fbpx

La cald despre alegeri și România

11 milioane de români au votat. Cu Iohannis 51%, cu Ponta 49%, zic mai multe exit-poll-uri. Sper să fie cifrele finale, oricum scorul este strâns. La noapte, ora 2, apar primele rezultate oficiale comform BEC, deși sunt cele parțiale.

Câteva idei după alegerile de azi, deși sunt încă reținut în privința voturilor, îmi este frică de cât se mai poate fura la noapte când se fac numărătorile, chiar dacă voturile diasporei încă nu au fost luate în calcul:

  • Iohannis a urcat puternic azi nu doar la urne, ci și online. Are cu vreo 80.000 mai mulți fani pe Facebook decât Ponta, deși acum 2 săptămâni avea cu vreo 200.000 mai puțin.
  • Ponta a demonstrat încă o dată că nu are curaj, l-a trimis pe Dragnea la declarațiile de la ora 21:00, în loc să vină el. Iohannis a fost bucuros, dar nu exagerat, așteaptă cifrele oficiale. Nu am avut parte de nici o Mihaela, dragostea mea. 🙂
  • Românii au demonstrat că se pot mobiliza puternic, dacă au un om în care cred. 62% dintre români au ieșit la vot, cea mai mare prezență la urne din 1996 cred. deci UAU!
  • Diaspora s-a comportat exemplar. Măcar aici a avut dreptate Ponta, a unit românii… contra lui. Oricum, rușine guvernului pentru organizarea alegerilor din străinătate și cozile de ore întregi.
  • S-a furat îngrozitor de mult la alegeri în .ro, la început mai pe ascuns, spre sfârșitul zilei pe față. Sper că nu s-a furat suficient de mult pentru a anula preferințele românilor, chiar îmi doresc ca cei care au furat să fie pedepsiți exemplar, aș vrea să văd câțiva primari și membri de partid cum ajung la răcoare.
  • PNL a urcat puternic în sondaje cu ocazia alegerilor pentru președinție, e o încălzire bună pentru alegerile parlamentare din 2016, care chiar contează, mai mult decât cele pentru președinție.

Dacă câștigă Iohannis nu înseamnă că de mâine o vom duce cu 200% mai bine, președintele nu poate schimba tot sistemul singur. Sper doar să fie începutul unei schimbări al clasei politice, și în câțiva ani să le spun copiilor că 2014 a fost anul în care chiar a început să se schimbe ceva în România, în bine.

Bravo români, ați demonstrat că votul vostru contează! Indiferent de cine va ieși președinte, noi am câștigat azi ceva mult mai important: ne-am recâștigat VOCEA și am demonstrat politicienilor că nu suntem doar o turmă de oi ușor de prostit. ‪#‎respect‬

La Digi 24 se spune că dacă Iohannis va ieși președinte vom dovedi că avem o Românie tolerantă, deschisă… Nu cred asta, din contră, a fost o luptă strânsă, mai ales între 2 generații, numai eu știu câți oameni am auzit care spuneau că nu votează cu neamțul pentru că e străin, nu e ortodox, vrea să vândă Ardealul, mă rog, intoxicări marca PSD și Antena 3. A fost o luptă între mentalitățile învechite și deschiderea către nou.

Totuși, dacă iese neamțul asta înseamnă că cel puțin 51% dintre români își doresc un stat puternic, deschis, tolerant cu alte etnii, credințe, mă rog, un stat modern, eliberat de fantomele comunismului. 51% dintre români ce au mers la vot care încă speră. Și ăsta e un început, în 5 ani s-ar putea să avem o Românie pregătită și pentru o femeie președinte. 🙂

Foto via Gândul

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *