fbpx

Vai nu, oamenii își schimbă joburile

Eu sunt fan al mersului la birou, dinainte de pandemie sau de trendurile cu work from home sau work from anywhere. Mă concentrez mai bine când sunt într-un spațiu dedicat muncii, mă organizez mai ușor, sunt mai eficient. Ăsta sunt eu, dar asta nu înseamnă că nu apreciez viitorul în care trăim, unde discuțiile despre munca în sistem hibrid au ajuns normalitatea, și probabil acolo vom ajunge în câțiva ani, 3 zile lucrate de acasă sau de oriunde vrem noi, 2 zile de la birou. Evident, dacă jobul permite.

Cred că în loc să ne plângem și să forțăm oamenii să lucreze de unde vrem noi, ar trebui să vedem cum putem folosi noile tendințe în avantajul nostru. Chestia asta deschide posibilități noi nu doar pentru angajați, care pot să lucreze pentru orice companie din orice țară ce oferă poziții remote, ci și pentru angajații care își adaptează jobul și se orientează spre astfel de poziții.

Nu mai ești nevoit să lucrezi la call-center pe 400 de euro, dacă știi engleza și îți faci un CV bun poți să aplici pentru joburi similare din UE sau State. Nu mai trebuie să scrii articole pentru 30 de lei 1000 de cuvinte pe România, poți face același lucru pe internațional.

Reversul e valabil și pentru companii, nu mai trebuie să angajezi programatori doar din București sau Cluj, dacă tot ce contează e munca poți să cauți în toate orașele, că sigur sunt oameni care visează să codeze privind munții, dintr-un sat izolat cu acces la internet.

Știu pe cineva care a construit un startup internațional cu programatori din Rusia și oameni de marketing din State, el era singurul angajat din România, că aici nu găsea ce căuta. Dacă s-ar fi limitat la mentalitatea Hai să angajez oameni din orașul meu, care să vină mereu la biroul meu, probabil nici acum nu ar fi demarat business-ul.

Săptămâna trecută am lucrat o după-amiază întreagă din parc pentru un client din UK, pentru că voiam și puteam, iar ziua am terminat-o mai relaxat ca de obicei.

Ce vreau eu să zic este că rezultatele contează, nu locația. Sigur, sunt domenii unde nu poți lucra remote, sunt nișe unde echipele trebuie să fie prezente la birou sau în fabrică ca treaba să meargă, dar a trecut doar un an și jumătate de pandemie.

Pe măsură ce tot mai mulți angajați își vor schimba joburile sau vor accepta doar poziții ce oferă și work from home vom vedea tot mai multe aplicații gândite pentru a ușura colaborările la distanță, iar firmele se vor transforma, pentru că angajați vor opțiuni.

De asta sunt amuzante articolele de genul ăsta: agențiile de marketing rămân fără oameni, care preferă să devină freelanceri ori să lucreze direct pentru clienți sau alte agenții mai maleabile. E ironic, să lucrezi într-un domeniu strâns legat de avansul tehnologic, să depinzi de internet, dar să rămâi fără angajați, deoarece mentalitatea firmei legată de muncă e învechită.

Voi aveți ceva planuri de schimbat jobul în curând? 🙂

Recomandă

2 Comentarii

  1. Pai daca seful trage de tine sa mergi inapoi la birou si alte companii sunt dispuse sa te plateasca mai mult ca sa lucrezi in continuare din pijamale, prost sa fii sa nu accepti…

  2. IT, din septembrie ni s-a zis că ne vom întoarce la birou, înainte puteam să lucrăm o zi de oriunde, din toamnă se discută despre 2 zile. Realist vorbind nu cred că ne vom întoarce că vine valul 4, plus că mai mulți colegi își caută joburi full remote…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *