fbpx

Mai există viață personală dacă avem acces la internet tot timpul?

Intr-o lume în care avem acces la internet de peste tot consumatorii au așteptări mai mari din partea companiilor, se așteaptă ca ele să fie disponibile 24/7. Social media a amplificat și mai mult efectul ăsta, de exemplu dacă trimiți un mesaj unei pagini de brand pe Facebook vineri la ora 6 seara și primești răspunsul luni dimineață la 10 senzația va fi că aceea companie nu e activă pe bune în social media, nu monitorizează ce se întâmplă și răspunde în timp real, ci are un angajat cu program de la 9 la 5 care când și-a terminat programul închide calculatorul și își vede de ale lui.

Chestia asta nu prea e realistă, un brand dacă vrea să fie activ pe bune în social media are nevoie de oameni care să răspundă permanent consumatorilor, care să monitorizeze discuțiile. Și așa ajungem la întrebarea din titlu, mai există viață personală dacă avem acces la internet de peste tot?

Să recunoaștem, linia dintre job și viață personală devine tot mai subțire. Ne putem verifica emailul pe telefon, deci nu e o surpriză dacă ne trezim sâmbăta cu un email urgent de la șefi, care necesită un răspuns la fel de urgent. Accesul la internet 24/7 a făcut posibilă schimbarea asta, și șefii o știu, mulți forțând limitele tocmai pentru că se poate. Mai este și varianta în care ne luăm de muncă pentru acasă când nu reușim să terminăm treaba la birou, tocmai pentru că avem acces la internet, pentru că ne vine la îndemână.

Eu cel puțin pot spune că am avut noroc, în ultimii ani am lucrat în companii care delimitau clar viața personală de job, au fost foarte rare situațiile în care a trebuit să muncesc în weekend sau să trag o fugă la birou, și de regulă orele acelea erau compensate cumva. În plus, nu cred că o persoană poate să fie productivă zi de zi, 7 zile pe săptămână. Trebuie să existe delimitări între job și viața personală, chiar dacă tehnologia ne ajută să lucrăm de oriunde. Avem nevoie de odihnă, de deconectare.

La voi cum e, ați fost nevoiți să alocați din timpul personal pentru serviciu?

Recomandă

4 Comentarii

  1. ai dreptate la faza cu “Să recunoaștem, linia dintre job și viață personală devine tot mai subțire. Ne putem verifica emailul pe telefon, deci nu e o surpriză dacă ne trezim sâmbăta cu un email urgent de la șefi, care necesită un răspuns la fel de urgent. “

  2. Pai zilele libere ar trebui sa fie sfinte, nimeni sa nu ne deranjeze cu treburi legate de serviciu in aceste zile insa datorita multora care nu au viata personala sau nu le pasa de muncesc sambata duminica sau de craciun ajungem ca majoritatea sa suportam cosecintele lingailor si pupincuristilor. Te felicit pentru ca in ultimii tai ani de munca ai pastrat aceasta linie si asa sa fie pana la pensionare 😛

  3. Cred ca deja, din pacate, viata noastra personala se suprapune cu viata profesionala, in mare parte din cauza social media. Chiar si profilurile personale de pe retelele de socializare promoveaza obsesiv activitatea companiei unde suntem angajati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *