fbpx

Provocări online pentru părinți: NU Facebook este problema.

Mă amuzam acum ceva timp asistând la o discuție între un părinte și fata lui de 11 ani despre Facebook, rețele sociale, cui îi spui parola ta de la contul de Facebook și alte chestii care probabil nu vă interesează, dacă nu aveți copii. Și mi-am dat seama că majoritatea părinților români ai căror copii descoperă acum internetul și socializarea online sunt complet depășiți de subiect.

provocari online parinti

Să vă explic. În cel mai bun caz, părinții moderni folosesc emailul, caută informații pe Google și au cont de Facebook. Cam atât. Și ei consideră că e suficient, dacă copilul lor își face cont pe Facebook îl vor adăuga ca prieten și gata, pot monitoriza tot ce face copilul online. În realitate, Facebook e cea mai mică problemă, plus că pe Facebook e destul de ușor să ascunzi activitatea ta față de anumite persoane din grupul de prieteni.

Dragilor, dacă sunteți părinți și sunteți în situația de mai sus, sunteți naivi, iar declarația tânărului din articolul I’m 13 and None of My Friends Use Facebook poate fi un semnal de alarmă. Poate că la noi încă mai sunt adolescenți care folosesc Facebook, dar trendul e similar cu cel din State, tot mai mulți adolescenți își abandonează contul de Facebook în favoarea WhatsApp, Instagram, Vine, Snapchat, Tumblr, Twitter sau al altei rețele/aplicație de nișă, care le permite să comunice liber, fără teama de a fi supravegheați.

Adolescenții folosesc alte rețele, care nu sunt populare în rândul adulților, iar dacă aveți un copil activ online care nu prea mai postează pe Facebook să nu credeți că el nu socializează cu prietenii și colegii lui. O face mai mult decât credeți voi, doar că folosește alte canale. Dacă credeți că e sincer cu voi întrebați-l care sunt rețelele sociale populare în cercul lui de prieteni, s-ar putea să fiți surprinși.

Concluzia: dacă aveți copii activi pe internet, trebuie să fiți la curent cu ce este considerat pe val acum în rândul lor. Nu neapărat pentru a îi supraveghea, dar e mai bine să știi ce fac copiii  tăi online decât să ai surprize neplăcute.

Eu încă nu am problemele astea, fetele mele sunt mici, dar la cât de intens folosesc eu internetul nu îmi fac griji. Totuși, dacă aveți copii adolescenți sunt curios, ce discuții ați avut cu ei legate de socializarea online?

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *