Pe români nu îi trage în jos sărăcia, ci mentalitatea

De fiecare dată când un antreprenor de succes apare pe coperta unei reviste internaționale văd pe Facebook aceleași comentarii, de obicei lăsate de oameni ce nu au reușit în viață și îi urăsc pe cei care au reușit: X ce taxe plătește în România? Compania aia câți angajați români are? De ce compania și-a mutat sediul în State, în loc să rămână în țară? A declarat profitul? Și de asta românii rămân săraci, pentru că au o mentalitate de săraci.

Cel mai recent exemplu e cel legat de apariția lui Daniel Dines, creatorul UiPath, pe coperta revistei Forbes din Statele Unite. Am văzut pe Facebook câteva mesaje de la oameni din online ce se bucurau sincer că un român a ajuns la nivelul ăsta, iar compania cofondată de el a ajuns printre cele mai valoroase startup-uri din domeniul inteligenței artificiale. Dar comentariile, comentariile sunt un deliciu, ne arată de ce ne place să ne zbatem în mizerie și nu vrem să ieșim din ea.

De ce a și-a mutat UIPath sediul în State? Nu știu, pentru că acolo sunt banii, pentru că acolo se mișcă lucrurile la nivel global, pentru că în State sunt 200 de milioane de locuitori și în România 19 milioane? Pentru că nu poți ridica o companie internațională dacă rămâi limitat la orizontul românesc? Pentru că clienții cu bani sunt în altă parte? Pentru că avem o legislație învechită? Pentru că nu încurajăm investitorii?

Slavă internetului și lui Tim Berners-Lee, și noi la Advertica dacă am fi depins doar de clienții din zona Moldovei sau din România cred că am fi făcut foamea mult timp, norocul nostru este că avem laptopuri și putem lucra cu oameni din orice țară pentru ceea ce oferim noi, și nu poți compara puterea de cumpărare a românilor cu cea a vest europenilor sau a americanilor.

Sigur a făcut tipul ăla o combinație ceva, nu cred că a reușit el pe forțele proprii. Comentariile de genul ăsta arată cum gândește românul de rând, pentru el e imposibil să conceapă că un om poate ridica un business relevant la nivel mondial fără combinații, doar pe baza propriului creier. La americani e ceva normal.

Păi nu plătește taxe în România. Majoritatea companiilor ce s-au ridicat în România și au deschis sedii în alte țări sau și-au mutat sediul afară au în continuare mulți angajați aici, poate chiar cei mai mulți. Poate că profitul e impozitat în altă parte, dar banii dați pe salarii nu tot în economia românească intră? Hai să vă dau un exemplu mai simplu, Iașul s-a ridicat enorm în ultimii 10 ani pe baza IT-ului, deși majoritatea companiilor ce au făcut angajări nu au sediul în Iași, sunt din alte țări. Salariile plătite de acele companii stimulează economia locală, imobiliarele, impulsionează deschiderea de afaceri locale, ridică zeci de mii de oameni în clasa medie. Doar impozitarea profitului contează?

Evident că ar fi mai fain să avem companii românești cu sediul în România ce se ridică la nivel mondial, dar realitea este că suntem o țară mică, cu o piață de desfacere mică, iar avantajul nostru în continuare este legat de capitalul uman, nu de poziționarea geografică sau avantajele oferite firmelor noi, care aș zice eu că sunt chiar descurajate să se deschidă, la cum se schimbă legile peste noapte.

Ar trebui să ne bucurăm pentru fiecare companie din .ro ce reușește afară, pentru fiecare antreprenor român ce menționează țara asta în interviuri. Nu neapărat pentru că o vom duce și noi mai bine, ci pentru că ne arată că se poate să reușești și începând o afacere aici.

Recomandă prietenilor!
  • 2.5K
  •  
  •  
  •  
  •   

2
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Roba
Vizitator
Roba

De aici: https://mariussescu.ro/top-articole-2019/ Evident că ar fi mai fain să avem companii românești cu sediul în România ce se ridică la nivel mondial, dar realitea este că suntem o țară mică, cu o piață de desfacere mică, iar avantajul nostru în continuare [nu] este legat de poziționarea geografică sau avantajele oferite firmelor noi Am modificat puțin, fără să denaturez sensul. Aici cădem amândoi de acord. De-asta nu sunt de acord de sprijinul pentru IT-iști & sectorul ăsta, din România. Având în vedere că suntem o țară de frontieră și periferică ( https://en.wikipedia.org/wiki/Frontier_markets ; https://en.wikipedia.org/wiki/Periphery_countries ), deci mică, piață de desfacere… Citește tot »