fbpx

Am scos de pe Youtube opțiunile de personalizare în funcție de interesele mele sau datele mele demografice, astfel încât săracii sunt obligați acum să îmi afișeze reclame generice, m-au înnebunit cele la Wish, chestii homeopatice, redescoperirea lui Dumnezeu sau diverse clipuri muzicale scoase de vedetele momentului. Și dacă te întrebi ce treabă are asta cu targetarea reclamelor, e simplu, tu ce ți-ai dori, reclame ce să aibă legătură cu interesele tale sau unele stupide, la orice mizerie vor marketerii să vândă?

Da, reclamele de pe internet sunt enervante, încă nu s-a găsit un echilibru între interesele vizitatorului și monetizarea platformelor, plus că multe site-uri de publishing au forțat nota, băgau reclame peste reclame, dar nici utilizatorii de internet nu sunt de lăudat, majoritatea nu au plătit niciodată pentru un articol citit pe internet, nu știu ce e ăla abonament la site de știri, și au impresia că tot ce e pe internet e gratis.

Și nici ideea de content marketing nu a prins prea bine, de la Hai să creăm articole interesante în care să menționăm brandurile, în mod obiectiv, s-a ajuns la Hai să lăudăm toate brandurile ce ne plătesc, în toate articolele, indiferent că sunt ok sau nu, iar cititorii s-au prins de fază.

Teoretic GDPR-ul ar fi trebuit să mai curețe din mizeria asta, hai să dăm utilizatorilor de internet control asupra datelor despre ei, hai să obligăm site-urile și brandurile să nu mai facă măgării.

Practic ce s-a întâmplat până acum este că vizitatorii site-urilor s-au apucat să debifeze toate opțiunile de tracking și personalizare a reclamelor de pe site-urile vizitate, în speranța că vor scăpa de reclame. Surpriză, nu doar că nu au scăpat de reclamele de pe internet, acum sunt asaltați de alte reclame, dar mai proaste.

Nope, nu am nici o soluție, dar cred că reclamele afișate la nimereală sunt și mai proaste decât reclamele targetate. Voi ce preferați?

RECOMANDĂ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  

7 Comentarii

 1. Poate sa fie orice reclame atata timp cat numa deranjeaza, sa nu apara ceva sau vreun sunet in timp ce citesc un articol. Am inceput incet incet sa reactivez reclamele pe site-urile pe care le citesc si care inteleg ca daca ma enerveaza cu reclama nu ii ajuta deloc.

  Chestia cu “majoritatea nu au plătit niciodată pentru un articol citit pe internet, nu știu ce e ăla abonament la site de știri, și au impresia că tot ce e pe internet e gratis” e si un fel de obisnuinta creata de site-uri. Pe vremea cand erau doar ziare lumea nu le fura, nu cumparau 1 ziar si il dadea din mana in mana deci publicul platea era dispus sa scoata bani din buzunar pentru continut, la fel si cu abonamentul TV desi avem net si posibilitatea de a pirata orice exista peste 6 milioane de abonamente la cablu. Ideea e ca de la bun inceput sa promovat idea ca tot ce e pe internet e gratis, au facut asta inclusiv cei care acuma se plang de asta.

  • Corect, și site-urile de publishing s-au culcat pe o ureche și au preferat să mai bage un banner în loc să educe cititorii.

 2. Am facut experimentul asta acum ceva timp. Am stat 2 luni fara ghostery si adblock in ideea de a intelege daca targetarea reclamelor e sau nu diferita.
  Reclamele afisate erau in continuare total irelevante pentru mine, desi am observat ca vedeam mai des aceeasi reclama repetata. Targetare in acceptiunea lor insemna sa ma bata la cap cu aceleasi 3 reclame intr-una, care reclame erau total irelevante pentru mine in particular si pentru grupa mea varsta sau preferinte in general.
  Nici macar Facebook sau Google, care au informatiile cele mai relevante despre comportamentul meu online nu par capabile sa livreze reclame relevante pentru mine, ceea ce e straniu. Poate are legatura cu faptul ca Romania e o piata de reclame mica, poate priorititzeaza pretul reclamei in fata personalizarii, nu stiu sincer, dar nu regret blocarea adtrackerelor.

  • Sau nu erau suficiente reclame relevante pentru interesele tale și atunci ți-au băgat reclamele generaliste la diverse chestii pe care nu le-ar cumpăra nimeni.

 3. Recent mă plângeam și eu pe acest blog tocmai de același lucru că îmi apar reclame aiurea și nu pot face nimic să le opresc.
  Ei de circa 10 zile am rezolvat problema, am resetat telefonul pe setările din fabrică și am instalat doar aplicații care îmi sunt absolut utile.
  Acum nu mai intră nicio reclamă.
  Cred că unele aplicații atrag automat aceste nebunii.

 4. Pingback: Spunem adio reclamelor targetate pentru iPhone?

Lasă un comentariu