Nu mai dați vina pe alții pentru eșecurile voastre

Mă enervează atitudinea asta de neputință pe care o întâlnesc la mulți români. Mereu e altcineva de vină pentru faptul că nu se descurcă în viață, pentru că au un job prost plătit, pentru că nu au prieteni pe care să se bazeze, pentru că sunt nefericiți. Ba statul e vinovat pentru că nu funcționează cum trebuie, ba școala a fost vinovată pentru că nu l-a pregătit pentru viață, ba părinții sunt vinovați pentru că nu i-au asigurat o situație materială bună, ba Dumnezeu pentru că nu i-a ajutat, ba prietenii pentru că le-au tras țeapă. Iar resemnarea lor se sintetizează de obicei prin clasicul Ce să facem, asta este.

Înțeleg atitudinea asta oarecum la cei trecuți de 50 de ani, care au crescut în altă perioadă, când libertatea era îngrădită, când nu aveai opțiuni de dezvoltare, când erai blocat de sistem, dar e trist când vezi cum tinerii de 20 de ani se plâng mereu. Am întâlnit oameni care au crescut în orfelinate, fără familie, fără prieteni, și acum sunt fericiți, la casa lor, cu familii iubitoare, cu prieteni, cu cariere bune sau chiar cu firme proprii pe care le-au creat din nimic. Oameni care au plecat nu de la zero, ci de la minus, și s-au zbătut pentru a realiza ceva.

Concluzia e că ne căutăm prea mult scuze, în loc să ne folosim de resursele din jur pentru a ne ridica. Da, poți da vină pe stat, pe familie, pe școală, pe Dumnezeu, dar dacă ai 20 și ceva de ani și te plângi mereu în loc să faci ceva productiv probabil toată viața te vei plânge și vei da vina pe alții. Și nu e ok.

Bonus:  când ați citit ultima dată o carte?

Recomandă prietenilor!
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •   

7
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
MediatorBucuresti
Vizitator
MediatorBucuresti

Pentru ca tinerii de 20 de ani au fost crescuti cu impresia ca li se cuvine, ca trebuie in permanenta toata lumea sa le ofere (incurajari, slujbe, laude, etc), iar cand au dat de realitatea dura, au inceput sa planga. Asa cum parintii le-au dat totul pe tava, acum asteapta acelasi lucru de la viata. Am citit de curand un articol interesant pe subiectul asta: http://www.huffingtonpost.com/wait-but-why/generation-y-unhappy_b_3930620.html

carlos
Vizitator
carlos

Nu, ptr. ca tinerii, sau batrani, ci pt ca asa este natia voastra ! Asa ati fost in toata istoria voastra. Mereu ati asteptat de la altii sa va rezolve problemele. Mereu ati dat vina pe altii ptr. esecurile, sau pasivitatea voastra. Nu ati fost niciodata un popor, ci doar o populatie !

Servicii F
Vizitator

Daca ai 20 de ani ai toate motivele din lume sa dai vina pe societatea in care traiesti unde pe toate gardurile se promoveaza non-valoarea, degeaba te pregatesti si-ti rupi coatele prin biblioteci cand se vede cu ochiul liber modul de selectie injust bazat pe vechiul si actualul P.C.R. , propun sa dam vina pe cei care ne conduc si sa-i incurajam pe cei tineri sa-si ceara drepturile, altfel ne lamentam sustind ca totul este bine ,ca avem o societate concurentiala bazata pe principii solide si ca generatia tanata este compromisa sau lenesa. Hai sa creem conditii si apoi sa… Citește tot »

Alex
Vizitator
Alex

Avem toate motivele sa dam vina pentru partea goala a paharului nostru… pe stat (care de fapt suntem tot noi), pe scoala, pe societatea din care facem si noi parte. Dar pentru cine vrea sa schimbe situatia din jurul lui… nu are nici o sansa daca asteapta ca altii sa ii netezeasca drumul. Numai noi putem sa ne schimbam viata prin alegerile pe care le facem in fiecare zi.

Alina
Vizitator
Alina

Foarte adevarat ceea ce ai scris.

trackback

[…] timpul să nu mai dați vina pe alții pentru eșecurile voastre. Învățați să vă gestionați timpul mai bine, citiți câteva sfaturi despre […]