Sfârşitul de an e caracterizat de bilanțuri, decizii, evaluări și planuri pentru anul următor. Dacă majoritatea firmelor fac lucruri de genul ăsta deoarece au nevoie de ele pentru a stabili unde sunt și unde vor să ajungă cred că mulți români nu sunt obișnuiți să își facă planuri, să se autoevalueze, să își stabilească obiective pentru anul următor, majoritatea ghidându-se după clasicul Cum o vrea Domnul și folosind ca scuză pentru eșecurile proprii prea cunoscutul Ce să facem, asta este.
Foto: Thumbs up! Smiling cute boy is happy via Shutterstock
Probabil cel mai interesant aspect la românii care se complac în situația lor este că nu își iau nici un fel de precauții, nu au soluții de backup, nu gândesc în perspectivă, sunt ca o salcie purtată de vânt. Știu că eu sunt un pic maniac cu planificarea și încerc să anticipez fiecare mișcare importantă pe care urmează să o fac, dar dacă am învățat până acum ceva de la viață este că trebuie să fii pregătit pentru orice.
De exemplu, dacă lucrezi cu date importante (documente, fotografiile și clipurile video personale) nu te mulțumi să le ții doar pe calculator, salvează periodic o copie a lor și pe un hard-disk extern sau un serviciu de stocare online. Idem pentru blog sau site-ul propriu, nu te baza doar pe hosting, salvează periodic o copie a fișierelor și a bazei de date.
Un alt lucru foarte important pe care românii îl ignoră e diversificarea veniturilor. Majoritatea țin cu dinții de un singur job, iar atunci când se întâmplă o nenorocire (concediere, firma se închide, restructurează) românul nostru este devastat timp de câteva luni, până reușește să își găsească alt job. Nu mai zic de educația financiară și de realizarea unor economii, întrebați un om pe stradă pe ce cheltuie banii lună de lună și care sunt procentele, două treimi sigur nu au o idee clară. Instrumente de investiții financiare, economii cât de mici pentru zile negre? Ce sunt alea?
Ce vreau să zic este că nu aveți nevoie de workshop-uri motivaționale pentru a stabili ce vreți de la viață și cum puteți ajunge acolo, e suficient să vă doriți mai mult, să începeți să gândiți și să vă faceți un plan pe care să îl respectați, în timp ce vă informați și lucrați pentru a ajunge acolo. Teoria spune că de obicei câștigăm la fel de mult ca prietenii noștri, dar nu ne împiedică nimeni să ne facem prieteni noi, care să ne motiveze să câștigăm mai mult, nu-i așa?
E timpul să nu mai dați vina pe alții pentru eșecurile voastre. Învățați să vă gestionați timpul mai bine, citiți câteva sfaturi despre productivitate pentru a munci mai eficient și treceți la treabă. Nu uitați, Shit happens, și când se întâmplă e bine să aveții alternative, soluții de backup.
Voi aveți backup pentru lucrurile importante din viața voastră?
Un back-up pentru nevasta se pune ? 🙂
La Multi Ani !
Și când află… 🙂