fbpx

Încercam să fac un pic de ordine printre studiile și articolele legate de veniturile și cheltuielile românilor în timpul pandemiei. Dacă e să credem toate poveștile, varianta simplă ar fi că pe 35% dintre români i-a prins pandemia cu buzunarele goale, fără economii. În pandemie cît am stat în casă mulți am profitat de faptul că nu prea am avut pe ce să cheltuim banii în afară de mâncare, utilități și rate, 46% dintre noi am cheltuit mai puțini bani.

Asta nu e totul, ne-am apucat să facem și economii, dacă tot am redus cheltuielile și fondul de urgență era inexistent, de exemplu BCR a înregistrat o creştere de 73% a conturilor de economii deschise în perioada ianuarie-iunie 2020, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ce mi se pare mie tragicomic e că oamenii pot economisi acum, când au cuțitul la os, dar nu puteau economi înainte de pandemie, când economia duduia.

Presupunând că informațiile de mai sus sunt corecte, se confirmă faptul că nu acționăm decât în ultimul moment. Când angajatorii se băteau să arunce cu joburi și salarii mari nu aveam de unde să punem bani deoparte, că trebuia să facem city-break-uri și să ieșim la mall.

Acum se poate, că se simte miros de restructurări în aer, joburile sunt tot mai puține și banii din economie circulă mai greu. Putem să gătim și acasă, merge și o vacanță cu cortul, și parcă cafeaua la expressor e bună și ea.

Am ratat eu ceva în the big picture? Ne-am schimbat așa de repede?

3 Comentarii

  1. Seamana un pic cu ce era prin 2009, doar ca o parte din cei care s-au fript atunci si-au invatat lectia si au mai economisit. Tinerii pana in 30 de ani cred ca au fost prinsi descoperiti, majoritatea au prins doar anii de crestere economica, nu stiu ce inseamna sa nu ai bani de chirie sau mancare.

  2. Asta este rezultatul pietei de consum. Consum si doar consum de dragul consumului, pe credit, pe imprumut la lume, pe “manevre” ca sa avem mai mult ca vecinu. Cand omul ramane fara servici si nu mai are bani de rate, de pus mancare pe masa la copii atunci incepe si se chibzuieste un pic.

Lasă un comentariu