Platforme online unde înveți profesii de la zero. Gratis!

Dragilor, trăim niște vremuri foarte interesante în care, doar cu ajutorul unui laptop sau chiar a unui smartphone, poți învăța de la zero tot ce îți trece prin cap. Orice domeniu este la un clic distanță, trebuie doar să îți dorești să înveți…..și cam atât. Înainte accesul la informație era greoi, trebuia neapărat să mergi la școală pentru a îți găsi o meserie, acum oricine dorește să se educe o poate face gratis, pe internet. 

În urmă cu zeci de ani, când accesul la cunoștințe nu era la un clic distanță, doar cei care puteau accesa un loc în universitățile din top aveau la îndemână cursuri și programe menite să facă din tine un om de succes. Astăzi, până și universitățile din Ivy League precum Harvard, Stanford și MIT pun la dispoziția oricui vrea să învețe mii de cursuri din tot felul de domenii și specializări, pe internet.

Am mai scris pe blog acum câțiva ani despre diverse platforme unde poți învăța un job sau poți să îți aprofundezi cunoștințele, dar între timp domeniul s-a dezvoltat mai mult,  au apărut multe site-uri noi, foarte interesante. De exemplu, pe site-ul www.edx.org ai la dispoziție zeci (dacă nu sute) de cursuri complet gratuit. Îți poți alege între “Computer Science”, “Data Science”, “Humanities”, “Engineering” sau “Language”, toate “prin bunăvoința” celor de la Berkeley, MIT, Harvard, Universitatea British Columbia sau Universitatrea Politehnică din Hong Kong.

Dacă ești elev și mai ai niște examane de dat sau vrei să pleci în afară, la studii, Khan Academy (www.khanacademy.org) este un website foarte bun care te poate ajuta cu aplicațiile de înscriere la facultate. Mai mult, are foarte multe programe și teste de matematică și examenul SAT, care îți pot consolida semnificativ șansele dacă vrei să aplici la o universitate în SUA.

Dacă ești pasionat de IT și vrei să înveți programare complet de la zero, îți recomand să-i verifici pe românii de pe www.wellcode.ro. Site-ul este foarte bine structurat, este explicat totul foarte bine și, chiar dacă nu ai strălucit în școală la informatică, nu-i nicio problemă. Veți înțelege tot ce e explicat pe site și, dacă ești serios și vrei să faci pe bune meseria asta, într-un an/un an jumătate, poți ajunge să și faci bani din chestia asta. Important este să te ții de învățat!

Mai este cineva care nu a auzit de Daniel Negreanu? Românul nostru este mega campion la poker și joacă la mese de milioane de dolari, dar s-a apucat și de predat poker. Pentru că și acest joc de cărți este o artă. Dacă vrei să fii as în poker, eu zic să arunci un ochi la masterclass-ul pe care îl predă Negreanu online. Până la urmă, jocul nu ține neapărat de noroc, ci de strategiile și de inteligența ta.

Vrei să înveți o limbă străină nouă? Nicio problemă! Pe net sunt o groază de platforme care te pot ajuta să stăpânești o limbă străină în mai puțin de trei luni, chiar dacă vorbim de una mai rară. O platformă în acest sens este www.duolingo.com, care a devenit din ce în ce mai populară, și eu am folosit-o un pic pentru germană și spaniolă, deși nu am reușit să termin toate lecțiile. Au chiar și o aplicație mobilă, așa că poți să faci exerciții de scriere sau de citit chiar în drum spre serviciu, în metrou sau în pauzele de cafea, și combină învățatul cuvintelor noi cu joaca.

Să știi să acorzi primul ajutor deja este o necesitate în lumea noastră, așa că, dacă ai timp liber, îți recomand site-ul www.firstaidweb.com și să urmezi pașii necesari în obținerea unui certificat pentru primul ajutor și CPR. Chiar ei te pot ajuta cu înscrierea, trainingul și documentele, practic tot.

Până și fotografii se pot perfecționa cu un curs de fotografie gratuit online. Dacă îți place să faci fotografii, e bine să înveți și să te inspiri constant de la cei mai bine pregătiți decât tine. Aruncă un ochi pe site-ul www.photographycourse.net, mie mi s-a părut cel puțin interesant.

Sunt o mulțime de platforme, cursuri și aplicații, indiferent de domeniul pe care vrei să îl aprofundezi, și din fericire internetul este ca o oază nesecată de informații, tot ce trebuie să faci este să cauți și să înveți.

Voi ce platformă ați testat și v-a plăcut?

Recomandă prietenilor!Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
Notify of