fbpx

Apropo de studiul care spune că la nivel european 37% dintre angajați au început să lucreze de acasă în timpul pandemiei, iar România are cel mai mic procent, sub 20%, eu zic că nu ar trebui să ne revoltăm așa de tare. Nu e doar vina patronilor, așa cum cred unii, că sunt răi capitaliștii și nu au încredere în angajați. Întrebați-vă un pic unde lucrează majoritatea românilor, pe ce posturi, în ce domenii, și câte dintre acele joburi pot fi realizate de acasă la fel de bine.

De exemplu, chiar și pe Olx majoritatea anunțurilor de angajare publicate anul ăsta sunt pentru locuri de muncă ce nu pot fi realizate prin telemuncă. E cam greu să lucrezi în construcții, în depozit, să șofezi, să vinzi în magazin sau să lucrezi într-un hotel din fața calculatorului.

Probabil avem un milion de oameni în IT, industrii creative și alte joburi ce depind de calculator și internet, dar restul?

Nu zic că nu avem și o problemă de mentalitate legată de neîncrederea în angajați, dar realitatea e că mai avem mult de muncă până când un procent ridicat din cei 7 milioane de angajați din România își vor putea realiza sarcinile de acasă.

La nivel european, aproape 4 din 10 angajați (37%) au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie, respectiv peste 30%, în majoritatea statelor membre UE. Cele mai ridicate procente ale penetrării muncii de acasă au fost raportate în Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Țările de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform unui raport al Eurofound, care prezintă date referitoare la piața muncii din Uniunea Europeană, în perioada pandemiei de Covid-19. România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă, ca urmare a riscului generat de COVID-19. Astfel, potrivit raportului, țara noastră este singurul stat membru UE cu un procent sub 20% al salariaților care au muncit de acasă, în pandemie.

Lasă un comentariu