fbpx

Mitul antreprenorilor tineri, bogați și cu mult timp liber

Hai să vă dau o temă de gândire la ceas de seară, dacă tot îi indiviem pe patronii cei răi care fac mulți bani și nu vor să plătească salarii de mii de euro angajaților. 🙂 Salvasem ideea asta din studiul Barometrul afacerilor de tip startup pe 2019, făcut de EY România pe 284 de antreprenori.

În 2019 media veniturilor personale ale unui antreprenor a fost de 917 euro pe lună, în scădere față de anii anteriori. Vârsta medie a fondatorilor de startup-uri era de 31 de ani, și doar 17% dintre respondenți câștigau peste 2000 de euro pe lună.

Ce înseamnă asta? Că sunt mulți angajați, mai ales în domeniile tehnologice, ce câștigă mult mai bine decât un antreprenor aflat la început de drum, Că e bine să te angajezi de tânăr în companii, chiar dacă vrei să ai propria afacere cândva, și că uneori ar trebui să ne bucurăm de iarba verde din propria curte.

În plus, dacă visați antreprenoriat sper că sunteți pregătiți să lucrați în medie 10 ore pe zi. Dar stați liniștiți, vor fi și zile cu 12-14 ore. Ideal e să ajungeți în timp la un echilibru, dar asta nu vine din primele luni. Toți vrem să fim antreprenori, dar nu pe banii noștri.

Nu am concluzii, dar e bine să înțelegeți că unii sunt mai ok lucrând pentru o companie de top, alții se simt mai bine lucrând ca freelanceri, și alții au dorința asta, de a construi afaceri bune plecând de la o idee.

Fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele ei, dar dacă mă întrebați pe mine ajută mult să lucrezi în companii când ești tânăr, să furi idei, concepte, să înveți să lucrezi în echipă, să îți faci conexiuni, să îți construiești rețeaua de contacte. Practic acumulezi cunoștințe și experiență pe banii altuia.

Totuși, dacă vă bate gândul să porniți o afacere ceva încercați să nu o întindeți prea mult, până la 30 de ani ar fi bine să începeți un proiect pe cont propriu, sau măcar să faceți ceva pe lângă job. Speranțe există, cică vârsta media pentru fondatorul unui startup de succes ar fi 45 de ani, dar trebuie să aveți timp să o dați în bară de câteva ori.

Studiu via Căruța cu Bani.

Recomandă

8 Comentarii

  1. Mor de ras cand vad tineri la 25 de ani cum ne explica ei ce afaceri de succes au construit intr-un an, dar ei inca stau acasa cu mami si tati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *