Educatiei sa se implice mai mult? In martie inteleg, nu stia nimeni ce va fi, am fost prinsi nepregatiti, dar dupa primul val era clar ca scoala va fi tot pe internet si in noul an scolar, trebuiau sa grabeasca procedurile.

    • Programul Școala din valiză e lansat încă din 2018 de Fundația Vodafone, deci nu e ceva nou, ei ajutau școlile din mediul rural de mult timp. Acum vor să extindă programul pentru a ajuta mai mulți elevi și profesori ce nu au acces la tehnologie.
      Statul se implică, dar licitația pentru 250k tablete plus conexiunile de internet durează. E programată pentru septembrie, dar până se depun ofertele, se analizează, se fac contestațiile, se aleg câștigătorii, se livrează echipamentele, se face instructajul etc școala e de mult începută.

      O să zici că e o situație specială, ar trebui accelerat procesul, dar sunt pași ce trebuie respectați, ca să nu apară discuții despre alegerea furnizorilor, să nu existe suspiciuni. Cine lucrează pe licitații publice știe mai bine astea. Din fericire, mediul privat poate ajuta, și aici intervine Fundația Vodafone, și noi, donând.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *