fbpx

Românii nu mai pleacă în străinătate de foame

Am un articol scris prin 2010, cu sfaturi pentru găsirea unui job. Era perioada aceea nasoală, de criză, în care se băteau angajații pe joburi, nu ca acum, când angajatorii nu mai găsesc deloc oameni calificați pentru posturile bune. Și m-a întrebat cineva, totuși, de ce jumătate dintre românii apți de muncă lucrează în străinătate, dacă la noi sunt joburi?

Știm, e vorba și despre salarii, dar asta e o discuție separată.

În primul rând trebuie să mulțumim guvernanților noștri, care au dezvoltat economia românească așa de mult încât sunt cel puțin 4 milioane de români care au plecat după Revoluție, pe lângă cei care au plecat și s-au întors.

În al doilea rând, trebuie să remarcăm niște diferențe. Până prin anii 2000 se pleca de foame, la propriu, se pleca pentru că joburile erau inexistente, salariile mici, economia nu creștea, nu aveai cu ce să îți întreții familia. Știu, pentru că și ai mei au fost plecați, pentru un viitor mai bun.

După ce am intrat în UE lucrurile s-au schimbat. O mulțime de prieteni ne-au plecat în ultimii ani, și toți au plecat la mai bine. Aveau case, mașini, joburi ok, dar NU aveau perspective pentru ei și copiii lor. Și de asta au plecat.

Noi am rămas, uneori mă întreb și eu dacă mai e valabil ce am scris în 2016, că Trebuie să fii nebun să trăiești în România. Să nu mă înțelegeți greșit, nu mă plâng de viața mea, muncesc mult, familia e bine, dar mă uit la situația în care e țara, cum mergem mai mult înapoi decât înainte, și mă întreb ce viitor vor avea fetele noastre aici.

Trebuie să fim și realiști, nici afară nu zboară câinii cu covrigi în coadă, și acolo te zbați pentru un trai bun. Diferența o dă stabilitatea politică și economică, speranța în viitor, felul în care ești tratat de ceilalți locuitori și reprezentanți ai țării unde locuiești, stilul de viață mai relaxant, zâmbetele oamenilor de pe stradă.

Partea interesantă este că mulți români care revin în țară după mult timp văd lucrurile bune pe care noi nu le vedem, locuind aici.

Concluzia? Nu știu dacă ar trebui să ne bucurăm, dar cel puțin românii care emigrează acum nu o mai fac din disperare, cum era după Revoluție, ci pentru că știu că merită mai mult, pot mai mult și își caută viitorul în altă parte. România e vinovată că nu știe să își păstreze oamenii buni aici în țară.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Intradevar ei vad lucrurile bune pe care noi nu le vedem DAR intrebai ce parere au dupa ce stau in tara minim 6 luni ca asa la prima vedere exista locuri unde poti sa vezi progres dar cand stai mai mult si vezi ca defapt nu prea e progres.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *