fbpx

În căutarea scaunului ideal pentru birou

Dacă petreceți mai mult de jumătate de zi la birou știți cât de important este scaunul pe care stați când lucrați. Da, omenirea a progresat, am înlocuit munca manuală cu cea intelectuală, suntem mai inteligenți, dar acum stăm ore întregi cu ochii în calculator, iar seara când ne amintim să ne ridicăm din scaun ne trezim cu dureri de spate și gâtul amorțit. Uite așa ajungem la 30 de ani să dam bani pe doctor și masaje pentru coloană, deoarece nu avem grijă de noi când trebuie.

În ultimii 6 ani de zile am lucrat de la birou, cu capul în calculator, și 5 zile din 7 stăteam de regulă cel puțin 8 ore pe scaun. Ultimele luni însă, în care am lucrat pe cont propriu, au fost diferite. Freelancerii cred că înțeleg mai bine la ce mă refer.

Cea mai importantă schimbare e că lucrez de acasă. La început era mișto, mă trezeam la ce oră vroiam eu, lucram când vroiam eu, iar  biroul meu era unde aveam chef. Am lucrat de pe canapea, din pat, din fotoliul bean bag, de pe balcon, dar după ceva timp mi-am dat seama că am nevoie de puțină disciplină, deoarece cel mai bine lucrez dacă stau la birou, într-o cameră, cu program de lucru stabilit dinainte. Am încercat și teoria cu lucratul din picioare, cu laptopul așezat la nivelul mâinilor, dar nu e chiar așa de ușor, deci în final tot am nevoie de un scaun ergonomic pentru birou.

Scaunul pe care îl am acum la biroul de acasă are vreo 5 ani de zile, e uzat, antic și de demult, plus că îmi provoacă dureri de spate dacă stau prea mult în el, deci trebuie să investesc într-un scaun cu adevărat ergonomic. Partea bună e că știu ce vreau de la următorul meu scaun pentru birou și oferta de scaune e foarte diversificată acum.

Criterii pentru alegerea scaunului ideal pentru birou

Vreau ca scaunul de birou să fie moale. Am citit teoriile care spun că scaunul e bine să fie cât mai tare pentru a menține coloana în poziția dreaptă, dar eu nu mă împac cu ele.

Vreau un scaun cu masaj. Aici încă nu sunt 100% sigur, dar am văzut scaunul ăsta și parcă nu mi-ar displace ideea. Cum ar fi să ai un scaun care să îți facă masaj atunci când ești obosit? Încă mă mai gândesc la asta, dar dacă aveți un scaun cu masaj și sunteți mulțumit de el să îmi spuneți.

Vreau un scaun mare, cu mecanism de înclinare pe care să îl pot regla cum doresc eu. Înițial mă uitam la un scaun Vertebra dar după aceea mi-am dat seama că nu țin neapărat ca scaunul să fie integral din piele, deci am extins căutările.

Vreau un scaun cu brațe comfortabile și roți. Din ce am citit roțile ajută deoarece te poți mișca ușor fără a suprasolicita coloana, și mereu m-am împăcat mai bine cu scaunele pe roți decât cele fixe. Brațele probabil sunt un moft, dar m-am obișnuit să am unde pune mâinile când iau o pauză, plus că scaunele fără brațe îmi amintesc de cele de la școală, când eram mici, și sigur nu îmi doresc așa ceva.

Vreau un scaun ajustabil pe înălțime. Sper să schimb și biroul de acasă curând și șigur nu am de gând să cumpăr din nou alt scaun ajusta noului birou, deci un scaun reglabil pe înălțime e ideal.

După ce am analizat toate variantele scaunul ideal pentru mine cred că e acesta, plus că e la un preț bun, doar 319 lei. E moale, comfortabil și are tot ce îmi doresc.

Voi ce fel de scaun folosiți la birou acum și pe ce criterii l-ați ales?

Articolul este sponsorizat de Vreaumobila.ro, un magazin online unde găsiți la prețuri bune mobila și accesorii pentru amenajarea casei și a biroului, începând de la saltea pentru pat până la canapele. Au și un concurs interesant pentru comentatori, ce are ca premiu o canapea extensibila Dublin. Mai multe detalii pe blogul Vreaumobila.

Recomandă

35 Comentarii

  1. Eu am unul asemanator cu cel care iti place tie, tot vreo 300 de lei am dat pe el. Are mecanism de inclinare, la inceput il foloseam mai des dar acum l-am fixat intr-o pozitie si asa a ramas. Nu as da peste 1000 de lei pe un scaun de birou, de banii aia imi cumpar o saltea mai degraba si dorm mai bine noaptea. 300 de lei e ok.

  2. Toate scaunele pe care le-ai pus in articol sunt extrem de proaste pentru coloana.
    Am incercat foarte multe scaune si stiu cum e.
    Sunt ele frumusele dar daca lucrezi mult la birou o sa vezi ca nu prea se merita.
    La inceput sunt moi si pufoase si dupa vreo luna tot buretele de sub fund e plat.

    Toate scaunele aratate au partea unde te asezi la unghi de 90′ cu spatarul si nu se poate mari. Asta nu e niciodata o idee buna.
    Ai sa vezi la scaunele ergonomice corecte ca spatarul se lasa pe spate iar partea de jos ramane in continuare orizontala. Cand unghiul e peste 90′ coloana sta mai relaxata. Scaunele de mai sus au mereu unghiul de 90 chiar si atunci cand le lasi pe spate.

    E extrem de greu sa gasesti un scaun bun.

  3. Greu de zis.
    Mi-am luat un scaun asemanator cu cel din imagine mai demult si am dat 100e la momentul respectiv. Ditamai scaunul directorial ca nu il puteam scoate pe usa.
    Apoi mi-am luat unul la 2mil din Dedeman(seamana cu asta http://z8.ro/dby) si era mult mai bun ca cel la 100e, chiar daca si cel din urma era prost facut.
    Marele avantaj la al doilea e ca spatarul e un pic flexibil.
    Cum ziceam, nu am gasit scaune bune, doar scaune mai putin proaste.

    Poti insa sa te uti la anumite chestii:
    – scaunul sa se poata lasa destul de jos incat sa atingi cu toata talpa podeaua;
    – spatarul sa faca aiba trepte la unghiuri mai mari de 90′. (nu e destul sa se lase pe spate. daca nu il poti fixa la un anumit grad e degeaba);
    – suport lombar;
    – spatarul sa fie din panza si nu din burete(panza e la fel de moale doar ca nu se “toceste” cu timpul).
    – tetiera care sa nu fie la acelasi nivel cu spatarul(cand te lasi pe spate nu vrei sa te uiti in tavan, vrei tot la monitor sa te uiti).

    Astea ar fi doar unele chestii 🙂
    Avea Pufan un scaun misto in Olanda, nu stiu de unde l-a luat. Nu avea chiar toate chestiile de mai sus dar era misto.

  4. Eu folosesc o minge mare, albastra. Am luat-o de la Decathlon, în jur de 60 de lei. E bună ca te ține mobil tot timpul și îți întarește mușchii coapselor.

  5. @eBogdan
    A scris in sfarsit Marius un articol platit interesant, nu? :))

    @Mihai
    Am auzit si am vazut metoda cu bila. Cat este insa de practica atunci cand ai de stat mult la calculator? Nu simti nevoia sa te relaxezi pe spate?

  6. pai asta e ideea, incerci sa stai drept to timpul si nu mai ai nevoie sa te lasi pe spate. la mine merge, am scapat de niste dureri lombare. stau in medie 7 ore asezat, dar am rezistat cu succes si la 10-11 🙂

  7. Eu visez la asa ceva http://bestergonomicexecutiveofficechair.com/best-ergonomic-office-chair/. Nu e reclama, e un site din afara, poza e reprezentativa. Din cate am citit, pozitia stand e cea mai solicitanta pentru coloana de unde si atatea hernii de disc printre noi lucratorii de birou, ca sa nu mai zic programatori, webdesigneri, SEO-isti care in general sunt un pic dependenti de calculator si Internet si prin urmare, petrec in scaun multe peste cele 8 ore/zi. Specialistii recomanda sa tinem spatarul scaunul la 135 de grade daca e posibil, nu la 90, deci cam cum e in poza.

  8. pentru ca sezutul scaunului sa nu se lase.cautati scaune care in loc de buretele clasin au burete injectat 🙂 … dati un search pe google si sunt cateva siteuri pe care iti poti personaliza scaunul cu ce vrei tu, siteuri romanesti 🙂

    • Cosmin are mare dreptate…si pe mine ma durea spatele ingrozitor, dar de cand am inlocuit scaunul de birou cu bila de gimnastica simpla , fara spatar sau alte chestii, lucrurile sau schimbat radical in bine. Recomand cu caldura bila.

      • Exista acum si scaune cu suport pentru tibii, care sunt mult mai comode decat mingea si ofera cea mai comoda pozitie sanatoasa pentru coloana. Elimina si durerile de spate si imbunatateste si circulatia si respiratia, etc.

    • Dan, mă interesează și un birou pentru laptop din acela înalt, pentru lucrat din picioare. Simplu, fără brizbrizuri, doar să pot pune laptopul și mouse-ul. Aveți/aduceți așa ceva?

  9. Buna, Dan, ne-ar ajuta sa știm dacă ai discutat cu un consilier despre mPosition? Te-a ajutat cineva să înțelegi mai bine care sunt beneficiile lui mPosition?
    Buna, Marius, te sfătuim să stabilești o întâlnire (poți face asta online, aici, http://office.mobexpert.ro/servicii/consiliere-specializata-2) și unul dintre consultanții noștri te va ajuta să afli ce ți se potrivește cel mai bine în bugetul pe care îl ai la dispoziție.
    Mulțumim.
    O seara frumoasă!

  10. O solutie pentru cei care au dureri de spate sau afectiuni ale coloanei vertebrale o reprezinta scaunele cu suport pentru tibii. Acestea elimina presiunea din zona lombara si pastreaza coloana intr-o pozitie corecta, datorita sezutului inclinat in fata. Totodata, cresc aportul de oxigen in organism, imbunatatesc circulatia sanguina si au multe alte efecte benefice pentru organism. Pe site-ul http://www.mobogen.ro sau http://www.mobogen-romania.blogspot.ro puteti gasi mai multe informatii (sau pe pagina de facebook http://www.facebook.com/mobogen)

      • Multumesc pentru comentariu. Produsul poate fi intr-adevar pentru o nisa destul de mica (n-as zice foarte mica intrucat cabinetele de kinetoterapie sunt pline de angajati care au dureri de spate), dar totodata produsul este destinat si preventiei, nu neaparat combaterii, ceea ce il face un produs de masa, folosit ca o alternativa la scaunul conventional de birou.
        Avand in vedere ca articolul era despre scaune, si nu despre web design, cred ca blogul pe domeniul propriu este un amanunt pentru cei carcotasi mai mult (nu ca nu as aprecia feedbackul, orice comentariu este bine-venit). Scaunele sunt noi pe piata romaneasca si, ca orice produse neconventionale, le va lua ceva timp pana vor reusi sa devina populare si “la moda”, dar beneficiile pe care acestea le aduc garanteaza succesul.

        • Nu e vorba de cârcoteală aici, când începi să construiești un brand te asiguri că tot conținutul, online și offline, corespunde unei imagini, se folosește aceeași paletă de culori etc. Când ai un blog pe un domeniu gratuit nu poți să faci asta, iar un client avizat va considera că firma nu este suficient de serioasă pentru a investi în imaginea ei online.

  11. Scaun mai bun pentru sanatatea ta mai bun decat Gesture de la Steelcase sau ErgoHuman de la Antares Romania (www.scaune.ro) nu cred ca exista@

  12. Funcționalitățile scaunului sunt foarte importante, însă dacă poziția la birou este incorectă (dacă ești înalt și spătarul nu se poate regla pe înălțime, s-ar putea să te doară spatele; dacă stai pe marginea șezutului, s-ar putea să te doară spatele și să îți amorțească picioarele), scaunul nu te poate scuti de nicio durere de spate. Așadar, important este să stai corect pe scaun, iar el să aibă, într-adevăr, acele mecanisme necesare pentru confort.

  13. Miruna ai dreptate, in cele mai multe situatii nu neaparat scaunele pe care le folosim nu sunt bune, ci mai degraba nu stam noi in pozitia corecta, nu facem pauzele necesare, monitorul sau chiar biroul nu au inaltimea potrivita, etc.
    Din acest punct de vedere, scaunele acelea de la Mobogen te “forteaza” sa stai intr-o pozitie corecta si cred ca sunt foarte bune, folosite alternativ evident cu scaunul zilnic. Am citit mai multe despre ele si tind sa cred ca, avand in vedere si pretul destul de redus, merita sa investesti in sanatatea spatelui tau daca stai mult la birou (scaunele Gesture sau ErgoHuman pe care le-a sugerat Matei au un pret de peste 600-700 de euro si sunt accesibile doar celor care intr-adevar isi permit.. eu nu am posibilitatea sa-mi iau un astfel de scaun, asa ca am cautat variante mai accesibile).

  14. Important este să faci o combinație fericită între activitățile specifice job-ului tău și beneficiile scaunului, aici mă refer, în special, la mecanismele lui. Oferta este mare în ceea ce privește scaunele de birou, există și prețuri mici, dar și prețuri mari, important este să te consilieze cineva în luarea decizie, iar la Mobexpert Office se întâmplă acest lucru atât în showroom, cât și online, aici, http://office.mobexpert.ro/servicii/consiliere-specializata-2.

  15. am cumparat in decembrie 2011 un scaun ce seamana cu cel din fotografia de mai sus
    are aripioare laterale, e confortabil, partea mecanica e buna si dupa aproximativ 3 ani de utilizare sunt inca multumit de el
    despre “pielea” de pe el insa sunt profund dezamagit
    daca ma mai gandesc si cati bani am dat pe el pot spune ca mi-am luat o mare teapa
    sunt socat de felul in care s-a deteriorat aceasta intr-o perioada relativ scurta, in conditiile in care nu a fost utilizat intens
    am un alt scaun care are aproape 10 ani, a costat nici jumatate din valoarea produsului cumparat de la kika iar acel inlocuitor de piele a rezistat mult mai bine
    dupa experienta asta nu voi mai cumpara vreodata ceva din acest magazin

  16. Foloseam un dxRacer dar am trecut la un scaun gen Winsome Wood Windsor Chair.

    Cea mai buna alegere pe care o puteam face. Mentine o pozitie corecta , cand obosesc ma mai ridic fac cateva flotari , genoflexiuni din ora in ora.

    Imi place asa de mult incat am comandat unul si la birou

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *