fbpx

Dacă materialismul e rău, de ce nu conducem toți Dacii și nu folosim telefoane ieftine?

Materialismul nu e bun, spune ea postând o poză de pe iPhone-ul ei 6 proaspăt cumpărat de iubi. Poți fi fericit și într-o cameră de cămin, zice el de pe marginea piscinei. Banii nu aduc fericirea, scrie ea pe Facebook în timp ce mai stă 6 ore peste program ca să plătească rata la Q7.

Din când în când reapare curentul ăsta online, moda de a condamna materialismul, de a spune că e greșit să aruncăm banii pe mașini scumpe, smartphone-uri premium sau ceasuri de firmă. Cică mulți fac asta, cumpără lucruri scumpe, doar pentru a îi impresiona pe cei din jur, nu pentru că au nevoie neapărat de ele. Ne luăm după aparențe și nu mai privim în sufletul oamenilor, alergăm după poftele trupului și ne pierdem spiritul. (Profundă asta, nu?)

Și sunt de acord cu teoria, nu avem nevoie neapărat de cea mai tare mașină, cel mai scump smartphone sau cea mai luxoasă casă pentru a fi fericiți. Dar mă deranjează ipocrizia, mai exact faptul că mulți din cei care susțin chestia asta de fapt o practică.

Mă știți, eu nu sunt ipocrit, sau încerc să nu fiu. Nu arunc banii neapărat pe cele mai scumpe produse, dar asta nu înseamnă că voi cumpăra mereu doar ce e mai ieftin, pentru că…materialism. Dacă ar fi așa, dacă nu ar exista diferențe între branduri, între produse, toți am avea în parcare un Logan, am folosi un telefon cu taste care costă 100 de lei și ne-am face vacanțele la bunica, nu? Ieftin și bun.

Mulți dintre cei care condamnă goana după bani și materialismul se schimbă imediat ce au dat de bani. E ușor să spui că nu e vorba despre bani, până când îi ai. Dacă ai 500 de euro salariu te vei mulțumi cu o garsonieră și o Dacie, dar dacă ajungi la 5000 de euro salariu chiar îți vei păstra același stil de viață, nu vei dori o mașină un pic mai bună, o casă puțin mai mare?

Banii nu aduc fericirea, dar o pot îmbunătăți considerabil, asta e realitatea. Cred că cea mai bună cale e cea de mijloc.

Nu voi cumpăra un brand premium doar pentru că se poziționează ca premium, dar voi cumpăra un brand care oferă un raport bun calitate preț. Mereu încerc să obțin cel mai avantajos deal pentru banii pe care îi dau. Nu aș bea zilnic cafea de la Starbucks, dar asta nu înseamnă că îmi cumpăr doar cafea la 1 leu. Nu îmi cumpăr tricouri Lacoste, dar asta nu înseamnă că voi lua doar haine sintetice. Nu am bani de Porsche (încă), dar aș plăti pentru un Audi A8, dacă veniturile mi-ar permite. E altă calitate, alt confort, alt feeling.

Și să nu uităm un lucru, societatea asta omenească a evoluat pentru că oamenii și-au dorit mereu mai mult de la ei, de la ceilalți și de la viață, altfel încă am locui în peșteri și ne-am încălzi în jurul focului.

Cât despre materialism, majoritatea celor care îl condamnă sunt la fel ca preotul care le spune la slujbă credincioșilor că fericiți sunt cei săraci cu duhul și că e bine să ne ferim de bogățiile acestei lumi pentru a le dobândi pe cele din lumea cealaltă. Nimeni din biserică nu are curaj să îi spună: Părinte, v-ați uitat luminile aprinse la Mercedesul parcat în față!

Recomandă

5 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *