fbpx

Cum mai e prin spitalele românești

Săptămâna asta am avut o intervenție chirurgicală pe care o tot amânam de vreo 2 ani, deși știam că trebuie să o fac. Ca orice bun contribuabil la bugetul de stat am vrut să o fac într-un spital de stat, să simt că beneficiez și eu de serviciile pentru care tot plătesc. Ultima dată când am fost internat în spital a fost cu 7 ani în urmă. Atunci parcă începea să se schimbe ceva în atitudinea personalului medical și calitatea serviciilor oferite, acum diferența mi s-a părut enormă.

Condițiile din spital au fost ok, era curățenie în saloane, erau lenjerii curate, erau medicamente, tot personalul s-a purtat frumos cu mine, cu explicații despre ce și cum fac, ce medicamente mi se dau, de ce se face procedura X sau Y. Am făcut chiar și glumițe, când situația o permitea, și atitudinea tuturor mi s-a părut profi. Până și mâncarea era acceptabilă, servită în caserole sterile.

Am fost tratat corect fără să mi se ceară nimic, deși cred că a contat și faptul că am știut cum să mă port, să zâmbesc, să încep cu Bună ziua și să termin cu Mulțumesc. Am ieșit din spital cu o placă de titan în minus, o notă de plată care îmi arăta cât m-ar fi costat toată distracția dacă nu eram asigurat, o foaie cu toate procedurile efectuate, medicamentele primite și o dilemă – Oare s-a schimbat în sfârșit și sistemul medical de la noi? Sau am avut eu noroc?

După ce am ieșit, am mai povestit și cu alții care au avut recent de-a face cu spitalele românești, cu operații complexe. Știu cel puțin 3 cazuri de persoane operate în spital care au fost tratate corect, personalul s-a purtat frumos cu ele, nu li s-a cerut șpagă, și serviciile oferite au fost la un nivel bun. În spitale din orașe diferite.

De asta vă întreb și pe voi, dacă ați avut tangență recent cu sistemul medical românesc, cum vi s-a părut? S-au schimbat și la noi lucrurile în bine?

Recomandă

7 Comentarii

 1. Bună! Nu pot spune că a fost o experiență cu spitalele, ci doar o experiență nu neapărat fericită cu o doctoriță. Acum 5 ani jumătate, mama s-a accidentat prin alunecare pe gheață și a avut probleme cu mâna. Deși a fost la Urgențe de unde i-a fost imobilizat umărul plus toată mâna, când a fost la consult în ambulator să i se „scoată imobilizarea respectivă” conform indicațiilor din Urgențe, am dat peste această doctoriță care nu i-a recomandat tot ce ar fi trebuit. Mama a ajuns să se opereze la privat în vara respectivă deoarece medicul care a tratat-o la privat i-a descoperit la RMN o fractură sau crăpătură în interiorul osului plus că a trebuit să-i curețe ceva articulație de la umăr de depunere de calciu.

 2. Sunt de acord, au fost investitii in ultima perioada la unele spitale cu directori gospodari, se vad mai bine daca mergi rar si nu implica o interventie rar abordata. Sanatate va doresc !

 3. Am avut și eu recent o experiență, operatie. Per ansamblu, mi s-a părut ok. Am nimerit o infirmieră mai frustrată de job, așa, și o asistentă la fel, dar în rest, nu pot să zic că a fost rău. Nu sunt de acord cu șpaga in general, așa că nu am dat. Medicul care m-a operat e disponibil, vb cu el pe whatsapp, răspunde la orice am nevoie. Nu prea mă încântă că am fost chemată la cabinetul lui privat pentru consulturile postoperatorii, nu îmi plac vizitele ce le fac medicii, că asistentele și infirmierele o iau razna și te pun să stai ca la armată, când colo, cred că medicilor le pasă să fie curat, nu cum stă pacientul și ultimul lucru, mâncarea e oribilă. Nu am comparație, nu am mai fost internată în spital anterior, dar acum, a fost relativ decent. Se putea și mai bine.

 4. Chiar ați căzut pe subiect.
  Cu câțiva ani în urmă am fost internat la Spitalul Parhon din Iași pentru o colică renală.
  Eu sunt ”fabricant” de calculi și periodic se declanșează câte o eliminare spontană.
  Am rămas profund impresionat în mod pozitiv de atenția medicilor din această clinică de urologie, efectiv credeam că nu sunt în România.
  Tot în acest spital este și clinica cardio unde eu nu am fost și nici nu îmi doresc să ajung dar au fost persoane apropiate mie și am înțeles că e un fel de lagăr atât ca servicii cât și atenția cadrelor fără ”plată”
  Acum am o problemă cronică la un genunchi care a suferit o fractură mai veche.
  Nemaifiind asigurat la această dată m-am programat la clinică privată Regina Maria Iași unde știu că activează doctor controversat dar care a făcut o treabă excelentă mamei mele cu o protezare de șold.
  După programare m-am uitat pe Google Maps să văd ceva recenzii despre clinică.
  Majoritatea recenziilor sunt cu o * și unii spun că și așa e prea mult.
  Acum mă gândesc dacă mai merg la privat sau mai bine imi plătesc asigurare și aștept să ajung tot la stat.
  Atașez linkul cu recenziile clinicii menționate:
  https://www.google.com/maps/place/Reteaua+de+Sanatate+REGINA+MARIA+-+Policlinica+Iasi/@47.1591447,27.5884385,17z/data=!4m7!3m6!1s0x40cafb9cf053e423:0x4e2b699307980789!8m2!3d47.1591447!4d27.5906272!9m1!1b1

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *