fbpx

Nu e chiar așa de rău să fii patriot

Cineva observa foarte bine pe Twitter sau pe Facebook ieri că cei mai mari patrioți zilele astea nu sunt românii din țară, ci cei din diasporă. Unii zic că e un patriotism de fațadă, pe ideea că dacă erai patriot adevărat rămâneai aici și te zbăteai, nu plecai afară. Eu cred că e patriotism pe bune, deoarece majoritatea nu au plecat de plăcere, și românii din afară simt altfel țara, față de noi, cei care (încă) suntem aici.

Generația mai tânără are impresia că românii pleacă afară pentru joburi mai bine plătite sau pentru că s-au săturat de corupție, de nepotisme, de lipsa autostrăzilor, dar nu e chiar așa de simplu. Vorbiți cu părinții și bunicii voștri, vorbiți cu rudele plecate de mai mult timp, până prin anii 2000 românii plecau în alte țări de foame, la propriu. Ce facem noi acum e parfum, că mergem pentru joburi sau pentru un nivel de trai mai bun.

Da, e adevărat că zilele astea se exagerează. Unii insistă pe religie, alții delirează despre mărețele realizări și o bagă pe aia cu Hagi și Nadia, alții dau share la Desteaptă-te române, alții sunt pe chill, cu fasolea și cârnații.

Totuși, asta nu e neapărat un lucru rău, uitați-vă la americani ce se întâmplă pe 4 iulie, au un marketing așa de bun de ziua lor națională încât chiar îi crezi că sunt cea mai măreață țară de pe glob, deși în ultimii ani a fost nasol și la ei. Patriotismul nu e un lucru rău, dacă nu e folosit doar ca o formă fără fond, și oamenii chiar se implică pentru țara lor.

Eu am fost plecat câteva luni afară, dar suficient cât să îmi dau seama că nu suntem noi ultimii din Europa, nici la mentalitate, nici la condiții, nici la nivelul de trai, și noi avem tendința de a considera alte țări mai faine, doar pentru că nu trăim acolo și nu cunoaștem toate aspectele. Mereu iarba e mai verde dincolo de gard, sunt plusuri și minusuri peste tot.

Același lucru se întâmplă și între orașe, cu iarba mai verde. În Moldova toți spun că Iașul e fain, dar cei ce stau în Iași visează să se mute la Cluj sau București. Clujenii sau bucureștenii visează direct la orașele din vest, că ale lor li se par prea aglomerate și stresante, și Brașovul nu mai e văzut chiar așa de bine, că s-a umplut de moldoveni (de pe la 1800 aș zice eu). Inclusiv despre mult lăudatele Oradea și Sibiu aud uneori critici, cum că nu ar fi de fain de trăit acolo, după ce te muți efectiv.

Ce vreau să zic este că România nu e chiar așa de nasoală, cum a explicat și Ovidiu într-un articol lung ca o pandemie. Mai e mult de lucru, dar suntem aici, progrese s-au făcut, iar dacă îi întrebi pe românii care au fost plecați mult timp afară și au revenit vor zice și ei că lucrurile s-au schimbat. Nu suficient de mult, că noi suntem aici și vrem mai repede o țară ca afară, dar ne îndreptăm în direcția potrivită.

A da, și voi merge la vot pe 6 decembrie. Face parte din jobul de cetățean, poți fi mândru de România și când pui ștampila, chiar dacă vei alege cel mai mic rău posibil.

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *