fbpx

Dacă tot e vacanță și încă nu avem chef să ne întoarcem la birouri și la muncă am pregătit mai jos niște idei, lecții învățate în ultimii 8 ani de tras pe cont propriu. Nu sunt super relevații, probabil și voi v-ați gândit la ele, mai ales dacă aveți propria afacere, dar s-ar putea să îi ajute pe unii, mai ales cei aflați la început de drum. Dacă vi se par ok ideile puteți da și un share, nu mă supăr deloc. 🙂

 • Dacă ești bun în domeniul tău, poți cere plata unui avans. Dacă ești cel mai bun poți cere toți banii în avans.
 • Nu poți construi o afacere bună singur, chiar dacă ai o idee genială. Ai nevoie și de colegi buni, și de un mix de împrejurări prielnic, și de puțin noroc.
 • E ok să o mai dai și în bară. Ni se vinde peste tot ideea de succes din prima, dar majoritatea antreprenorilor ce au reușit în viață au în spate și eșecuri, companii falimentare, încercări grele prin care au trecut. Important e să nu faci greșeli majore și să nu te lași doborât de ele.
 • Mereu avem ceva nou de învățat. De la colegi, de la clienți, din cărți, din documentare. Cea mai mare greșeală când ai o afacere e să te crezi cel mai deștept, să crezi că doar tu știi cum să le faci pe toate, să crezi că tu trebuie să le faci pe toate, că ești de neînlocuit. O atitudine umilă te ajută mai mult în viață și în afaceri.
 • Nu poți concura pe idea de cel mai mic preț, mai ales dacă vinzi servicii. Mereu va fi cineva ce lucrează mai ieftin ca tine (probabil și mai slab). Poți în schimb oferi valoare, seriozitate, profesionalism, experiență, pe termen lung ieși mai câștigat cu mai puțini clienți, dar care te plătesc bine, decât sute de clienți ce te plătesc prost.
 • Cea mai bună asigurare împotriva țeparilor e să nu lucrezi cu ei.
 • Cea mai importantă resursă e timpul, dacă un client îți consumă prea mult timp față de ce ați stabilit inițial și nu e dispus să plătească mai mult concediază-l.
 • Când nu poți rezolva ceva pe email cu un client pune mâna și sună-l. Dacă nici așa nu merge întâlnește-te cu el. Da, avem tehnologie, putem comunica la distanță, dar multe neînțelegeri apar deoarece un email sau un telefon nu transmit și tonul vocii, și mimica feței.
 • Jumătate dintre clienții care zic că prețul e prea mare la început îți vor plăti cu întârziere sau vor cere servicii în plus pe lângă ce ați stabilit, chiar dacă vei face un contract detaliat cu ei.
 • Diferența între clientul român și cel străin este că străinul știe ce vrea de la început, e foarte exigent și e dispus să plătească pentru asta, românul nu știe ce vrea și când îi explici tu cum ar trebui făcut proiectul pentru a obține rezultatele scontate îți spune că e prea scump, a citit el pe undeva, știe el pe cineva mai ieftin etc.
 • Nu e o idee prea bună să lucrezi cu instituțiile statului, dacă ai deja clienți privați și stai ok cu banii. Termenele de plată sunt prea mari, contractele vin cu multe clauze aiurea, iar un contract suspendat sau plățile întârziate mult pot să îți închidă afacerea.
 • E important să nu uiți că pe lângă afaceri trebuie să ai timp și pentru viața personală, prieteni, familie, pasiuni, sănătate. Succesul în afaceri nu vine, dacă viața ta personală e un dezastru.
 • Succesul peste noapte vine de obicei după vreo 5 ani, mă uitam că și noi la Advertica am început să avem mai mulți clienți, recomandări, să ne stabilim mai bine pe piață după un cincinal.

Voi ce lecții ați mai învățat din afacerile avute?

3 Comentarii

 1. Postolachi Dumitru Răspunde

  Eu am reținut printre altele 2 idei foarte importante pentru antreprenoriat, idei pe care le-au enunțat și alții înaintea mea:

  1. Prima este legată de faptul că orice idee de afaceri ai avea trebuie să te apuci de treabă imediat pentru că nu ai cum să-ți dai seama ce merge sau ce nu merge sau dacă merge decât acționând.

  2. Orice business are nevoie de bani pentru a crește. Poți avea o idee de business excelentă, poți să ajungi la un moment dat la concluzia că are potențial de creștere enorm. Fără bani nu va crește și acel business va rămâne doar la nivelul: lucrez pentru mine…

  • Da, am descoperit și noi ce spui tu, noi sau MVP – minimum viable product. E suficient pentru a valida ideea.
   De cealaltă parte, unii poate că doar asa își doresc, sa lucreze pentru ei, nu să aibă sute de angajați. Fericirea e relativă.

 2. Eu am învățat că visurile nu sunt același lucru cu realitatea (uneori realitatea e mai frumoasă, alteori visurile sunt întrecute). Doar făcând și văzând, iar eu fac asta pe peste 6 ani.
  Mi-am dat seama că afacerea mea nu este scalabilă (cel puțin nu cum vreau eu).
  Și că orice intervenție a statului poate să îți aducă multe nopți nedormite de multe ori.

Lasă un comentariu