fbpx

De ce avem salarii mici în România, dacă costul vieții e similar cu statele din Vest?

Discutam mai demult pe Facebook despre salariile de la noi și spuneam că nu vor apare prea multe joburi noi la privat în perioada următoare, deoarece avem cea mai mare creștere a costului muncii pentru angajatori din UE. Da, dar salariile sunt mici și cheltuielile sunt mari, nu e corect, mi se spune. Sunt de acord, dar voi v-ați pus și în postura angajatorului, care vrea să facă profit cu afacerea lui, nu doar fapte bune?

Când pentru a plăti în mână un salariu net de 1057 lei un angajator mai dă în total 712 de lei la stat (deci aprox. 70%) despre ce discutăm? Știu, se plimbă contribuțiile obligatorii de la angajator la angajat, dar omului pe care îl angajezi nu îi pasă de asta, ci de cât ia în mână net, nu că el are de plătit și X și Y.

Și vorbim de salariul minim, din care după aceea angajatul plătește TVA la orice, accizele din motorină, impozitele pe proprietăți etc, deci alți bani care ajung la stat. Pentru un salariu de 3000 lei net un angajator plătește în total 2259 lei la stat, deci cheltuielile totale cu acel angajat ajung la 5259 lei. Adăugați după la cheltuielile firmei și utilități, echipamente și ce mai are nevoie angajatul ca să își facă treaba.

Acum gândiți-vă în felul ăsta, aveți un om care ia 3000 de lei net în mână, cheltuiți cu el 5200 de lei lunar. Cam ce muncă trebuie să facă omul ăsta ca să vă recuperați banii investiți și să mai faceți și profit, cât de specializat trebuie să fie el? Spune-i unui angajat că el trebuie să aducă peste 5000 de lei valoare adăugată în firmă ca să își merite salariul ăsta și sigur nu te va crede.

Și încă ceva. Să spunem că vom ajunge și cu productivitatea muncii la media UE, deși acum suntem pe la 59%. Ce ne facem cu investițiile, cu acumularea de capital? Capitalul străin investit pe cap de locuitor este în Cehia de aproape 11000 dolari, în România este de 3706 dolari . Salariul mediu în Cehia este de 851 euro, în România este de 520 euro.

Gândiți-vă un pic, nu poți oferi salarii mari când nu se produce valoare adăugată, când nu se investesc bani în economie, când țara mai mult consumă decât produce, când importăm produse scumpe și exportăm materie primă. Și capitalul ăsta nu apare ca prin miracol, e nevoie de investitori care să bage sume serioase în companii ce produc lucruri cu valoare adăugată mare, iar investitorii nu vin când văd situația politică și economică instabilă, cu legi schimbate mai des ca șosetele.

Repet, nu sunt deloc împotriva salariilor mari, m-aș bucura să avem toți minim 1000 de euro net. Doar că statul te taxează foarte mult pentru a plăti acest net, investițiile în economie scad, iar majoritatea joburilor nu produc destui bani astfel încât să acopere toate taxele.  Avem creștere economică, dar e una bazată pe consum și pe creșterea salariilor la stat. Când se va ajunge la fundul sacului ne întoarcem în 2008, și mă cam ia cu tremurat.

Voi vedeți altfel lucrurile?

Recomandă

5 Comentarii

 1. […] Știu, e greu să găsești oameni buni, care să muncească fără să fie verificați, mulți prieteni cu afaceri s-au lovit de asta. Uneori e o problemă legată de regiunea în care e afacerea, alteori e vorba de bani, plus problema legată de atitudinea față de muncă a unor angați, mulți nu realizează că e important ca firma unde lucrează să meargă bine pentru ca lor să le vină salariul la timp, iar salariul trebuie câștigat. […]

 2. Exact asa este insa nu e chiar asa 🙂
  Atata timp cat preturile de transfer intragrup sunt la curu broastei, clar nu vom avea productivitate.
  Iar productivitatea calculata pornind de la PIB e o poveste de adormit guvernatori BNR noaptea dupa ce au baut laptic.
  Pe mine, investitor local, ma intereseaza strictumm! productivitatea capitalului.
  Cati bani am investit si in cat timp amortizez investitia.
  O sa constatam cu falca picata, ca aceeasai fabrica dotata cu aceleasi utilaje, in Romania se amortizeaza muuuult mai repede, decat in Germania sau alte tari asa numit dezvoltate.
  Deci, cum e cu productivitatea?…
  PS: Intradevar, la noi in tara, daca investesti trebuie sa mergi la rupere, ca nu stii cum se schimba codul fiscal fata de ziua in care ai cerut facturile la utilaje si demararea la constructii si ziua in care ai pronit butonul de start pe utilaj.
  Nu avem un guvern matur (popor matur, nici atat) ca in alte state, care isi fac mendrele proprii, doar dincolo de cursul firesc la vietii de zi cu zi, astfel protejand populatia si investitiile private mici si medii.
  Am inceput exportul saraciei, mai degraba decat importul bunastarii.
  In aceasta ordine logica, ne indreptam cu pasi repezi spre o distopie sociala cu consecinte exponential mai mari decat hauhau-l din 2008.
  Downshifting ul exste expus ca o chestie trendy si cool….hai pe bune?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *